'We stonden op Europees voetbal toen ik dit kreeg. We waren bijna veilig, man'
Vrijdag, 23 december 2022 om 07:30

Henk de Jong leeft momenteel in grote onzekerheid. De 58-jarige trainer moest eind oktober noodgedwongen zijn taken neerleggen bij SC Cambuur vanwege de cyste in zijn hoofd, en heeft nog altijd geen uitsluitsel over eventueel herstel. Dat een arts hem onlangs benaderde, geeft De Jong een sprankje hoop: "Ik heb het gewoon het geluk dat ik in Nederland een beetje bekend ben."

Vorig jaar december werd bekend dat de Drachtster kampte met een cyste. De Jong legde daardoor tijdelijk zijn taken neer, voordat hij vanaf januari weer rustig toe bouwde richting de werkzaamheden die van hem gevraagd werden in het vak van hoofdtrainer. "Cambuur stond op Europees voetbal toen ik dit kreeg", blikt de oefenmeester terug in gesprek met de NOS.. "We waren al bijna gehandhaafd in de winterstop, man."

In de zomer nam De Jong het roer weer over van assistent Pascal Bosschaart, maar de Fries moest uiteindelijk toch concluderen dat het niet langer verder kon op deze manier. Een stopbevel van zijn vrouw Diana gaf de doorslag. "Ik voelde het zelf wel aankomen dat het de verkeerde kant op ging. Het was eigenlijk wel een opluchting. Ik was ook blij dat het stopte, omdat ik niet meer de power had om Henk de Jong te zijn. Dan valt mijn kracht ook weg."

"Het wordt alleen maar minder", vat De Jong samen over zijn gezondheid. Dat hij laatst op de boot naar Vlieland benaderd werd door een arts, biedt een sprankje hoop. "Een internist benaderde me via LinkedIn. Zijn vrouw had precies hetzelfde als ik en die is geholpen. Ik was zo hyper dat ik dat bericht kreeg, dat eindelijk iemand snapte wat ik had. Ik heb gewoon geluk dat ik in Nederland een beetje bekend ben."

Cambuur heeft inmiddels in de persoon van Sjors Ultee een nieuwe hoofdtrainer gevonden. De 35-jarige Utrechter kreeg afgelopen augustus zijn congé bij Fortuna Sittard en zat sindsdien zonder werk. Gezien de status van De Jong in Leeuwarden heeft Ultee grote schoenen te vullen. Handhaving zou de nieuwe trainer al flink in het zadel helpen: Cambuur staat na veertien speelronden op een teleurstellende zeventiende plaats.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
7
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
27
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
Martyn7
 
8
23 december 2022 om 07:48
Jammer om deze flamboyante trainer niet meer in de eredivisie te zien. Vooral de vervanger Ultee lijkt mij een enorme stap achteruit als het gaat om sociale interactie met de spelers en qua uitstraling naar de media. Ik ben benieuwd wat Ultee er voetballend in kan krijgen, maar zoals de tekst ook al aangeeft: Henk heeft een prima 'legacy' achtergelaten, dus ga er maar aan staan.
 
Trobiii
 
13
23 december 2022 om 08:45
Ik heb persoonlijk best een hoge hoed op van Ulte. Onder lastige omstandigheden heeft hij prima gepresenteerd bij Fortuna. Daarnaast is het trainer van de nieuwe school en denk dat hij best ver kan komen. Louis van Gaal heeft hem ook ontvangen en heeft vertrouwen in hem en die heeft best wel een goede kijk op het spelletje. Om een gek voorbeeld te noemen: ik denk niet dat Afred Schreuder een veel betere trainer isÂ…
 
santos792
 
1
23 december 2022 om 08:52
Dat schreuder niet veel beter is zdgt vrij weinig over de kwaliteiten van ultee. Schreuder is maximaal middenmoot eredivisie coach imo. Presteert niet onder druk. Denk inderdaad dat ultee helemaal geen slechte keuze is geweest overigens. Fortuna voetbalde toch best goed onder hem.
 
Martyn7
 
1
23 december 2022 om 09:09
Maar vergis je ook niet in Fortuna die een best gebalanceerd elftal hebben. Natuurlijk, de trainer zette de poppetjes op de juiste plek. Maar als je ziet wat die nieuwe trainer presteert bij Fortuna, zie je gerust dat er kwaliteit in die ploeg zit. Bij Cambuur, hele andere omstandigheden, moet ik het nog zien. Is Cambuur ook niet meer een volksclub dan Fortuna? Of zie ik dat verkeerd? Je vergelijking met Schreuder ga ik niet eens op reageren. Snap niet wat een trainer van Ajax ermee te maken heeft.
 
santos792
 
0
23 december 2022 om 09:19
Cambuur lijkt mij inderdaad ook meer een volksclub, ultee heeft misschien niet die persoonlijkheid. Vorig seizoen zag fortuna er wel anders uit en ook toen redelijk goed gevoetbald. Vind hem geen slechte coach. Bovendien hebben we een tekort aan goede coaches in NL, waar alle clubs last van lijken te hebben
 
lwd12
 
0
23 december 2022 om 13:23
Het zegt veel dat Mats Seuntjens transfervrij vertrokken is bij Fortuna. Zegt wat over de werksfeer daar. Want is gewoon een prima speler en zou meer moeten kunnen dan RKC. Ik ken Fortuna te weinig om te zeggen of het een volksclub is of niet. Cambuur is dat zeer zeker wel.
 
lwd12
 
0
23 december 2022 om 13:25
En Ultee komt tot nu toe prima over en ik heb het idee dat hij er we wat uit weet te halen. Zoals de Jong al aangeeft het ging met hem persoonlijk slechter en dat zag je terug op het veld. Hij was niet wie hij moest en wilde zijn. Dus beste keuze om te stoppen ook voor Cambuur. De Jong fit had er niet zo slecht voorgestaan als nu.
 
madmarcel
 
0
23 december 2022 om 14:42
Seuntjens naar Cambuur zou een prima zet zijn.
 
NinjaKong
 
15
23 december 2022 om 08:19
Ik vind Henk nou echt een leuke kerel en genoot van zijn interviews. Heel veel sterkte en hopen op het beste!
 
Effenberg1
 
2
23 december 2022 om 08:23
Hopelijk geneest het en kan hij zijn vak weer gaan uitoefenen. Die lulverhalen zijn af en toe best wel aandoenlijk. Voor de rest heeft het allemaal weinig op de kous
 
HenkDrenth485
 
1
23 december 2022 om 09:54
Henk de Jong en familie de Jong alle sterkte bij het mogelijke herstel.
 
Bongiorno
 
0
23 december 2022 om 16:45
Hopelijk maakt Henk de Jong een spoedig herstel door. Geweldige vent, altijd sympathiek. Ook heel sympathiek van Ultee dat ie zijn kans op een aanbieding van Bayern aan het einde van het seizoen of misschien Real Madrid laat schieten om Cambuur uit de brand te helpen.