'We moeten kunnen wat FC Porto, Benfica of Ajax doen, maar dat kost tijd'
Maandag, 15 juli 2019 om 08:03

Vincent Kompany keerde deze zomer als speler/manager terug bij Anderlecht. Paars-Wit eindigde afgelopen seizoen op de zesde plaats in de Belgische competitie en moet onder het bewind van de 33-jarige verdediger weer de weg omhoog vinden. In zijn plannen spiegelt Kompany Anderlecht aan clubs als Ajax, FC Porto en Benfica, zo vertelt hij op een Q&A met supporters op de jaarlijkse fandag.

"Er is héél veel werk, maar ik geloof er echt in. Ik wil iets met Anderlecht realiseren, wat we hier al lang niet meer hebben gezien. Anderlecht moet kunnen wat FC Porto, Benfica of Ajax doen, maar dat zal heel wat tijd kosten. Er is heel veel talent bij Anderlecht en ik wist dat, maar ik ben toch nog verrast over het potentieel dat hier rondloopt. Ze moeten nog veel leren, maar ik ga de jonge gasten helpen de stap naar een volwassen te zetten", zo tekenen verschillende Belgische media op uit de mond van Kompany, die de afgelopen jaren voor Manchester City speelde.

De verdediger zal de wedstrijden van Anderlecht overigens niet coachen, daar Simon Davies daar verantwoordelijk voor is. "Ik ben altijd met meerdere zaken bezig geweest, ook als voetballer. Ik heb dat nodig om mij volledig te kunnen focussen. Naast het voetbal ben ik altijd bezig geweest met het managen van bepaalde zaken en voor mij is deze rol zelfs makkelijker. Ik ga nu iets managen met voetbal en dat ligt mij enorm goed."

Michel Vlap was tot dusver een van de versterkingen die werden binnengehaald, terwijl de Belgische topclub ook achter Philippe Sandler aanzit. Kompany is van mening dat Anderlecht 'voor het hoogste moet gaan', maar blijft ook graag realistisch. "Er waren vorig jaar vijf ploegen beter dan Anderlecht en dat is heel veel, maar één ding staat vast: ik wil voor de titel gaan. Dan moeten we allemaal samen doen, meer dan ooit moeten we een geheel vormen. Het vorige seizoen heeft ons één ding geleerd: winnen is toch een zalig gevoel en we hebben veel verloren."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
10
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
28
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
SjonnyvdBeek
 
49
15 juli 2019 om 08:14
Buiten dat deze man ongelofelijk hoog heb zitten, vind ik het ronduit bizar. Wat is de voetbalwereld toch een krankzinnige, naïeve en vaak ook simpelweg domme wereld. Hoe kan één van de grootste clubs van een land nou een sport stagiaire als trainer aanstellen? Hoe zouden we het toch allemaal vinden als de nieuwe directeur van de ING een 30-jarige met wat klantenservice-ervaring zou zijn?
 
SjonnyvdBeek
 
0
15 juli 2019 om 08:14
Sport = soort
 
sebasjuh
 
21
15 juli 2019 om 08:19
Het verschil zit hem er in dat deze ‘stagiaire’ wel voetballer is geweest en verschillende trainers en trainingen heeft meegedaan en dus wel een kijk op het spelletje heeft en daardoor dus best een team kan leiden. Als je daarbij de juiste assistenten gebruikt zal het geen hele slechte zet zijn. Of het een succes wordt is altijd afwachten maarja dat is het ook wanneer je een Mourinho zou aanstellen. Daarintegen met je voorbeeld van een klantenservice medewerker die directeur wordt is een ander verhaal omdat hij natuurlijk nooit te maken heeft gehad met de directeurs rol (op een speech na zeer waarschijnlijk).
 
RodaJCCC
 
26
15 juli 2019 om 08:53
Deze Staigiaire heeft wel een MBA behaald, dat maakt je in de voetbalwereld een van de top geschoolde.
 
onelovechris
 
5
15 juli 2019 om 09:02
Als je genoeg geld hebt Kun je vrij makkelijk een MBA titel halen. Die koop je als het ware. Desalniettemin komt kompany altijd wel over als welbespraakt en zich ook profilerend als weldenkend sociaal mens. Hij was een echte captain.
 
