Willem van Hanegem: 'Het is geen Romario, maar wel een goede spits'
Woensdag, 17 november 2021 om 20:22

Willem van Hanegem snapt niet dat Sébastien Haller bij Ajax zoveel kritiek krijgt. De 27-jarige spits wordt door analisten weleens verweten dat hij in de Eredivisie matig speelt, maar met zijn zeven doelpunten in de Champions League wordt hij ook de hemel in geprezen. "Hij is wel een spits die vaak de 1-0 maakt", zo zegt Van Hanegem in gesprek met ESPN.

Van Hanegem kan zich niet vinden in de wisselende meningen over Haller. "Toen hij kwam, zei iedereen: die is zó goed, dat is een geweldige keuze. Dan scoort hij één of twee keer niet en dan zeggen ze: 'Die gozer kan er echt helemaal niks van'", geeft de Kromme aan. Van Hanegem is juist erg te spreken over de Ivoriaans international. "Hij is wel een spits die vaak de 1-0 maakt, hij maakt niet de vijfde goal. Het is gewoon een goede spits. Het is geen Romário, maar hij is wel een goede spits."

Met zeven doelpunten uit slechts vier duels hoeft Haller in de Champions League alleen Robert Lewandowski voorrang te verlenen op de topscorerslijst. Volgens Van Hanegem scoort de aanvaller meer in het miljardenbal dan in de Eredivisie omdat hij daar meer ruimte krijgt. "Dat is wel een groot verschil. Niet alleen voor hem, maar voor alle spelers, want tegen Go Ahead Eagles wist er geen van hen een doelpunt te maken."

Ook in de Eredivisie kwam Haller tot zeven goals, alleen had hij daar twaalf duels nodig. Zowel tegen Heracles Almelo (0-0) als Go Ahead Eagles (0-0) slaagde hij er niet in om Ajax over het dode punt heen te helpen. Dinsdag verloor de aanvaller met Ivoorkust met 1-0 van Kameroen, waardoor hij het WK 2022 misloopt met zijn nationale elftal.

Meer nieuws
   
09:14
09:14
Davy Klaassen onthult waar hij komend seizoen hoopt te voetballen
9
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
8
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
20
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
STORING
 
5
17 november 2021 om 20:28
Zeker een prima spits. Alleen verwacht men wat meer spektakel bij zo een hoge transfersom en salaris. Met zo een bedrag kan je als Ajax zijnde eigenlijk wel meer kanonvuur kopen. Voor de rest is Haller zeker niet mis nee.
 
Robjones
 
7
17 november 2021 om 20:41
Wie zou je voor dat bedrag kunnen kopen die haalbaar is voor Ajax? Ik hoor graag van je.
 
Noano
 
15
17 november 2021 om 20:54
Mitroglou
 
co.co
 
0
17 november 2021 om 20:56
Simeone van hellas verona
 
ninjakai
 
0
17 november 2021 om 21:32
@Robjones, grote kans dat je Basuhai (of hoe je dat spelt) van Chelsea had kunnen overnemen voor dat bedrag. En dat is slecht een voorbeeld.
 
Ricardode Oliveira
 
8
17 november 2021 om 21:38
Linssen
 
tisjeboymax0
 
6
17 november 2021 om 22:14
Batshuayi zou het denk ik niet per se beter doen
 
London Calling
 
15
17 november 2021 om 22:32
@ninjakai, is Batshuayi zo veel beter of een garantie op vuurwerk dan? Het is niet zo dat hij nou de Super Lig aan flarden schiet. Sterker, als je dit seizoen naar de cijfers van haller kijkt, betrokken bij 19 goals in 17 wedstrijden of Batshuayi betrokken bij 5 goals in 12 wedstrijden. En ook in de Premier league had hij geen betere stats dan Haller. Ik ga niet zeggen dat Haller veel beter is, maar Batshuayi is zeker geen voorbeeld van een speler die beter en ook nog eens veel goedkoper is.
 
NothingtopsGrun
 
1
18 november 2021 om 00:36
Edouard, Arnautovic of het liefst had ik Tiago Tomás gezien. Edouard had een afkoop clausulle van 18 mil toch 7 mil minder, en arnautovic ging voor 10 milj naar bologna. Tomas heeft echt de potentie om een wereld topper (19 jaar!) te worden en dat soort spelers heb je nodig om de CL te winnen.
 
