Wie wint het WK in Rusland? De favorieten, outsiders en underdogs
Donderdag, 14 juni 2018 om 08:44

Wie volgt Duitsland op als wereldkampioen? Weten de Duitsers hun titel te prolongeren, maakt Spanje de favorietenrol waar of is het eindelijk weer eens de beurt aan Brazilië? Met 32 deelnemers is niet eenvoudig om te voorspellen welke deelnemer er in Moskou met de eindzege aan de haal gaat. Met het eindtoernooi voor de deur kijken we naar de favorieten, outsiders en underdogs.

De favorieten op het WK

Volgens de meeste bookmakers is Brazilië de absolute topfavoriet. Bondscoach Tite beschikt over een brede selectie en Neymar heeft in aanloop naar het WK laten zien dat hij volledig hersteld is van zijn blessure. Bij zijn rentree in de oefenwedstrijd tegen Kroatië liet de sterspeler direct zien dat hij weer helemaal terug is. De Goddelijke Kanaries plaatsten zich met overtuiging voor het WK, daar het kwalificatietoernooi met een voorsprong van tien punten op achtervolger Uruguay werd gewonnen. Het zal echter niet eenvoudig worden om de groepsfase te overleven, daar Servië, Costa Rica en Zwisterland geen gemakkelijke tegenstanders zijn.

Zoals op vrijwel ieder groot eindtoernooi behoort Duitsland ook dit jaar weer tot de absolute favorieten. In 2014 werd de ploeg van bondscoach Joachim Löw wereldkampioen en vorig jaar werd de Confederations Cup gewonnen, en dat met een team zonder de grote Duitse sterren. In een groep met Mexico, Zweden en Zuid-Korea is de verwachting dat die Mannschaft eerste wordt in de poule. Afgaand op de laatste toernooien kunnen erop rekenen dat Duitsland ver gaat komen.

Ook Spanje maakt een goede kans om het WK te winnen. De huidige ploeg van bondscoach Julen Lopetegui is niet meer het team dat het internationale voetbal van 2008 tot 2012 domineerde, maar met spelers als bijvoorbeeld Sergio Ramos, Gerard Piqué, Andrés Iniesta, Thiago Alcántara en Isco beschikt Spanje over bijzonder veel kwaliteit. Het WK in Brazilië verliep voor la Furia Roja rampzalig, want het hield bij de groepsfase al op. Ook dit jaar is het op voorhand niet zeker dat Spanje de poule weet te overleven, want met Europees kampioen Portugal, Marokko en Iran als tegenstanders wordt het niet makkelijk.

Behalve Brazilië, Duitsland en Spanje wordt er ook veel van Frankrijk verwacht. Twintig jaar na het behalen van de wereldtitel in eigen land, hopen les Bleus de favorietenrol waar te maken. Frankrijk beschikt in de breedte misschien wel over de meeste kwaliteit en met een voorhoede bestaande uit onder anderen Antoine Griezmann, Kylian Mbappé en Ousmane Dembélé zijn de verwachtingen torenhoog.

WK 2018 outsiders

Volgens critici is de wereldtitel het enige wat nog ontbreekt om Lionel Messi de beste speler aller tijden te noemen. Vier jaar geleden had hij de wereldtitel voor het grijpen, maar gooide Mario Götze met zijn doelpunt in de finale roet in het eten voor Messi en Argentinië. De verliezend WK-finalist van 2014 behoort dit jaar niet tot de grootste kanshebbers. Kwalificatie voor het eindtoernooi werd immers met moeite afgedwongen en in maart werd nog met 6-1 verloren van Spanje. Behoudens een van de beste voorhoedes ter wereld, is de Argentijnse selectie over de gehele breedte minder sterk dan de eerder genoemde landen.