Panerai
 
22
15 juli 2019 om 10:29
Wat een bullshit onelovechris.
 
onelovechris
 
1
15 juli 2019 om 14:09
Over die MBA bedoel je? Dat is wel degelijk zo hoor. https://www.managersonline.nl/nieuws/479/mba-titel-in-nederland-te-koop-voor-1790-euro.html
 
RodaJCCC
 
4
15 juli 2019 om 15:46
Niet echt een betrouwbare bron, en die website waar ze te koop zouden zijn is ook al offline. En Kompany is 5 jaar lang op part-time basis naar de universiteit gegaan. Dus denk niet dat hij um gekocht heeft...
 
Ajax/barca2014
 
16
15 juli 2019 om 08:26
Ik snap dat iedereen graag naar Ajax kijkt, maar het is echt niet zo vanzelfsprekend. Overmars kreeg in zijn beginjaren echt enorme bakken stront over zich door steeds maar van die middelmatige spelers te halen zoals Zimling en Sanogo. Toch werd Frank de Boer vier keer kampioen waardoor de kas nog verder werd gevuld dankzij die CL inkomsten. Vooral de deelname aan de Cl heeft de club enorm geholpen op financieel vlak, samen met het spaarzaam omgaan met het beschikbare geld. Ook had Ajax geluk dat de competitie destijds echt van een enorm zwak niveau was. Daarom wordt het heel moeilijk voor Anderlecht om ook zo’n groei te maken. Eerst en vooral is Cl voetbal niet meer gegarandeerd. Zowel Brugge, Standard als Genk maken kans op zowel de eerste als de tweede plek. Ook op financieel vlak heeft Anderlecht het veel moeilijker. Brugge en vooral Genk zwemmen in het geld waardoor ze betere spelers kunnen halen. Ook hebben die ploegen een veel betere scouting, waar die van Anderlecht enorm verwaarloosd is. Ik vrees dat voor de supporters van paars wit nog een lange nachtmerrie staat te wachten.
 
JJvH91
 
1
15 juli 2019 om 09:01
Ja, met die transfer van Hagi vroeg ik me af: Hoe komt Genk aan al dat geld opeens? Traditioneel is het zeker niet de grootste club van het land.
 
BasDTC
 
6
15 juli 2019 om 09:14
Standard wat ook even doodleuk een miljoentje of 20 uitgeeft. Het Belgische voetbal loopt verder en verder weg van het Nederlandse en dat zal ook blijven als de Knvb blijft toekijken.
 
oxxis
 
31
15 juli 2019 om 09:30
Hoezo loopt het Belgische voetbal steeds verder weg van het nederlandse? Onderbouw je mening anders eens, ik zie het namelijk totaal niet zo. Je hebt in België een grotere top, met 5 clubs die voor het kampioenschap (willen) gaan. Echter zal Ajax daar ook gewoon kampioen worden, zeker in de huidige situatie. Daarnaast denk ik dat PSV daar ook de titelfavoriet zou zijn. In die zin ben ik het niet met je eens dat het Belgische voetbal steeds verder wegloopt.
 
V-Watcher
 
2
15 juli 2019 om 10:43
Luik heeft met de verkoop van Marin en Djenepo ook een zelfde bedrag binnen gekregen. Blijkt dus dat de club gezond genoeg is om die bedragen weer te kunnen herinvesteren. Goeie scouting en opleiden is key, veel Nederlandse clubs beschikken over een belabberde scouting waardoor je veel inkomsten misloopt en zo nooit groei kan bewerkstelligen.
 
ninjakai
 
10
15 juli 2019 om 10:45
@basdtc Het Belgische voetbal loopt steeds verder weg van het Nederlandse voetbal, omdat???? Ik heb juist het idee dat het Nederlandse voetbal echt weg begint te rennen bij het Belgische voetbal. De top is België is een stuk breder, maar voor mijn gevoel ook gewoon zwakker dan de Nederlandse top. De competitie als geheel doet het beter in België, maar de vraag is eerder hoe lang nog. Feyenoord zet netjes zijn stapjes, AZ doet dat ook en ook Utrecht lijkt een serieuze stap te zetten. Als 5 ploegen in plaats van 2 ploegen de punten binnen slepen dan gaat het echt heel hard. AZ was sowieso al een ploeg die europees goed presteerde, hebben ff een knauw gehad met het einde van Dsb, maar zitten nu als club toch wel weer op een soort gelijk niveau. Feyenoord heeft echt bergen aan schulden moeten wegwerken, maar kunnen nu toch echt weer vooruit kijken. Oud spelers komen een stuk makkelijk vanuit het buitenland weer terug naar de eredivisie om zo van waarde te zijn voor de volgende groep, waar ze eerst allemaal liever nog wat grijpstuivers ophaalde in een buitenlandse competitie. Was niet zo heel lang geleden dat een voorzitter van Genk erop op hoopte Ajax tegen te komen in Europa. Denk dat daar inmiddels toch een tikkeltje anders over gedacht wordt.
 