origineel
 
4
18 november 2021 om 01:05
Voor een opleidingsclub als Ajax is het belangrijk dat zo`n aankoop ook de juiste mentaliteit heeft dus ik vind Arnautovic een slecht voorbeeld. Haller staat juist bekend om zijn enorm sterke en positieve mentaliteit en is daarmee een voorbeeld voor de vele talenten. Bovendien was Haller in tegenstelling tot die andere spelers al bekend met de Eredivisie dus was het risico op mislukken een stuk kleiner. Tot slot was Haller ook het gevolg van een repeterend verhaal van Ten Hag die zei dat de volgende stap voor Ajax was om completer te worden en meerdere tactieken te beheersen en daarin is Haller belangrijk. Hoewel we vooralsnog in balbezit iets minder constant zijn hebben we door Haller wel een plan B in wedstrijden waardoor de bal sneller lang wordt gespeeld. Hierdoor komt de verdediging minder in de problemen en zijn we gevaarlijker in de omschakeling. We hebben al vaak gezien dat we op eigen helft vastgezet worden en dat er een lange bal op Haller gespeeld wordt. Hij kopt de bal door op een van de middenvelders of aanvallers en er ontstaat een gevaarlijke situatie met veel ruimte. Zijn stijl is soms wat onorthodox maar zijn statistieken en de resultaten in Europa liegen vooralsnog niet.
 
rayvg
 
0
18 november 2021 om 09:55
wat zou zo een alexander isak 1,5 jaar geleden gekost hebben? overigens is het triest om de besiktas cijfers van bathuayi naast die van haller te leggen iedereen weet hier dat het bij ajax veel makkelijker scoren is, veel meer kansen in een wedstrijd en af en toe wedstrijden van 9-0 etc. Iedereen die afgelopen paar jaar bij ajax in de spits stond schoot er genoeg in, niet voor niets dat traore toen hij basis speelde goede statistieken had. Probleem was dat er ook veel kansen gemist werden en vooral in de CL. Haller doet het vooral in de CL goed dus wat mij betreft prima dan, daar is hij voor gehaald. Zodra hij daar het zelfde begint te spelen als in de eredivisie zou ik hem wel er uit halen ja maar nu is hij daar gewoon belangrijk.
 
London Calling
 
1
18 november 2021 om 15:26
@rayvg je moet ze toch ergens gaan vergelijken. Ik denk ook niet dat Bathuayi (veel) minder is dan Haller, maar (veel) beter is hij toch zeker ook niet. Isak ging 2 en een half jaar gelden voor 15 miljoen van dortmund naar sociedad. Ook niet echt een koopje. Hij is doet het daar prima (al heb ik niet het idee dat we daar naar de volgende spits van Real of Barca kijken). Maar dat was destijds ook een gok geweest, 15 miljoen voor een speler die het op dat moment alleen een half jaar bij Willem 2 had laten zien.
 
Gerben1978
 
3
17 november 2021 om 21:01
Wat versta je onder spektakel, want een spits wordt in eerste instantie gehaald om goals te maken en dat doet hij. Dat het geen groot technicus is klopt, maar is denk ik van ondergeschikt belang als zo'n jongen die ballen erin prikt, op welke manier dan ook.
 
XhakaLaca
 
0
17 november 2021 om 21:32
Liever Haller dan een Malen bijvoorbeeld die flitsend kan zijn maar geen eindproduct heeft
 
Hakkie2
 
2
17 november 2021 om 21:44
Ajax verkoopt topspitsen voor een veel hoger bedrag. Spitsen zijn duur. Voor 25 miljoen koopt Ajax tegenwoordig gewoon een ervaren spits die mee kan, niet heel veel meer. De andere optie is gokken op eem jongere, maar dat gaat ook wel mis.
 
NJfromVOL
 
0
17 november 2021 om 21:50
Nou ja, Dolberg ging voor 20 mln ...
 
origineel
 
3
18 november 2021 om 02:24
Sinds wanneer is Dolberg een topspits?!? Dolberg werd verkocht omdat hij enorm wisselvallig was en nauwelijks gedrevenheid toonde. Als hij een topspits is dan is Haller kandidaat om de ballon D'or te winnen..
 
Jaap-Pieter
 
1
18 november 2021 om 08:09
Als Haller topscorder Eredivisie, Champions League en Afrika Cup wordt is die kans wel degelijk aanwezig, en die mogelijkheid sluit ik niet bij voorbaat uit.
 
London Calling
 
11
17 november 2021 om 22:18
Maar wie dan? En hoeveel meer kanonvuur verwacht je van een Ajax spits dan 7 goals in 4 CL wedstrijden? Elke spits die dat beter doet kost een veelvoud van 20 miljoen. Een spits van midden 20 die voor die voor een Ajax salaris wil spelen en voor dat bedrag te halen is zul je niet snel vinden. Dan moet je al gaan kijken naar jonge aanvallende talenten zoals antony (die inclusief bonussen ook al meer dan 20 miljoen kost) maar waar je ook weet dat de kans op miskopen groter is.
 
