Wenger: 'Kijk naar het publiek, de CL heeft veel aantrekkingskracht verloren'
Maandag, 25 september 2017 om 00:00

Maandagavond speelt Arsenal tegen West Bromwich Albion en donderdag staat het treffen met BATE Borisov in de groepsfase van de Europa League op het programma voor the Gunners. Negentien jaar lang waren de fans van de Londenaren gewend aan een hoger podium, namelijk Champions League-voetbal, maar volgens Arsène Wenger is de charme van de hoogste Europese competitie al jarenlang ver te zoeken.

"Ik vind dat er in de groepsfase (van de Champions League, red.) er niet zoveel interessante wedstrijden meer tussen zitten. Je pikt er nu één of twee wedstrijden uit", wordt de manager van Arsenal geciteerd door verschillende Engelse media. "Het is nu routine, de groepsfase in de Champions League. Kijk naar het publiek, het heeft veel aantrekkingskracht verloren", wijst Wenger naar de teruglopende kijkcijfers in Engeland.

Al jarenlang kampt het miljardenbal met steeds minder kijkers in Engeland en Wenger stelde vorig maand al dat de Premier League qua aantrekkelijkheid de Champions League had ingehaald. De Fransman geeft echter toe dat hij het uitkomen op het allerhoogste Europese podium mist: "Om eerlijk te zijn, ja. Maar ik heb bijna tweehonderd wedstrijden achter de rug in de Champions League, dus ik voel me bevoorrecht."

Meer nieuws
   
19:00
19:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
16
   
18:34
18:34
NAC Breda zet met moeizame zege op Jong PSV grote stap richting play-offs
0
   
18:33
18:33
Vitesse heeft positief puntenaantal na eerste Eredivisie-thuiszege van het jaar
8
   
18:04
18:04
Scorende Thijs Dallinga en Ibrahim Cissoko bezorgen Toulouse drie punten
0
   
18:00
18:00
Dumfries sneert op kampioensfeest met opvallend spandoek naar Theo Hernández
50
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
metaalverf
 
4
25 september 2017 om 00:36
Topclubs in de knockoutfase CL, maar de knockoutfase in de EL zijn aantrekkelijker om te zien. Daar worden, al dan niet door meer fouten, veel meer doelpunten gemaakt. Dat is uiteindelijk toch wat het spelletje leuk maakt. Meer dan het behouden CL waar de 0 houden belangrijker is dan zelf scoren.
 
DRL80
 
41
25 september 2017 om 02:36
De kampioenen van kleine landen "mogen" ook een kans krijgen?! Ze horen in die competitie thuis! Ze "moeten" een kans krijgen. De naam is EUFA ('Europese' Voetbalbond) Champions League (Kampioenen Competitie)! De nummers 2, 3 en 4 uit de zogenaamde "grote" voetballanden hebben er niks te zoeken, niet de kampioenen uit de zogenaamd "kleinere" competities. Die hele CL is een gedrocht van een competitie, een financieel gedrocht. Niet meer, niet minder. Daar irriteer ik me al, wat zou het zijn, 20 jaar (?) aan.
 
MR_United
 
11
25 september 2017 om 07:51
Ik begrijp je punt, maar laten we eerlijk zijn. We kijken toch allemaal liever naar clubs als Barca, Dortmund, City, Napoli etc (ook al zijn ze 2e of 3e) dan naar clubs uit voetballanden die geen enkele betekenis hebben er waarvan je geen enkele speler kent? Principieel snap ik je punt, maar in de praktijk zou dit de CL echt niet leuker maken.
 
Jeroenvan Gijzen
 
6
25 september 2017 om 08:08
@mr_united Als het geld niet verdeeld zou worden aan al die 2e, 3e en 4e clubs van de grote landen, maar juist aan alle kampioenen, denk ik dat die op de lange termijn juist op een hoger niveau komen en dan juist weer voor een aantrekkelijkere competitie zorgen. En het zorgt er juist voor dat er meer verrassingen kunnen komen (als je kijkt naar het oude systeem, dus directe knock-out, ik vind die foulefases altijd zo berekend overkomen). ot: Het beklag is wat je kan verwachten van Wenger, nadat ze er zelf 19 jaar in hebben gezeten en hij nu naar de EL moet, daar zullen de fans al helemaal niet op zitten te wachten.
 