Richardmas
 
3
15 juli 2019 om 10:48
Genk is de rijkste club van België en gaan ook miljoenen ontvangen door deelname in de CL. Standard heeft nog nooit zoveel uitgegeven als deze zomer, die hebben veel geld ontvangen door uitgaande transfers. Ik denk juist dat het niet heel lang meer gaat duren voordat Nederland qua competitie en nationaal team weer boven België staat.
 
Rolo1984
 
7
15 juli 2019 om 10:54
@oxxis: je bevestigd zijn punt min of meer. Als Ajax de standaard zou zijn dan heb je gelijk maar Ajax loopt dik voor op de rest. De kracht van de competitie wordt bepaald door de breedte en dat is in Belgie wel echt beter dan in NL. Ze hebben daar gewoon meer topwedstrijden. Hoe komt dat? Nou de Belgen zijn wel bereid om te veranderen. De competitieopzet wordt belachelijk gemaakt maar het niveau is er wel hoger geworden terwijl dat in NL niet het geval is. Hebben gewoon veel meer topwedstrijden in het 2e deel van de competitie. En dan is het argument "ajax zou er kampioen worden" . Niet bepaald sterk. In Belgie kunnen er 5 kampioen worden en al die ploegen kunnen spelers van 10 mln halen. In NL zijn dat er maar twee. De data bewijst het ook. Als je op transfermarkt kijkt en je haalt bij Belgie en NL de 2 hoogste weg dan is in Belgie een selectie gemiddeld 36 mio waard en in nl 22. Dat verschilt gewoon 50%. Zelfs al haal je alleen Ajax weg dan is een Belgische ploeg gemiddeld al meer waard omdat de selectie van Ajax bijna 50% van de totale waarde van de eredivisie vertegenwoordigd.
 
Rolo1984
 
6
15 juli 2019 om 11:00
Feyenoord zet stapjes? Achteruit zeker? Op basis van data is je uitspraak gewoon belachelijk. Ajax steekt er met kop en schouders bovenuit in NL. Feyenoord heeft 1 wereldseizoen gehad. That is it. Utrecht leuke ploeg hoor. Wat halen die nu aan bijzondere spelers? Cerny? Dalmau? Leuke clubvoetballers. Ja je kan het positief bekijken dat spelers terugkomen maar alleen bij Ajax komen ze terug uit sterkte. Bij andere ploegen komen ze terug omdat ze gewoon gefaald hebben; Narsingh, Affeley, Fer (?). Ajax verbloemd gewoon de realiteit.
 
JJvH91
 
1
15 juli 2019 om 11:20
Volgens mij zijn de Belgische clubs zonder Genk en Anderlecht gemiddeld 30 miljoen waard, geen 36, @rolo1984 Het is nog steeds meer, inderdaad. Maar dat is ook een vertekend beeld, aangezien een transferwaarde mede bepaald wordt door de ranking van een competitie. Belangrijker: de constatering dat de Belgische middenmoot sterker is dan de Nederlandse op dit moment (zeker waar) zegt niet zoveel over hoe die ontwikkeling er in de toekomst uit gaat zien, waar deze discussie in feite over gaat. Verder ben ik het er uiteraard over eens dat de Nederlandse clubs de hand wel eens in eigen boezem mogen steken, en zich kunnen afvragen hoe het nou komt dat Utrecht het minder doet dan AA Gent.
 
Bon Jovi
 
3
15 juli 2019 om 11:52
Jjvh91Genk speelt CL en krijgt dus een miljoen of 25 voor deelname alleen al. Verder verkochten ze Trossard, Pozuelo, Aidoo en straks nog Malinovskyi voor alles bij elkaar een miljoen of 60 a 65. En dat is alleen deze zomer. De voorbije jaren verkochten ze al Ndidi, Bailey, Colley, Koulibaly, Milinkovic Savic, Courtois, Benteke, de Bruyne... denk dat Genk de rijkste club van Belgie is. Standard cashte ook al flink.
 