België behoort ondanks de Gouden Generatie niet tot de absolute topfavorieten, maar kan gezien de kwaliteit in de selectie wel heel ver komen. Nog nooit maakten de Rode Duivels zoveel kans om een eindtoernooi te winnen als nu. Met spelers als Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku beschikt bondscoach Roberto Martinez over enorm veel kwaliteit. In 2014 werd de kwartfinale van het WK bereikt en twee jaar geleden hield het EK ook op bij de kwartfinale. De Belgen hopen in Rusland verder te komen. In een groep met Engeland, Panama en Tunesië moet de eerste fase geen problemen opleveren.

Europees kampioen Portugal maakt volgens de bookmakers weinig kans op WK-winst, maar met Cristiano Ronaldo in de ploeg is van alles mogelijk. Ook twee jaar geleden behoorden de Portugezen niet tot de favorieten en werd Frankrijk in de finale verslagen. Het zal voor Portugal niet eenvoudig worden om de groepsfase te overleven met Spanje, Marokko en Iran als tegenstanders.

De underdogs

Engeland ging de laatste toernooien vaak gebukt onder de enorme druk. De verwachtingen waren altijd hoog, maar dat is dit jaar anders. The Three Lions hebben veel kwaliteit, maar lang niet zoveel als bovenstaande landen. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate plaatste zich met gemak voor het WK en bleven aardig overeind in de oefenwedstrijden tegen Brazilië (0-0), Duitsland (0-0) Italië (1-1) en Nederland (0-1 winst). Zonder de hoge verwachtingen kan Engeland misschien wel eens gaan verrassen.

Tweevoudig wereldkampioen Uruguay behoort ook tot de underdogs. Luis Suárez en zijn ploeggenoten plaatsten zich overtuigend voor het WK in het zware kwalificatietoernooi van de CONMEBOL door als tweede te eindigen. Met Suárez en Edinson Cavani beschikt Uruguay tot twee van de beste aanvallers ter wereld en kan het land gaan verrassen.

Kroatië eindigde twintig jaar geleden als derde op het WK in Frankrijk door Nederland in de troostfinale te verslaan, maar wist daarna dergelijk succes niet meer te evenaren. In 2002, 2006 en 2014 kwamen de Kroaten niet verder dan de groepsfase. Ook dit jaar gaat het een lastig worden, daar Kroatië zich via de play-offs wist te plaatsen voor het mondiale eintoernooi. Toch kan de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic gaan verrassen met spelers als Luka Modric, Ivan Rakitic, Mateo Kovacic, Ivan Perisic en Mario Mandzukic.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
6
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
25
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
pavol_demitra38
 
18
9 juni 2018 om 01:14
Poeh... voor Brazilië geen gemakkelijke opgave om de groepsfase door te komen..? Dat lijkt me toch het minste probleem voor ze! In het lijstje mis ik eigenlijk Colombia... Andere teams zie ik eigenlijk weinig presteren n zijn zeker geen kandidaten voor een halve finale plek, tenzij de wereld weer zuid Koreaanse taferelen te zien krijgen en Rusland dus 2 penalties per wedstrijd zou krijgen...
 
pavelnedved11
 
34
9 juni 2018 om 01:44
Kroatië zie ik ook ver komen hoor, hebben een geweldig team. Op doel subasic, in de verdediging vrsalko, jedvaj,lovren en strinic. Op het middenveld oa rakitic, kovacic, badelj, brozovic en modric en voorin mandzukic, kramaric, rebic, pjaca, pericic en kalinic. Kan je toch een behoorlijk sterk team van bouwen
 
NielsHeideman
 
15
9 juni 2018 om 10:10
Kroatië heeft absoluut een topploeg, geweldige spelers etc. Maar hun kansen om ver te komen op dit WK worden schromelijk overschat in mijn ogen. Kroatië laat het op grote toernooien altijd afweten. De poule komen ze achter Argentinië misschien nog wel door, al zal dat met Nigeria en IJsland nog weleens vies tegen kunnen vallen. Maar daarna zijn de Kroaten snel weer thuis.
 
pavol_demitra38
 
3
9 juni 2018 om 10:37
@nedved Kroatie staat toch in het bovenstaande lijstje? Volgens mij zijn Kroaten toch redelijke toernooi voetballers alleen hebben ze nog niet zo heel vaak meegedaan... Ik zie ze best ver komen...
 
