Wie kan Oranje vanavond loten op weg naar het WK van 2022?
Maandag, 7 december 2020 om 13:15

Het Nederlands elftal weet vanavond na de loting om 18.00 uur in Zürich welke hindernissen het op weg naar het WK van 2022 in Qatar moet nemen. Vanwege de coronapandemie zal het een online-evenement zijn, zonder vertegenwoordigers van nationale bonden. Frank de Boer is net als zijn 54 collega's van andere Europese teams zodoende niet van de partij, maar Rafael van der Vaart is wel aanwezig. De voormalig Oranje-international assisteert net als Daniele De Rossi bij de loting.

Nederland is één van de tien groepshoofden. De ploeg van De Boer ontloopt daardoor België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Denemarken en Duitsland. Die landen zitten ook in Pot 1. Nederland steeg op de wereldranglijst van november van de vijftiende naar de veertiende plaats, na een oefenremise tegen Spanje (1-1) en zeges in de Nations League op Bosnië en Herzegovina (3-1) en Polen (1-2). Het Nederlands elftal hield daardoor Zwitserland, dat in Pot 2 zit, achter zich op de wereldranglijst.

Politieke spanningen en extreme weersomstandigheden
Nederland wordt tijdens de loting gekoppeld aan een landenploeg uit Pot 2, Pot 3, Pot 4, Pot 5 en mogelijk ook Pot 6. Spanje, België, Italië en Frankrijk komen in een groep van vijf landen terecht omdat volgend jaar oktober nog om de winst van de tweede editie van de Nations League wordt gespeeld. Tijdens de loting zal er onder meer rekening worden gehouden met politieke spanningen (Armenië/Azerbeidzjan, Gibraltar/Spanje, Kosovo/Bosnië en Herzegovina, Kosovo/Servië, Kosovo/Rusland en Oekraïne/Rusland).

Extreme weersomstandigheden in Wit-Rusland, Estland, Faeröer, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Rusland zijn een reden om maximaal twee van deze landen in een groep terecht te laten komen. De FIFA houdt bovendien ook rekening met lange reisafstanden naar landen als IJsland, Azerbeidzjan, Kazachstan en Israël.

De wedstrijden in de WK-kwalificatie zijn van maart tot november 2021. De tien groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK in Qatar. Alle nummers twee gaan de play-offs in, samen met de twee best presterende landen uit de Nations League die in hun WK-kwalificatiegroep niet bij de beste twee eindigen. In de play-offs strijden twaalf landen in maart 2022 via een knock-outsysteem om drie tickets naar Qatar.

Vier groepsduels op één dag
Het WK in Qatar start op 21 november 2022 en de finale staat voor 18 december 2022, de nationale feestdag in Qatar, uitgeschreven. De 64 wedstrijden van het mondiale eindtoernooi worden zodoende in slechts 28 dagen afgewerkt. Voor de groepsfase staan slechts twaalf dagen en dat komt neer op vier groepsduels per dag. De lokale aftraptijden (twee uur later dan in Nederland) zijn 13.00 uur, 16.00 uur, 19.00 uur en 22.00 uur. De aftraptijd van 13.00 uur is zodoende op het heetst van de dag. In de knockout-fase van het toernooi worden de wedstrijden om 18.00 uur en 22.00 uur afgewerkt.

Potindeling loting WK-kwalificatie voor Europa:

Pot 1: België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Denemarken, Duitsland en Nederland.

Pot 2: Zwitserland, Wales, Polen, Zweden, Oostenrijk, Oekraïne, Servië, Turkije, Slowakije en Roemenië.

Pot 3: Rusland, Hongarije, Ierland, Tsjechië, Noorwegen, Noord-Ierland, IJsland, Schotland, Griekenland en Finland.

Pot 4: Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië, Bulgarije, Israël, Wit-Rusland, Georgië en Luxemburg.

Pot 5: Armenië, Cyprus, Faeröer, Azerbeidzjan, Estland, Kosovo, Kazachstan, Litouwen, Letland en Andorra.

Pot 6: Malta, Moldavië, Liechtenstein, Gibraltar en San Marino.