Rolo1984
 
0
15 juli 2019 om 13:54
@jjvh91: nee hoor, 730,5 - 127,75 - 116,55 = 486,2 /14 = 34,7 (had net afgerond) Idd geen 36 maar 35 maar dus geen 30 wat jij beweerd. Ik weet niet of de sterkte van de competitie een factor is. Maar die ranking is wel gebaseerd op prestaties. Op basis van wat denk jij dat het in NL beter gaat worden? Gegeven het feit dat wij hier helemaal niets veranderen? Nog wat extra data: de afgelopen 5 jaar is de gemiddelde clubwaarde in NL met 13% gestegen en in BE met 23%. Ik heb bij beiden de twee hoogste ploegen eraf gehaald en bij NL ook nog eens de twee laagste ploegen aangezien Belgie een comp met 16 ploegen heeft Oh ja en niet te vergeten dat in NL 33% meer mensen wonen dan in BE. Het verschil was 5 jaar geleden ook kleiner. Relatief en absoluut presteert de NL competitie minder dan BE. En ik zie geen enkele reden waarom dit de komende jaren minder gaat worden. Want NL blijft gewoon alles hetzelfde. Daar maken we ons afhankelijk van innovatief beleid, gewoon " hopen" ipv structurele veranderingen te maken, die impact hebben op lange termijn.
 
JJvH91
 
0
15 juli 2019 om 14:07
Je hebt gelijk, ik deelde door 16 clubs in plaats van 14. Dat geldt echter ook voor de Nederlandse competitie, dan kom ik 25/26 miljoen per club. In dat geval had je de laagste twee clubs ook meegenomen, denk ik. Enfin, niet zo belangrijk verder. Ik zeg nergens dat het in NL beter gaat worden. Ik vroeg het me af. Daarom is "nog wat extra data: de afgelopen 5 jaar is de gemiddelde clubwaarde in NL met 13% gestegen en in BE met 23%." een interessante statistiek inderdaad, veel meer dan de momentopname in je eerste reactie.
 
Rolo1984
 
2
15 juli 2019 om 16:00
Mijn vraag was ook meer een retorische vraag. Was niet perse naar jou gericht want jij stelt je dezelfde vraag ook volgens mij. Het is meer de trend, die niemand wil zien. Voorbeeld is natuurlijk altijd Excelsior. ZIi kunnen er niets aan doen maar het is buitengewoon gênant dat zon ploeg in de hoogste divisie kan spelen en dit seizoen geldt hetzelfde voor Rkc. Probleem is in NL echt dat we absolute top als maatstaf nemen voor de kwaliteit van onze competitie.
 
JJvH91
 
0
15 juli 2019 om 16:27
Maar RKC is de nummer 18 wat betreft transferwaarde / begroting. Als je de nummer 16 vergelijkt met die van Belgie is het verschil zo groot niet. Het is echt de middenmoot / subtop waar Nederland het duidelijk aflegt (en de top-2 waar het het makkelijk wint). Dan krijg je een hoop vragen: ligt dat aan de play-offs? En is dat dan omdat er meer topwedstrijden zijn? Dat wordt namelijk wel vaak gezegd, maar maakt dat (a) de spelers nou zoveel beter (vast een beetje, maar je maakt er geen messi's mee), en (b) levert het veel op (vast een beetje, maar geen miljoenen - zeker neit voor de kleinere clubs). Of maakt het minder voorspelbaar wie kampioen wordt en wie de europese plekken pakken? Daardoor krijg je immers een brede subtop en geen sterke top, precies zoals we zien. En dan heb je in Nederland nog de wat-als vragen. Wat als Twente na hun kampioenschap hun ontwikkeling hadden kunnen doorzetten? Wat als Scheringa er geen bende van had gemaakt, en AZ na hun kampioenschap niet in een gat was gevallen? Vragen waar ik in ieder geval allemaal geen antwoord op heb. Maar ik ben benieuwd hoe het de komende jaren gaat ontwikkelen.
 