Rooney_10
 
1
25 september 2017 om 08:27
Nog meer geld voor de kampioenen? Want dan moet je real juve en bayern ook dat geld geven. Ik sta alleszins niet te wachten om elk jaar Bayern Juventus en psg real re kijken. Je krijgt gewoon telkens dezelfde wedstrijden omdat 3/4 van de topcompeitites in Europa op voorhand al beslist zijn.
 
sloep01
 
0
25 september 2017 om 08:53
Juist wel gewoon alles in een pot en dan loten maar dat wil de Uefa niet omdat ze dan bang zijn dat er teveel grote ploegen uitgeschakeld zullen worden , het heet Champions league dan betekent kampioenen maar nu kan bv MU de CL winnen maat die zijn 6de geëindigd en mogen alleen maar meedoen omdat ze de Europa league hebben gewonnen , dit is toch niet leuk meer geef 10 grote clubs een eigen competitie en laat de rest lekker Europees spelen door gewoon eerlijk te loten ik weet nu al wat de laatste acht zijn straks en waarschijnlijk jij ook . en als straks Feyenoord er uit gaat kijk ik al niet meer gewoon omdat ik het niet meer interessant vind .
 
Busby
 
0
25 september 2017 om 09:56
Het heeft weinig te maken met CL formule zelf maar gewoon met het verschil tussen de ploegen door financiële mogelijkheden van landen. Je kan de beschermende status afschaffen maar dan krijg je Anderlecht vs Bayern misschien in de knock out. Niet echt interessant.
 
JSH88
 
1
25 september 2017 om 10:52
De directe plek na het winnen van de EL is juist wel een leuke beloning voor winnaar. Alle kampioenen plus de kampioen van de EL zou in mijn ogen juist prima zijn. Misschien de nummers 2 in voorrondes tegen elkaar laten spelen om vervolgens de beste nummers 2 toe te voegen aan de CL.
 
Odo-
 
19
25 september 2017 om 00:08
Klinkt natuurlijk gemakkelijk, nu hij zich niet heeft weten te plaatsen. Maar ergens ben ik het wel met hem eens; ik merk dat ik de afgelopen jaren de poulefase veel minder volg en kijk dan wat jaren terug. Waar dit precies aan ligt zou ik overigens niet kunnen zeggen.
 
PorQue
 
6
25 september 2017 om 01:01
Nou ik zou dat wel kunnen zeggen. Er zijn teveel nietszeggende clubs bij gekomen. Ik zou momenteel Nederland ook geen CL toegang verlenen. Het niveau is veel te zwak. Ik zou meer kwaliteit en meer kwaliteit willen zien. Engeland krijgt 4 toegangsbewijzen van me. Duitsland 2. Frankrijk 2. Spanje 2. Belgie 0. Nederland 0. Italie 2. Dan maar met 12 clubs een toernooi spelen met echte topclubs. Of je speelt het alleen met kampioenen en maakt er een echte Champions League van. En alle nummers 2 mogen dan lekker naar de Europa League. Daar wordt de Europa League ook aantrekkelijker door. Dan heb je ieder jaar Real/barca erin zitten. Kampioen van Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italie en Frankijk. Toernooi tussen 6 clubs. Of je doet het met 8 clubs en rouleert 2 ieder jaar om het niveau erin te houden. Dan maar 1 jaar Nederland en Belgie erin en een ander jaar Portugal en Rusland erin. En dan weer rouleren het jaar daarna. Dan maar geen lange poule fases meer die toch niet zo interessant zijn. Kwaliteit Kwantiteit.
 
KEIZER!
 
9
25 september 2017 om 01:20
Spanje 4, Engeland 4, Duitsland 3, Frankrijk 2, Italië 3, Oekraïne 1, Portugal 1. 18 clubs en landen zoals Nederland, België etc.. kunnen zich plaatsen via play-offs en dan 6 clubs erbij nog. Zit je op 24 is helemaal prima.
 
DRL80
 
3
25 september 2017 om 02:38
Dat is helemaal niet prima tenzij je de (in deze vorm) absurde naam wijzigt.
 
