Wim Kieft: 'Transfer van Nathan Aké geeft oneerlijkheid in voetbal aan'
Zaterdag, 1 augustus 2020 om 06:45

Nathan Aké speelt vanaf komend seizoen zo goed als zeker voor Manchester City. Engelse media verzekerden afgelopen week dat Bournemouth, dat uit de Premier League is gedegradeerd, een bod van ruim 45 miljoen euro op de verdediger heeft geaccepteerd, al is het nog wachten op witte rook van de clubs. Wim Kieft zet zaterdag in De Telegraaf om twee redenen vraagtekens bij de naderende transfer van de 25-jarige Oranje-international, die in 2017 de gelederen van Chelsea verliet.

Kieft stelt dat Manchester City in zijn totaliteit niet goed genoeg is om te domineren en daardoor verdedigend erg kwetsbaar is. Verdedigers als Aymeric Laporte, Benjamin Mendy, Nicolás Otamendi en John Stones zijn in de optiek van de voormalig Oranje-international 'allemaal net niet goed genoeg'. Kieft vindt het van Josep Guardiola's kant dan ook 'brutaal' dat hij juist Aké aan de defensie van Manchester City wil toevoegen. "Ook Aké zal ontdekken dat het een klus is om daar te spelen en dat ook hij de grootste problemen gaat krijgen", zo verzekert Kieft in zijn column in het dagblad.

"Aké kan een aardige bal inspelen en heeft de ervaring van acht jaar in Engeland. Ze zullen hem op zijn verdedigende kwaliteiten hebben gekocht, al is hij op zijn sterkst als hij rond de zestien meter speelt en dat gebeurt bij City juist minder vaak. Ik vind hem bij vlagen ook wat wild." Kieft snapt dat het voor Aké natuurlijk een geweldige kans is, zeker nu the Cherries naar de Championship zijn afgedaald. "Het zal hem een zorg zijn of hij wordt beschouwd als een versterking voor de breedte. Hij tekent en gaat vijf jaar lang een enorm salaris verdienen en hij komt terecht in een geweldige selectie."

Waarom Nathan Aké niet de voor de hand liggende transfer naar Chelsea maakt

Waarom heeft het eveneens naar een centrumverdediger zoekende Chelsea besloten de terugkoopoptie inzake Nathan Aké niet te lichten? En hoe zien het perspectief voor de Nederlander bij Manchester City eruit? Je leest het allemaal in dit artikel.Lees artikel

Toch heeft Kieft in zijn algemeenheid twijfels bij de naderende transfer van Aké naar het Etihad Stadium. "De transfer geeft de oneerlijkheid in het voetbal aan", oordeelt de voormalig aanvaller. "Manchester City kan voor 40 of 45 miljoen euro een speler kopen van wie ze niet eens weten of hij gaat aanklampen. Bovendien heeft de club net drie draaien om de oren gehad en is het heel goed weggekomen met de straf van de UEFA. Ze gaan gewoon vrolijk door en dan zie je de kracht van het kapitaal."

Manchester zou twee jaar uitgesloten worden van Europees voetbal vanwege het misleiden van de UEFA rond een sponsordeal die in werkelijkheid veel meer opbracht dan in de boeken stond. Het internationaal sportgerechtshof CAS vond daar echter onvoldoende bewijs voor. De boete voor the Citizens werd verlaagd van dertig naar tien miljoen euro, ook omdat de club moeizame medewerking verleende aan het onderzoek. De Financial Fair Play-regels zijn in 2011 ingevoerd om gezond financieel beleid bij clubs te bevorderen en moeten onder meer voorkomen dat rijke clubeigenaren grote verliezen dichten met eigen vermogen

Drie jaar geleden maakte Aké voor 22 miljoen euro de overstap van Chelsea naar Bournemouth. Een terugkeer naar de club uit Londen behoorde lange tijd ook tot de mogelijkheden en ook Manchester United hield de ontwikkelingen rond de voormalige jeugdspeler van Feyenoord in de gaten.