Torcida020
 
1
10 juni 2018 om 13:18
Op het middenveld na, is het team van Kroatië niet gevaarlijk genoeg om verder te komen. Tempo ligt ook vaak en te lang te laag. Laat me graag verassen.
 
OlafHoogland
 
15
9 juni 2018 om 07:35
Colombia heeft zo'n makkelijke poule nog niet. Polen is sterk en ook Senegal heeft een heel aardige ploeg. Na de poule wacht Engeland of België en dan is het denk ik afgelopen.
 
NielsHeideman
 
5
9 juni 2018 om 10:11
Vind dit de zwaarste poule van allemaal!
 
romijn
 
2
10 juni 2018 om 11:54
Waar blijft Frankrijk in het verhaal? Imo toch ook een behoorlijke kanshebber...
 
H075_
 
9
9 juni 2018 om 02:03
Ik denk dat portugal heel ver kan komen!
 
bale99
 
12
9 juni 2018 om 02:11
Portugal kan zomaar eens ver komen inderdaad. Zie iedereen steeds maar roepen dat Portugal niets bijzonders etc. Op het EK hadden ze weliswaar het geluk aan hun zijde, maar ook dan moet je maar eens zien af te dwingen. Verder vind ik ook dat ze nu een betere selectie hebben vergeleken met twee jaar terug. Hebben leuke spelers rond lopen zoals Guedes en Bernardo Silva. Ook die Joao Mario maakte een aardige indruk op mij. Scoorde een heerlijke poeier tegen Tunesië. Verder hebben ze met Ronaldo natuurlijk een van de beste spelers van de wereld die altijd wel iets kan forceren als het nodig is. Ben erg benieuwd naar die eerste wedstrijd tegen Spanje. De winnaar zet in ieder geval een grote stap richting de knock-out fase. Portugal blijft een stugge taaie ploeg. Ik hoop iig dat het een mooi WK word.
 
AdilTaarabt
 
19
9 juni 2018 om 02:17
Portugal gaat niet eens door de groepsfase komen broer wat zeg jij allemaal Marokko gaat verassen. Voor mij zijn Brazilie en Duitsland topfavoriet om dit WK te winnen verwacht veel van deze landen.
 
vivabarsa
 
7
9 juni 2018 om 07:22
Hopelijk komt Marokko hun poule door. maar ik zie een klein land zonder WK framework niet opeens Brazilie of Duitsland pakken met al hun ervaring op topnivo. dit zou een mirakel zijn.
 
pavol_demitra38
 
6
9 juni 2018 om 10:40
Het zou mooi zijn als Marokko Portugal zou uitschakelen... maar daarna zie ik ze niet van Uruguay/Rusland winnen.
 
fcoldambt
 
22
9 juni 2018 om 11:05
Rusland moet eerst maar zien de groepsfase te overleven.
 
vanDijk1988
 
7
9 juni 2018 om 12:33
Het gastland komt de groepsfase wel door. Daar zorgen de offials/organisatie wel voor.
 
fcoldambt
 
3
9 juni 2018 om 16:28
Dan hebben ze 8 jaar geleden wat fout gedaan.
 
Brasileiro
 
3
9 juni 2018 om 17:25
Rusland heeft echt een waardeloos elftal. Hun poule is duidelijk het zwakst dus ze kunnen een ronde verder komen, maar ook dat kan zomaar eens fout gaan in eigen land.
 
Juga
 
3
9 juni 2018 om 19:03
Rusland een waardeloos elftal? Ja ze missen 3 sterke spelers maar met het geheel is zelfs nu niet veel mis. Akinfeev, fernandes, Smolnikov, Ignashevich, Cheryshev, Dzagoev, Golovin, Miranchuk, Smolov noem ik even uit mijn hoofd. Dit zijn zeker geen waardeloze spelers.
 