Alex17
 
92
25 september 2017 om 00:11
Iets als de jongen die wordt gedumpt door een meisje en vervolgens overal rondschreeuwt dat ze toch een slet was. Als er iets is wat aantrekkingskracht heeft verloren, dan is het Arsenal wel.
 
aliaksandrhleb
 
16
25 september 2017 om 00:26
Volgens mij geeft Wenger zelf al aan dat hij het hoogste niveau mist. Daarnaast spreekt hij ook gewoon de waarheid. Europees voetbal wordt pas interessant na de winterstop. Dat is al jaren zo. Ik snap dat dat niet uit de juiste mond komt als hij dat zegt en hij zegt echt wel eens onzinnige dingen, maar in dit geval moet ik de beste man toch gelijk geven.
 
real8madrid
 
15
25 september 2017 om 00:18
Tuurlijk, Wengertje doet zelf niet mee dus mooi de kans om te vertellen dat het allemaal toch niet meer zo interessant is. De cl-finale blijft de meest gevolgde sportwedstrijd ter wereld evt op wk-finales na. Het klopt dat de poule-fases steeds voorspelbaarder en dus minder interessant worden, en daar moet men een oplossing voor zoeken. Maar zeggen dat het toernooi in zijn geheel niet meer aantrekkelijk is of minder aantrekkelijk dan de bpl is lachwekkend en, in Wenger`s geval, kinderachtig. Overigens zitten er toch een paar heerlijke potten tussen. Barca-Juve, PSG-Bayern, Madrid-Dortmund, Chelsea-Atleti. Wedstrijden van het niveau van die eerste 2 zie je niet in de bpl Arsene. Maar niet getreurd, in de Uefa League is het ook leuk!
 
metaalverf
 
2
25 september 2017 om 00:40
Ik denk dat een gemiddelde topper mer Man U meer kijkers heeft wereldwijd. Anders een seizoenswedstrijd van Real - Barca. Finales vallen sowieso altijd tegen.
 
El Principe
 
6
25 september 2017 om 00:52
Dan denk je heel verkeerd. Een CL finale heeft bijna een half miljard aan kijkers, alleen tijdens de WK finale (en eventueel halve) liggen deze cijfers hoger.
 
metaalverf
 
0
26 september 2017 om 17:22
Maar het duurt wel even voor je finale haalt en het is maar 1 wedstrijd terwijl in de competitie meerdere toppers zijn. Heb je ook een bron btw?
 
bobbafey
 
13
25 september 2017 om 00:44
Je denigreert de man waar je kan, en vervolgens geef je hem gelijk... wut? Hij heeft het helemaal niet over de cl-finale gehad, en zegt het miljoenenbal te missen, maar nog steeds maak je een probleem van punten waar je hem later gelijk in geeft. Tot in hoeverre kan ik dit serieus nemen? Ik bedoel de man is zeker niet mijn favoriete manager, maar hier heeft hij gewoon een punt hoor. Ik herken mij prima in zijn standpunt, ik kijk zelf ook nauwelijks naar de groepfase.
 
nasri4life
 
13
25 september 2017 om 00:59
Wat een hatelijke reactie om vervolgens het punt dat hij maakt te ondersteunen en er per ronde maar paar potten uit te kiezen.
 
Samcro
 
9
25 september 2017 om 01:15
Ga je z’n punten ook nog onderuit halen of blijft het bij steken naar iemand die zichzelf niet kan verdedigen? Ergens is daar een woord voor dat begint met een L; maak het zelf maar Af.
 
BRA-ArsenalFC
 
6
25 september 2017 om 00:55
Grappig hoe iedereen Wenger haat maar als Nederlanders zijn we get toch met hem eens. Tegenwoordig kan je bij 6 van de 8 poules invullen wie doorgaan en wie niet. Maar goed je moet ook verder lezen dan de paar zinnen in dit artikel. De CL ooit een leuk en groot toernooi , tegenwoordig is het een super competitie die wordt gedomineerd door 8 clubs
 
sebasjuh
 
3
25 september 2017 om 01:27
Logisch dat de Engelse de eigen competitie leuker vinden omdat die clubs daar al meer te besteden hebben dan 40% van de CL clubs. Daarnaast zijn de Engelse vaak ook zo arrogant dat alles uit eigen land zo goed is en de rest niet. De CL heeft charme verloren maar dat is al jaren zoek omdat het een commercie toernooi is geworden en daar is deels het Engelse voetbal schuldig aan omdat die begonnen zijn met achterlijke bedragen neerleggen voor salaris en transfergelden wat lang niet meer alle clubs kunnen bijbenen.
 