Meer nieuws
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
5
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
3
   
20:00
20:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
10
   
19:59
19:59
Dusan Tadic schittert voor Fenerbahçe, dat Galatasaray niets toegeeft
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (75)

 
YoeriCFC
 
36
1 augustus 2020 om 07:01
Manchester City is niet bestraft, daar kunnen we nu wel over ophouden. Overigens was Manchester City niet onschuldig bevonden, maar is het bewijs van de UEFA verlopen of illegaal verkregen. Dat is iets anders dan onschuldig bevonden, zoals wel in de tekst staat. City trouwens uitgesloten worden van Europees voetbal en geen transferverbod krijgen, dus deze transfer zou theoretisch gezien ook met straf gewoon doorgang hebben kunnen vinden. Voetbal is nou eenmaal oneerlijk en daar spint iedereen garen bij, niet alleen de absolute top. Als je alles gelijk wil trekken dan zou je iedere speler in een koker moeten stoppen en die om de drie jaar willekeurig onder de clubs moeten verdelen. Dan draai je de sport de nek om. Ik ben het vaak met Wim eens, maar nu niet. Hij is toch vaak eerder romanticus dan pragmatist en dat kleurt zijn oordeel te vaak.
 
iceko
 
15
1 augustus 2020 om 09:14
Alles gelijk trekken kan nooit natuurlijk. Maar er had al lang iets gedaan kunnen worden aan het investeren van een individu in een club na een overname. Toen City en ook jouw Chelsea net over werden genomen werd er met geld gesmeten wat de clubs nooit zelf hadden kunnen genereren. Maarja dat is nu al veel te laat natuurlijk. Nu kun je niet meer terug.
 
Silvacity
 
6
1 augustus 2020 om 10:40
@Iceko Zonder rijke investereerders, suikeromen en eigenaren had de hele voetbal pyramide er heel anders uitgezien vandaag de dag.
 
Unknown007
 
4
1 augustus 2020 om 10:49
Dan bleven we naar dezelfde 2-3 teams kijken die de dienst uitmaken. Wat boeit het mij jou dat er een rijke kerel is die miljarden wilt pompen in dit mooie spelletje. Kijk eens naar de PL. Hier is de concurrentie alleen maar beter geworden en dat is vermakelijk om naar te kijken zolang het maar niet uit mijn portemonnee komt.
 
Sirius
 
6
1 augustus 2020 om 12:23
@unknown007 - En jij denkt dat het niet uit jouw portemonnee komt (indirect)? Heb jij enig idee hoe vaak Europa heeft betaald voor die Spaanse banken die de clubs daar jarenlang overeind hebben geholpen met dubieuze "leningen" die zelden volledig betaald werden? Telkens als de EU ergens bij moet springen waar voetbalclubs ook hun leningen of bankzaken hebben, betaal jij indirect ook mee.
 
Sirius
 
3
1 augustus 2020 om 12:25
@iceko - Het kan heel simpel. Eigenaren (en hun consorten) kunnen alleen direct investeren in een club aan de hand van leningen. Daarmee zorg je ervoor dat clubs gewoon hun eigen broek op moeten houden en niet onverantwoord maar geld uit gaan geven omdat het kan.
 
Silvacity
 
2
1 augustus 2020 om 14:04
@Sirius Je bedoeld dat clubs gaan lenen van de eigenaren? Dergelijke concepten hebben in het verleden nog wel eens voor gigantische schulden geleid.
 
Sirius
 
0
1 augustus 2020 om 20:27
@silvacity - Dan moet je geen geld lenen. Ik ben simpelweg geen fan van het huidige voetbalklimaat waarin een (dubieuze) miljardair gewoon even een club kan overnemen en die richting de Europese top kan doen betalen. Beleid is tegenwoordig van ondergeschikt belang en het gaat er vooral om hoeveel geld je in de club kunt doen pompen. Dat is ook de reden dat ik me steeds meer ben gaan interesseren in clubs uit middelgrote competities en waarom ik een oneindig veel respect heb voor clubs als Bayern en Manchester United. Clubs die hun eigen broek financieel ophouden op het allerhoogste niveau.
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 23:24
@siriusik wil daarbij alleen nog vermelden dat dergelijke praktijken van alle tijden zijn. Het is alleen minder bekend en opvallend als je het vergelijkt met de moderne clubs die door rijke eigenaren zijn grootgebracht. Verder niets mis met de manier hoe je naar voetbal kijkt.
 
Udovic
 
7
1 augustus 2020 om 09:15
Effe doorbomen over jouw theorie. Waarom draai je dan de sport de nek om?
 