Koni078
 
0
11 juni 2018 om 13:23
@juga, Het probleem ligt inderdaad niet aan de spelers, maar aan het feit dat wij een waardeloze coach hebben. Overigens mogen Zobnin, Kuzyayev en de andere Miranchuk ook niet ontbreken in je lijstje.
 
El Barto
 
2
14 juni 2018 om 14:11
Portugal is idd altijd een toernooi ploeg geweest. De selectie drijft natuurlijk heel erg op de uitzonderlijke kwaliteiten van Ronaldo, maar ze hebben een groot aantal spelers die op een hoog niveau spelen. Het is daarnaast een ploeg die geduldig kan wachten op dat ene kansje, zoals we in 2016 hebben gezien en ik denk dat de nederlaag tegen Oranje kort geleden ze ook tijdig heeft wakker geschud. Ik zie ze niet als een grote kanshebber, maar wel als een gevaarlijke outsider.
 
Etcheverry
 
23
9 juni 2018 om 04:06
Al helemaal met wereldspitsen Boutaib of Bouhadpuz in de spits ??
 
ferrybroh
 
12
9 juni 2018 om 06:51
Vergeet het Nederlands elftal niet, oh nee toen werd ik wakker...
 
Qucee3205
 
4
10 juni 2018 om 21:53
Vincent Janssen of Bas Dost? Hahahaha
 
consy
 
7
11 juni 2018 om 14:10
Vorig jaar nog 1-2 gewonnen bij Marokko met een schopper als Belhanda bij jullie toen. Zelfs in deze status van Oranje weten jullie nog niet van ons te winnen dus vanwaar vergelijken?
 
NielsHeideman
 
17
9 juni 2018 om 09:39
Ik hoop dat mijn geliefde Japan de 2e ronde haalt. Zal niet gemakkelijk worden, de poule met naast Japan, Colombia, Polen en Senegal vind ik de zwaarste en meest uitgebalanceerde op dit WK. Maar het is mogelijk voor Japan, ik duim voor de Blue Samurai!
 
YouMeAtleti!
 
0
14 juni 2018 om 13:50
Wel jammer dat Havenaar niet mee is...kon toch als stormram gebruikt worden.. Maar goed we gaan 't zien.
 
martijnovic
 
1
9 juni 2018 om 11:55
Spanje heeft veruit de beste verdediging en middenveld maar missen snelheid voorin. Duitsland heeft een zwakke linksback en de vleugels zijn zonder sane niet top. Brazilië heeft problemen op de rechtsback positie nu dani Alves niet mee doet maar verder wel een top team. Frankrijk heeft geen wereld toppers als backs ik zou matuidi links en kante rechtsback zetten en dan nzonzi erbij op het middenveld als ze dat doen zie ik die het wk winnen. Dus het word normaal gesproken Brazilië of Frankrijk
 
Rugu
 
23
9 juni 2018 om 16:40
Kante rechtsback? Hoezo zou je de beste nummer 6 van het toernooi niet op nummer 6 laten spelen? Daarbij heeft Frankrijk met Sidibe gewoon een wereldtopper op de rechtsbackpositie. Hoort zonder twijfel bij de beste 10 rechtsbacks van de wereld. Mocht je Sidibe perse willen vervangen zet Tolisso dan lekker rechtsback. Kante rechtsback zetten is hetzelfde als Messi linksback zetten.
 
y0y0y
 
1
14 juni 2018 om 11:23
Naar verwachting speelt Pavard de eerste wedstrijd op rechtsback. Sidibe is licht geblesseerd geraakt. Tolisso wordt gezien als derde / vierde optie, aangezien Mendy ook nog op rechts kan spelen. Overigens is martijnovic idee van Matuidi en Kante op de banks natuurlijk lachwekkend. Vooral aangezien het basisspelers op het middenveld zijn en Mendy en Lucas beiden tot de top tien beste linksbacks ter wereld horen.
 