Meer nieuws
   
10:47
10:47
Manchester United hakt knoop door over toekomst Erik ten Hag
0
   
10:08
10:08
Plottwist: Bayern München krijgt derde afwijzing in zoektocht naar trainer
24
   
10:00
10:00
Alle genomineerden voor Bronzen Schild in de KKD bekend: FC Dordrecht domineert
10
   
09:57
09:57
Malen en Maatsen trekken extra profijt uit Champions League-zege op PSG
8
   
09:24
09:24
'Manchester United hangt fors prijskaartje aan opgeleefde Mason Greenwood'
27
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (49)

 
armandode
 
17
6 december 2020 om 10:34
Wie je ook loot en waar je ook terecht komt niet plaatsen voor dit WK zou sportief gezien genant zijn. Verder zou ik als alle nationale bonden dit WK boycotten dit moet wel met alle landen gebeuren.
 
Lierse1997
 
68
6 december 2020 om 10:41
Ach Rusland is ook niet geboycot en China en de USA zouden ook niet geboycot worden. Waarom zou dan per se Qatar wel geboycot moeten worden?
 
puntnaarachter
 
26
6 december 2020 om 10:53
Nou hoeveel stadions zijn er in Rusland en USA aangelegd door slaven waarvan hun paspoort wordt afgepakt?
 
Lierse1997
 
65
6 december 2020 om 10:58
In Rusland moet je daar mee oppassen want daar werken Noord-Koreanen aan de infrastructuur. Maar je hebt toch door dat de USA en Rusland veruit de meeste mensenrechten geschonden hebben de laatste tientallen jaren, de meeste oorlogsmisdaden hebben begaan en het meeste oorlogen gestart hebben?
 
puntnaarachter
 
23
6 december 2020 om 11:04
Wat hebben oorlogen precies met voetbal te maken? Behalve dat voetbal oorlog is. Ik heb het hier puur over de stadions waar straks in wordt gespeeld, waar straks mensen zitten te juichen op de lijken van een stel onderbetaalde en uitgeknepen Pakistanen. Leuk dat jij het opeens over de gehele wereldproblematiek wil trekken, maar dat staat er van mij los van. Qatar is geen voetballand en zal het ook nooit worden. Blijf een grote schande dat er straks in stations gevoetbald moet worden boven een stel 'massagraven'
 
Lierse1997
 
54
6 december 2020 om 11:07
Wat stelt een protest voor als het alleen over voetbalgerelateerde dingen gaat? “Oh wat vinden wij het erg dat mensen in erbarmelijke omstandigheden hebben moeten werken aan deze stadions” klinkt enorm hol als je het wel oké vindt te gaan voetballen in de landen die een aantal van de grootste oorlogsmisdadigers van de laatste 50 jaar jaar herbergen.
 
puntnaarachter
 
14
6 december 2020 om 11:29
Wat heeft het voor zin om oorlogsmisdadigen erbij te pakken? Dan kan je nergens meer een toernooi houden, want ook wij als Nederland hebben geld gegeven aan syrische rebellen, hebben ook nog even voor het gemak een Iraakse woonwijk weg gebombardeerd en Amerika in zo wat alle oorlogen gesteund? Als wij het echt over die lijn gaan gooien, dan kunnen wij inderdaad beter de internationale sport afschaffen. Want ook de landen waarmee de genoemde landen oorlog hebben gevoerd, de afgelopen 50 jaar, waren geen lieverdjes. Ik trek inderdaad liever de grens bij omstandigheden die direct bij hebben gedragen bij het faciliteren van het WK. Verschil van mening.
 
Lierse1997
 
33
6 december 2020 om 11:33
Ah daar zitten we bij de crux van het hele verhaal. Er is maar 1 ding erger dan niet protesteren en dat is selectief en hypocriet protesteren en dat is wat hier zou gebeuren. In Brazilië zijn er trouwens ook veel mensen gestorven tijdens de bouw van de stadions en werkten de arbeiders ook niet in al te beste omstandigheden.
 
puntnaarachter
 
10
6 december 2020 om 11:44
Brazilië zijn er ook veel mensen gestorven tijdens de bouw van de stadions? Ik heb het even opgezocht, maar ik kan alleen maar een incident vinden over een ingestort stadion? Tja, tijdens werkzaamheden aan het fc Twente stadion zijn er ook mensen overleden, om er ben een Ronald de Boer argument erin te gooien. Ik zie ook geen berichtgeving van Amnesty International over de bouw toen der tijd? Daarnaast is voor Brazilië niet de gehele speelkalender omver gegooid om hoe dan ook het WK te kunnen spelen. Hier is alles op alles gezet om het WK er te kunnen spelen, en daarvoor hebben slaven hun leven moeten geven. Maar wellicht heeft Brazilië nog wel ergens oorlogsmisdadigen gepleegd? Dan is het inderdaad een grote schande dat het WK daar heeft plaatsgevonden.
 