STORING
 
3
18 november 2021 om 00:22
Is dat nu het referentiekader? Die 7 CL goals in 4 wedstrijden? Uiterst knap maar zo kunnen we statistieken alle kanten op draaien. En die cijfers evenaart hij nooit meer. Haller word door de fans van Ajax vaak bekritiseerd en dat is ook niet zomaar. Als spits bij Ajax kom je zo gigantisch vaak in scoringspositie dat Haller best vaker mag scoren. Voor ong 25 miljoen en tegen de 5 miljoen aan salaris (?) hoor je ook met twee vingers in de neus topscorer in Nederland te worden. Bij welke spitsen je uitkomt? Met ietwat geluk kon je bij Alexander Isak, Benteke, Angel Correa of Jovic uitkomen. Maar een Weghorst, Nmecha, André Silva, Dabbur, Azmoun, En-Nesyri, Simeone, Muriel of Moise Kean zijn niet slechter en waren best haalbaar. Een groot gedeelte van de namen zou je vanwege hun leeftijd ook nog kunnen doorverkopen. Verder is Haller geen miskoop en presteert hij naar behoren. Maar een topaankoop is het ook niet.
 
London Calling
 
3
18 november 2021 om 01:42
Maar wat moet dan het referentie kader zijn? Hij is in 17 wedstrijden betrokken bij 19 goals. Hij is zeker niet veel beter dan een aantal van de namen die jij noemt. Maar die zijn net zo min wereld top en ook niet goedkoop. In het geval van Isak had je 15 miljoen moeten betalen voor een spits die het slechts een half jaar bij Willem 2 had laten zien, en ja die is jonger en heeft potentie, maar is in Spanje ook niet een veel scorende spits. Benteke is misschien een iets grotere naam, maar wat laat die zien dan? toch ook niet dat hij meer is dan het niveau van Palace. Je zal mij niet horen zeggen dat Haller ver boven die groep uistijgt. Maar als je meer verwacht dan betrokken zijn bij 19 goals in 17 wedstrijden dan zijn die spelers geen van allen (veel) goedkoper of veel beter.
 
London Calling
 
11
17 november 2021 om 22:06
Ik kan me hier wel in vinden. Natuurlijk is Haller geen wereld top, maar er wordt wel eens gedaan alsof iemand die niet tot die 10 of 15 beste spelers op zijn positie behoort er niets van kan en dat is natuurlijk ook niet zo. Haller is een prima spits, maar als je maatstaf Romario, Van Basten, Messi e.d. is dan is hij inderdaad niet zo goed, zet je hem naast Dolberg, Pantelic, Sightorsson, Milik, Traore een 36 jarige huntelaar e.d. dan voldoet hij prima.
 
Titaantje
 
8
17 november 2021 om 22:29
Ajax heeft al jarenlang een spitsenprobleem, omdat niemand ooit tevreden is. Maar met The Hunter in zn 1e periode waren we blij. En dat was toch ook echt geen fantastische voetballer, maar wel een goaltjesdief met een geweldige drive. Mss kan Haller iets meer drive laten zien, maar verder doet hij wat hij moet doen: scoren. En, zoals Van Hanegem ook zegt, ook nog vaak de 1-0 ipv de 5-0.
 
London Calling
 
2
17 november 2021 om 22:41
Haller doet inderdaad gewoon wat hij moet doen. Ik kan me niet anders herinneren dan dat er kritiek was op Ajax spitsten, of dat het geen Ajax spitsen zouden zijn. Geen idee wie er wel een Ajax spits was want toen ze er speelden was Suarez geen Ajax spits, Huntelaar was geen Ajax spits, Zlatan was geen Ajax spits, Kluivert alleen omdat hij de CL won (maar ook daar was kritiek op), misschien dat ik te jong ben om destijds de kritiek mee gekregen te hebben, maar de enige Ajax spits die ik gezien heb waar geen kritiek op was was van Basten. Als dat de maatstaf is dan zou buiten de Messi en Ronaldo van 5 jaar geleden niemand voldoen.
 
Kelvinho
 
0
17 november 2021 om 23:36
Haller doet het prima. Hij scoort regelmatig, levert af en toe een assist en fungeert ook weleens als bliksem afleider. Wat boeit het in hemelsnaam dat hij niet elke wedstrijd een Messi-achtige solo heeft? Dat lijkt wel de verwachting van met name veel analisten. Ik ben erg blij met hem. En hij moet in de Champions League momenteel alleen Robert (engelse krachtterm) Lewandowski voor zich dulden op de topscorers lijst. Kom op mensen.
 
Teun1
 
0
18 november 2021 om 13:06
een spits moet doelpunten maken en dat doet hij! daar bij geeft hij ook regelmatig een assist nog beter dus en kan de bal ook nog vast houden voor aansluiting van het middenveld waaruit vaak gescoord word top dus voor Ajax.
 
Sir Paul
 
1
18 november 2021 om 15:07
Als PSVsupporter jaloers op Ajax wat Haller betreft. Bij ons is t onvoldoende met Zahavi Vinícius. Romario is een ander verhaal. Als klein jongetje veel beelden van gezien. Laatst zag ik weer beelden van hem bij PSV en Barcelona. Wat een fenomeen. Op zijn top kan ook Lewandowski of Karim niet aan hem tippen. T was een andere tijd maar ook nu zou Romario wereldtop zijn. Ronaldo de Lima was misschien nog wel beter. Beste spitsen in de eredivisie ooit met vBasten denk ik.