 
5
25 september 2017 om 03:49
Ik vind eigenlijk dat de Engelsen de laatste moeten zijn die arrogant moeten doen. Al jaren laten Engelse club niets zien in de Champions League of uberhaupt Europa.. En qua voetbal vond ik de Spaanse clubs veel aantrekkelijker spelen. Dat is het enige wat mij enorm ergert aan die Engelsen los van dat ik onwijs fan ben van het Engelse voetbal.
 
Dizzhead
 
0
25 september 2017 om 03:32
Alleen kampioen de CL in. Rest de El in, aan het eind de twee winnaars voor de knaken. Zo wordt 't CL niveau gewaarborgd, de waarde van de El opgekrikt en 't winnen van de El interessanter, maar is 't een lastiger route naar de finale dan CL (meer wedstrijden en meer topclubs). Oh ja, kappen met loting regels.
 
Sonnyfloyd
 
0
25 september 2017 om 05:34
Gewoon net als vroeger, maar dan een EC1 alleen voor de kampioenen een EC2 voor de nummers 2 t/m 4, al naar gelang stand op de coëfficiëntielijst en de EC3 voor de bekerwinnaars. Winnaar EC2 en EC3 spelen aan het begin van seizoen om de ESC met als brloning plaatsing CL.
 
maurootje
 
8
25 september 2017 om 06:28
Nouja met of zonder jullie; het maakt blijkbaar geen zak uit want arsenal is/was ook nooit interessant om naar te kijken. En waarom kijkcijfers in engeland minder wordt naar CL? Omdat die er altijd uitgeknikkerd worden
 
Hansi
 
1
25 september 2017 om 07:52
Champions League is voor kleine clubs al jaren alleen maar leuk voor de poen die ze er kunnen ophalen. Met sport heeft het al jaren niets meer te maken.
 
Hansi
 
1
25 september 2017 om 09:50
Feyenoord - NAC gemist?
 
TheRoscoe
 
1
25 september 2017 om 08:48
Natuurlijk. Iedereen klaagt dat de groepsfase niets voorstelt omdat de topploegen iedereen met minimaal 4 doelpunten verschil wegknallen. Iedereen zegt dat de CL pas echt begint in de knockout-fase. Maar Wenger impliceert hetzelfde en men wijst massaal naar zijn eigen situatie als een stel kleuters. Ook al geeft hij aan dat hij zelf het CL-voetbal erg mist. Het is zo voorspelbaar saai ook hoe niemand uitspraken in het algemeen in zijn context kan plaatsen, maar reageert op basis van het beeld dat ze bij een specifiek persoon hebben. Gaap.
 
FCKnuddeuh
 
1
25 september 2017 om 09:53
Dus omdat JIJ (wenger) Champions League niet haalt is de aantrekkingskracht minder geworden.... Deze man geeft aan alles de schuld (scheidsrechters) en nu dit, behalve aan zichzelf.
 
spelregel86
 
0
25 september 2017 om 12:40
De Champions League is al lang niet meer wat het geweest was. Het is meer en meer een competitie van de rijkste clubs, meer en meer verliest het zijn doel waar het ooit voor bedacht werd. Namelijk de kampioenen. Nu gaat het altijd tussen de Engelse, Spaanse, Italiaanse en Duitse topclubs en hier en daar een (rijke) club uit Frankrijk of Portugal. De overige clubs zijn slechts veldvulling. Laat de Uefa weer terug gaan naar het concept dat er in de Champions League alleen maar kampioenen toe gelaten worden. Er zijn in totaal zo`n 50 Europese landen en dus ook zo`n 50 kampioenen. Door bovenstaande zal het prijzengeld naar mate de tijd vordert ook beter verdeeld worden.