Lierse1997
 
37
6 december 2020 om 11:49
Dus als China een WK start en daarbij zijn werklieden excellent behandelt, zou jij er geen probleem mee hebben dat er een WK plaatsvindt in een land waar een etnische zuivering/genocide zich aan het voltrekken is? Want wat stelt zo een “boycot” dan nog voor? “Hey jongens jullie mogen doen wat jullie willen zolang het maar niks met voetbal te maken heeft!” In Qatar zouden er nu vermoedelijk trouwens 34 mensen overleden zijn, in Brazilië 8. Waar trekken we dan de grens van wat een erg aantal doden is? Bij 15 of toch eerder bij 20? In Rusland zouden er minstens 17 gestorven zijn. Was dat dan voldoende voor een boycot of niet?
 
puntnaarachter
 
14
6 december 2020 om 12:05
Ja jij begint steeds over mensenrechten in het algemeen, maar ik heb het gewoon puur over hoe het WK gefaciliteerd wordt. Dat is mijn hele punt. Door een WK toe te wijzen aan China gaan er geen extra zuiveringen plaatsvinden? Die vinden er, hoe erg dan ook, sowieso wel plaats. Door een WK aan Qatar toe te wijzen is er slavernij tot stand gekomen met alle gevolgen van dien. Daar val ik inderdaad over. Tja, aantal doden heb je natuurlijk niks aan zonder context hé. Waar gewerkt wordt kunnen bedrijfsongevallen plaatsvinden, maar heb niet het idee dat er in Rusland en Brazilië paspoorten zijn afgepakt? Waardoor mensen geen uitweg meer hadden? Maar Amnesty international zal het wel mis hebben hé
 
Lierse1997
 
18
6 december 2020 om 12:11
Amnesty had genoeg te zeggen over het wk in Rusland. Dit staat er zelfs op hun website: “by awarding Russia the right to host the world cup without conducting any meaningful human rights due diligence, FIFA scored a major own goal”. En het punt blijft dus wel echt staan dat mensenrechten geschonden mogen worden zolang ze niets met voetbal te maken hebben. China zou dus perfect een maand lang propaganda mogen voeren en hun reputatie opvijzelen op een voor hen gecreëerd wereldwijd podium terwijl ze een genocide voltrekken. Nu dan heeft een boycot van Qatar echt letterlijk geen enkele betekenis.
 
Siceramo
 
3
7 december 2020 om 14:12
@puntnaarachter en @lierse1997. Ik wilde alleen zeggen dat ik met veel interesse jullie discussie heb zitten lezen. De meningen zijn duidelijk verschillend, maar het is goed om te zien dat er ook inhoudelijke, lange discussies gevoerd kunnen worden op VZ, met over een weer respect. Dat het er af en toe hard aan toe ging is prima, dank!
 
reserve-coach
 
3
7 december 2020 om 14:29
Hier sluit ik mij volledig bij aan. Mooi om te zien! ga zo door heren!
 
melvinwsp
 
2
6 december 2020 om 10:43
Dat gaat nooit gebeuren. De corruptie is heel hoog in het voetbal in alle lagen. Het is natuurlijk van de zotte dat het WK daar gespeeld gaat worden uiteraard. Het is niet eens een voetballand
 
recoba19
 
2
7 december 2020 om 06:36
Net als Amerika of Zuid Korea en Japan.
 
hansdekoning
 
6
6 december 2020 om 23:59
Ik zou je maar eerder zorgen maken om problemen hier in Nederland ipv een WK boycotten. Gaan genoeg dingen mis hier, in Nederland is ook moderne slavernij aan de gaan. Niemand die zijn bek open durf te trekken.
 