Robinho71114
 
5
15 juli 2019 om 08:30
Mooi rijtje clubs! alleen het verschil tussen ajax en die andere twee is de gunfactor. als atletico bijvoorbeeld niet verder wou gaan dan 90 dan zag ik Felix niet naar atletico gaan. als je 60 wil hebben voor donny dan heb ik het gevoel dat je met 45 miljoen ook kansmaakt. Het komt er op neer dat ik vind dat ajax ook met clausules moet werken alleen dan wel torenhoge.
 
ILCAPO
 
7
15 juli 2019 om 09:13
Alsof Ajax dat ook niet doet. Zij halen echt wel altijd alles uit de kan en vragen terecht altijd het maximale. Wat Atletico voor Felix heeft betaald is echt het gevolg van een zieke markt dat door de topclubs is gecreëerd.
 
JJvH91
 
5
15 juli 2019 om 09:27
Dat is geen kwestie van een gunfactor, maar een hoger aangeschreven portugese competitie.
 
Rolo1984
 
1
15 juli 2019 om 11:01
Lol nee Overmars laat mensen voor een habbekrats gaan. Als atletico maar 90 had betaald dan was ie voor 120 naar Manu gegaan ofzo. Vraag en aanbod noemen ze dat
 
Glory
 
1
15 juli 2019 om 12:47
Die clausules waar jij aan denkt (gelimiteerde transfersommen) helpen clubs niet. Die helpen de speler juist. Daarom wilde De Ligt er per se een in zijn contract, en wilde PSG daar niet aan meewerken. Ze verplichten een club namelijk tot verkoop.
 
voetballllll
 
0
15 juli 2019 om 09:48
Geduld is een schone zaak
 
Bobiku29
 
1
15 juli 2019 om 09:48
Qua doorstroming van jeugd zit het bij Anderlecht doorgaans wel goed. Ik denk dat Kompany, ondanks zijn gebrek aan ervaring, wel een goede trainer voor ze kan zijn. Hij oogt heel kalm en als iemand de rust kan laten wederkeren bij die club, is hij het
 
V-Watcher
 
1
15 juli 2019 om 10:58
Anderlecht moet zich vooral weer gaan richten op de levensader die ze zoveel heeft gebracht en dat is de jeugdopleiding, die is zeer befaamd met Tielemans, Lukaku, Dendoncker en Praet als recentste voorbeelden en dan goeie scouting met spelers als Kouyate, Biglia en Mbemba, een mix met goeie eigen jeugd en goeie scouting bracht jarenlang succes. Het is nu vooral zaak om die enorme kern uit te dunnen eerst en met dat geld gerichte aankopen te doen en te kijken wat er vanuit de jeugd kan doorstromen op korte termijn. Jarenlang is er maar gekocht voor het kopen en al die aankopen hebben niks toegevoegd en nu zit je met een kern die je aan de straatstenen niet kwijt lijkt te raken maar de contracten moeten wel betaald worden. Anderlecht moet haar verlies pakken en flink gaan snijden in de kosten en vooral rustig gaan bouwen, het gaat niet in een jaar weer perfect zijn, dat kost tijd, daarom snap ik ook niet als je Vlap haalt je dan een week later ook Nasri aantrekt, past in mijn ogen helemaal niet in het nieuwe beleid wat je wilt voeren. Ja hij kan ook aan de flank spelen maar daar heeft die al jarenlang niet gespeeld en hij is ook ouder geworden, hij loopt dan talenten als Doku en Amuzu in de weg, had dat dikke salaris gewoon bewaard. Hoop voor Kompany dat hij echt de tijd krijgt om te bouwen en dat de club en fans accepteren dat er misschien de komende paar seizoenen niet serieus wordt gespeeld om het kampioenschap.
 
pride8
 
0
15 juli 2019 om 16:39
Historisch gezien heeft Anderlecht zeker zijn plaats tussen deze clubs qua naam en palmaras dan. Natuurlijk hopen we dat RSCA ooit nog eens een europese finale gaat spelen. Dit kan alleen met hard werken en een gericht beleid. Tijden waarina zowel Ajax als Anderlecht 3 of 4 jaar na elkaar europese finales speelden zijn jammer genoeg voorbij. Ik hoop uit het diepste van mijn hart dat Kompany Anderlecht terug hoger op kan brengen. Dit verdiend deze prachtige grote club. RSCA Pride of Belgium