Mexicanooo
 
1
11 juni 2018 om 13:13
@martijnovic: heeft Frankrijk geen goede backs volgens jou? Je vergeet waarschijnlijk de vaste linksback van Atletico Madrid, Lucas Hernandez. Mendy is ook een linksback, speelt nu bij City en daarvoor had hij een weergaloos jaar bij AS Monaco (en deed het zeker niet slecht bij Olympique Marseille). Leed alleen aan een grote blessure (kruisbeen afgescheurd geloof ik) dit seizoen. En dan heb je sowieso topper Sidibe op rechtsback, met eventueel Pavard die je daar nog neer kan zetten. Pavard staat in de Bundesliga bekend als een van de beste verdedigers. Wordt bij onze oosterburen vergeleken met Franz Beckenbauer.
 
vandorpie
 
5
9 juni 2018 om 13:02
Waaron wordt Argentinië niet in de topfavorieten rol gedrukt want Argentinië komt in elk toernooi de laatste zes jaar ver ook met een zwakke verdediging
 
Mexicanooo
 
0
11 juni 2018 om 13:32
@vandorpie: omdat Argentinie, zelfs met Messi, geen finales wint. Toegegeven, het is heel knap van ze dat ze de laatste jaren zo ver komen. Met die aanval hoort dat eigenlijk ook niet te verbazen.
 
Japie_Krekel
 
4
10 juni 2018 om 17:44
dat WK kan voor mij niet snel genoeg beginnen, word weer genieten geblazen. hopen alleen dat de wereldsterren nog een beetje fit zijn na een loodzwaar seizoen
 
RedondoNo5
 
0
14 juni 2018 om 08:56
Zonder Oranje juich ik altijd voor Brazilie. Hoop dat ze de cup pakken. Ben ook benieuwd naar ploegen die verassend goed spelen en zal vaak ook voor de underdog zijn.
 
cabinessence
 
0
14 juni 2018 om 10:08
Ik heb niet echt een voorkeur. Ik gun het België wel dat ze het leuk doen, maar ik heb toch liever niet dat ze het WK winnen. Misschien een beetje kinderachtig, maar ik zou het gewoon wat te pijnlijk vinden als onze zuiderburen het WK zouden winnen terwijl “wij” al 30 jaar teren op één EK. Als ik dan toch één favoriet moet kiezen, dan ga ik denk ik voor Mexico. Mijn favoriete vakantieland en uiteraard het land van Lozano, Guardado en Moreno.
 
y0y0y
 
1
14 juni 2018 om 11:38
Ik juich voor Perú, heb er een halfjaar gewoond en kan beamen dat het waarschijnlijk het meest gepassioneerde land is dit WK. Dit omdat, naast alle andere landen die helemaal gek zijn van voetbal, ze zich voor het eerst in 36 jaar geplaatst hebben en hun aanvoerder onverwacht terug hebben gekregen (hoogstens Marokko kan wedijveren qua hoe hoog de anticipatie voor dit WK is). Als ik realistisch ben denk ik dat een eventuele kwartfinale het maximaal haalbare is. De poulefase moet te doen zijn, Denemarken acht ik gelijkwaardig en Australië natuurlijk minder. Hierna wacht een confrontatie met waarschijnlijk Argentinië, en laat dat nu net het land zijn wat Peru in beide wedstrijden voor kwalificatie in do-or-die wedstrijden heeft weten te stoppen (sowieso heeft Peru zo'n beetje iedere wedstrijd waar de druk heel hoog was weten te winnen of niet verliezen). Maximaal een kwartfinale dus, al valt nu heel even te bezien nog hoe Spanje de recente tumult verwerkt.
 