Zlatan65
 
5
7 december 2020 om 14:11
Maar gelukkig ben jij er om deze misstanden aan de kaak te stellen.
 
Oortap
 
8
6 december 2020 om 10:34
Doe maar Zweden (hebben we nog een appeltje mee te schillen), Hongarije (daar scoorden we altijd minimaal 4 keer tegen), Luxemburg, Andorra en een willekeurig land uit pot 6. Blijf je in ieder geval een beetje in de buurt.
 
Shorty1991
 
7
6 december 2020 om 10:43
Doe mij maar Wales en Ierland uit pot 2 en 3, mooie sfeervolle Britse ploegen. Zweden vind ik persoonlijk echt geen hol aan.
 
Shorty1991
 
26
6 december 2020 om 10:58
Ierland Brits noemen is natuurlijk not done, but you get the point
 
JellyHenry
 
9
6 december 2020 om 11:13
Andorra heeft zich met al haar resultaten naar pot 5 gespeeld??? Verder hopen voor Nederland dat je Zweden of Turkije niet loot uit Pot 2, altijd kloten om tegen te spelen daar. Rusland uit pot 3 zou ook net jammer zijn...
 
falcao1984
 
2
6 december 2020 om 11:23
Zwitserland, Oostenrijk, Rusland, Zweden. Voor Nederland traditioneel geen gemakkelijke tegenstanders, uitzonderingen daargelaten.
 
T-Star
 
6
6 december 2020 om 11:46
Er zal maar Roemenië, IJsland, Luxemburg, Andorra, San Marino uit de loting komen. Dat moet de makkelijkste poule allertijden zijn ??
 
falcao1984
 
5
6 december 2020 om 16:04
Dat hebben we gezien ja de laatste keer tegen Ijsland... Roemenië ligt ons daarentegen wel goed.
 
GoyathlayEindh
 
6
6 december 2020 om 13:06
Pot 2: Oostenrijk of Wales Pot 3: Hongarije of Noord-Ierland Pot 4: Israël of Luxemburg Pot 5: Cyprus of de Faeröer eilanden Pot 6: Malta of Moldavië Een keer andere tegenstanders is ook wel eens leuk, dan iedere keer tegen Noorwegen, Polen, Roemenië, Tsjechië, Turkije of Zweden.
 
fc footbal
 
8
6 december 2020 om 13:58
Pot 2 Wales Pot 3 Schotland Pot 4 luxemburg Pot 5 Andorra Pot 6 San marino. Dit zou echt het beste zijn.
 
OtterReelick
 
19
6 december 2020 om 15:07
Het hele punt is dat je niet een WK in de woestijn moet houden en dat dan ook nog in een nonvoetbal land,en dat dan ook nog in november december. Je gaat toch ook geen WK schaatsen in Papua houden.
 
RickVan Dijk
 
0
6 december 2020 om 15:52
Hopen op Wales, IJsland, Luxemburg, Andorra en San Marino. Dan lijkt mij play offs toch echt Wel het slechtste scenario.
 
vastreke
 
2
6 december 2020 om 16:17
Het maakt niet uit wie we loten Ons plaatsen wordt al lastig zat met de huidige vorm van dit Nederlands elftal Er zijn geen makkelijke poules meer voor ons oranje
 
Tegengif
 
1
6 december 2020 om 18:05
Nederland, Wales, Noord-Ierland, Luxemburg, Andorra en Gibraltar zou te gek zijn. Prima omstandigheden, weinig tegenstand.
 
Che
 
1
6 december 2020 om 19:16
Qua reizen moet je hopen dat je niet Turkije, Griekenland, Georgië, Azerbeidzjan en Moldavië trekt. Lijkt mij ook een verschrikkelijke poule. Zelf hoop ik op west Europese of Scandinavische landen.
 
Rhynocerys
 
5
6 december 2020 om 23:50
Is het niet een beetje idioot dat landen als Armenië, Georgië, Azerbaijan, Cyprus en Israël mee mogen doen aan het EK?
 
recoba19
 
5
7 december 2020 om 02:52
Ergste is nog Israël en Kazachstan die liggen totaal niet in Europa,dan kan je China of Egypte ook mee laten doen.
 