El Barto
 
0
14 juni 2018 om 16:49
Buiten het feit dat Oranje er niet bij is en de openingswedstrijd vandaag nu ook weer niet bijzonder is, zie ik toch zeer uit naar dit WK. Zitten veel teams met creatieve spelers bij, hopelijk krijgen we ook de wedstrijden die bij dit soort spelers horen, te zien. Anyhooo, tot de grote kanshebbers acht ik: Spanje: Weer in alle linies uitstekende spelers, goede taktiek en aanvallende mentaliteit. Maar het ontslaan van de trainer zo kort voor het toernooi moet ze hoe dan ook een klap hebben gegeven. De nieuwe trainer kan het beste de spelers dienen aan te spreken op hun professionaliteit en de lijn van z'n voorganger voortzetten. Brazilië: Eindelijk weer eens een top team. De afgelopen toernooien was Brazilië een grote tegenvaller. Veels te veel powervoetbal en in 2014 leken het het hele team wel aan de coke te zitten (als je ze bij het volkslied zag). Hopelijk krijgen we nu wat sambavoetbal te zien. Grote ster is natuurlijk Neymar, maar daarnaast heb je ook grote talenten als Coutinho, waardoor nu de druk wat meer verdeeld is. Duitsland: Ook in elke linie weer uitstekende spelers. Een grote ster als Messi hebben ze (nog) niet, maar misschien hebben ze die ook niet nodig. Qua tactiek en mentaliteit de beste ploeg op dit moment in mijn ogen. Frankrijk: over de hele breedte de meeste kwaliteit. Er wordt wel gezegd dat Frankrijk nu 3 top elftallen kan samenstellen qua talent. Dat is misschien niet eens een overdrijving, de bank is net zo sterk als het basiselftal. Belangrijkste vraag, spelen ze met een tactiek die het meeste uit deze ploeg kan halen? Afgelopen jaar hebben we kunnen zien dat ze meesterlijk kunnen spelen, maar ook nog wel eens kunnen tegenvallen. Tot de outsiders: Argentinië: Met spelers als Messi, Dybala en Aguero genoeg creativiteit en scorend vermogen. Verdediging valt echter tegen. Om die reden geen grote kanshebber, maar sowieso kwartfinale moet er in zitten. België: Heeft enkele van de meest interessante, creatieve spelers van Europa van dit moment, met o.a. Mertens, Hazard, De Bruyne ( zolang die niet als verdedigende middenvelder gebruikt gaat worden) en top verdedigers met Alderweireld, Vertonghen en Kompany. Ze missen echter echt goede backs. Zeer gevaarlijke outsider, maar mist vergeleken met de grote jongens nog nét wat kwaliteit om de titel te winnen. Engeland: Met razendsnelle en technisch vaardige aanvallers (sterling, Rashford), gedreven middenvelders (delli Alli, Henderson) en prima verdedigers heeft Engeland voor het eerst weer eens een kans om een goed WK te spelen. Ook mede dankzij een moderne coach, ipv de sympathieke, maar tactisch totaal ongeschikte kerel van Ek16. Toch missen ze net als België net wat kwaliteit vergeleken met de grote jongens. Portugal: Drijft misschien iets teveel op de exceptionele kwaliteit van Ronaldo, maar heeft nog wel een paar aardige spelers in de selectie die in grote competities werken. Denk ook dat de nederlaag tegen Oranje ze tijdig heeft wakker geschud. Kwartfinale is reëel, maar is qua kwaliteit niet zo goed als voorgaande generaties. Colombia, Mexico en Kroatië zijn daarna teams die het elke tegenstander moeilijk kunnen maken en leuke smaakmakers voor dit toernooi kunnen zijn. Marokko heeft ook een grote gunfactor. Een goede selectie met enkele uitstekende, technisch vaardige spelers. Verdediging ziet er echter niet heel sterk uit . Ze spelen ook wel in een vrij zware groep, met Spanje, Portgual en een Iran die ze niet moeten onderschatten. Gun het ze om de 2e ronde te halen, maar heb er een hard hoofd in. En tot slot, de gastheer Rusland: Waar Rusland 10 jaar terug onder Hiddink een leuke suptopper was, valt het nu allemaal wel erg tegen. Een paar goede spelers van oa Zenith, maar echt uitzonderlijk talent hebben ze niet. Straks maar kijken hoe het loopt tegen SA.