TimonEggen
 
8
7 december 2020 om 03:57
Israël is vanwege politieke redenen
 
FBSK07
 
7
7 december 2020 om 11:55
Het grappige is dat juist Kazakhstan deels in Europa ligt, want de Ural vormt de grens tussen Azie en Europa (en het deel van KZ ten westen van de Ural is met 150.000km2 GROTER dan de gehele grootte van landen zoals Griekenland, Hongarije, Portugal, Servie.... en dus ook Nederland. Het is een officieel transcontinentaal land, samen met Rusland, Turkije, Egypte en Panama. Andere landen die vaak tot deze categorie worden gerekend zijn Georgie, Azerbaijan en Colombia. Maar landen zoals Armenie en zelfs EU land Cyprus zijn de enige UEFA landen (met Israel) die geheel buiten Europa liggen. Daarmee is het dus aan de hand van officiële geografische criteria logischer dat Kazakhstan in de UEFA zit dan Cyprus. Oke, voor Nederland ligt Kazakhstan misschien wel erg ver, maar Europa is nu eenmaal groter dan alleen het westen. Voor de Russen is Kazakhstan weer wat dichterbij. Maar goed, UEFA staat niet gelijk aan Europa, het is dan ook een institutie voor voetbal en geen cultuur, politiek of economie.
 
Leeuwerik
 
3
7 december 2020 om 12:18
Israã«l speelt in Europa omdat de Arabische landen Israã«l boycotten en de Fifa/uefa indertijd niet gewoon heeft gezegd: wie niet op komt dagen krijgt een 3-0 aan z`n broek. Reken maar dat Israã«l liever in een groep zit met Irak en Jordaniã« dan Frankrijk en Zwitserland.
 
TimonEggen
 
1
7 december 2020 om 13:36
Ja dat zeg ik
 
ODESZA
 
5
7 december 2020 om 00:35
doe zweden maar. dat boek was nog niet helemaal gesloten wat mij betreft.
 
Garriesteas
 
0
7 december 2020 om 14:00
In Engeland gaat iedereen op één knie voor het startsignaal tegen racisme, we zien het overal terug: shirts, reclames, scorebord etc. Spelers die na het scoren elkaars huidskleur tonen. Geweldige initiatieven en ik hoop dat het werkt, er wordt in ieder geval eenheid uitgestraald. Rond het WK van Qatar zijn meer dan 2 miljoen arbeidsmigranten ingevlogen die voor nog geen 250 euro pm aan het werk zijn gegaan in bizarre omstandigheden, naar schatting zijn er meer dan duizend arbeiders overleden. De mensenrechten zijn ongekend geschonden in Qatar. De mate van corruptie is vele malen groter dan het WK in Rusland. En waar zijn de spelers en voetbalbonden nu? Waarom zijn de levens van die 2 miljoen niet belangrijk genoeg om een boycot te organiseren? Wat voor zin heeft alle racisme initiatieven als je hier niets tegen doet? Ik hoop niet dat dit een te politiek verhaal is, zodat VZ het verwijderd, want ben oprecht benieuwd hoe anderen hier over denken. ON: het liefst deel ik de poule met zo veel mogelijk landen die ons hebben uitgeschakeld bij voorgaande kwalificaties, om onszelf te revancheren.
 
aardbei
 
1
7 december 2020 om 14:55
We laten het gewoon staan, mits het wel allemaal goed onderbouwd is en er respect blijft voor elkaars mening. Zie ook hierboven een voorbeeld van een scherpe, maar wel inhoudelijke en respectvolle discussie. In principe moeten we van iedereen uit de andere kokers kunnen winnen, maar ik zou het wel leuk vinden als we landen als Wales, Griekenland, Israel en Faröer treffen. Volgens mij weinig historie tegen, mooie voetbal landen en als r weer supporters welkom zijn, ook leuk om te spelen lijkt me.
 
Aguerooo
 
1
7 december 2020 om 14:01
Maakt mij niet veel uit waar Nederland tegen loot, op papier zouden we moeten winnen van iedereen uit pot2,3,4,5,6 dus laat het dan ook maar zien. Geen excuses.
 
reserve-coach
 
2
7 december 2020 om 14:06
Graag de volgende poule : - Nederland - Roemenië - ijsland -luxemburg - Faeröer - lichtenstein