MrGuide
 
5
1 augustus 2020 om 09:17
Of je kijkt naar wat ze in de formule 1 doen, en je probeert de sport eerlijker te maken, ipv dat de club met de meeste oliedollars het kampioenschap kan kopen.
 
Primetime
 
4
1 augustus 2020 om 09:50
@groninger Hopp, wat je in het basketbal dan ziet is dat spelers minder salaris gaan accepteren. Een Kevin Durant, een van de top 5 spelers van de NBA had bv 10 miljoen ingeleverd om met Stephen Curry te spelen, een andere top 5 speler. Dat team werd zo simpel kampioen
 
Lierse1997
 
6
1 augustus 2020 om 10:25
Dat is gewoon slecht geformuleerd door VZ. De boete van 30 miljoen verviel gewoon omdat er geen voldoende bewijzen waren (en die er wel waren, waren onrechtmatig verkregen en/of verjaard) en ze kregen dan een andere boete van 10 miljoen voor het niet meewerken.
 
Silvacity
 
3
1 augustus 2020 om 10:46
@Groningen Hopp Je kunt de 97 pagina's lang verdict van de CAS sinds deze week gewoon op internet vinden. 1: de gehackte emails en andere bewijzen zijn door de CAS meegenomen als rechtsgeldige documenten. 2: 2/3 aanklachten, waaronder de grootste overtredingen zijn door de CAS van de kaart geveegd omdat ze het in hun onderzoek niet eens zijn met de UEFA. Ze zijn het niet eens met de aanklachten en hebben City op die 2 punten onschuldig verklaart. Hrt laatsye punt ging over een bedrag van 15m in 2012 en die aaanklacht was wel verjaard. CAS heeft overigens wel inzagen gehad in de originele mails.
 
Silvacity
 
4
1 augustus 2020 om 10:38
@YouriCFC Je hebt je duidelijk niet ingelezen in de details die maar buiten zijn hetreden deze week van de CAS. De gehackte emails zijn wel door de CAS wel beoordeeld als rechtsgeldig. CAS heeft echter de aanklachten, namelijk dat de sponsorbedragen grotendeels via 3e partijen werden overgemaakt van de tafel geveegd. Ze zeggen dat UEFA in haar onderzoek te makkelijk conclusies hebben getrokken en zijn er zelf na alle onderzoeken die zijn gedaan er niet van overtuigd dat de aanklachten kloppen. UEFA heeft City nooit de mogelijkheid gegeven om tekst en uit te geven. De CAS uiteraard wel. Van de 3 aanklachten is er 1 die wel verjaard was en dat ging om 15m van een derde partij 2012/2013. Daar heben ze geen verder onderzoek naar gedaan omdat het verjaard is.
 
demajoor
 
22
1 augustus 2020 om 07:05
Wat een gezeur allemaal weer van Kieft We mogen als Nederland blij zijn dat een Nederlandse speler naar de beste club ter wereld naar mijn mening gaat Ik vind het nog altijd zonde dat de ligt vorig jaar niet naar city ging Dan waren ze ook nog kampioen geworden Ik hoop van harte dat ze dit jaar de Champions League winnen Het is ze gegund
 
KokkieAFCA0341
 
63
1 augustus 2020 om 07:29
Beste club van de wereld op basis waarvan? Hoe kan een club die nooit verder komt dan een kwartfinale CL nou de beste van de wereld zijn? Alsof de Lift het verschil had gemaakt tussen die 40 punten achterstand op Liverpool
 
sebasjuh
 
16
1 augustus 2020 om 08:01
De Ligt heeft gekozen om zichzelf als verdediger beter te maken door naar een club te gaan waar ze anders verdedigen. Is juist een slimme move zodat hij over 2/3 seizoen helemaal compleet is en dan in hij alsnog overal heen. Ben het wel deels met Kieft eens dat je inderdaad ziet aan een City dat ze gewoon even 40/45 miljoen neer kunnen leggen aan misschien een breedte investering toch wel bizar. Maar goed dat zal toch nooit gaan veranderen meer helaas...
 
Isco24
 
44
1 augustus 2020 om 07:16
‘Mooi’ bruggetje hoor Kieft. Aké is niet goed genoeg en City kan maar kopen wat ze willen.. Ook noemt hij Laporte ‘net niet’, terwijl dat 1 van de beste verdedigers is van de BPL. Ik snap dat sommige mensen moeite hebben met City of hun uitgaven, maar om nou elke keer over een aankoop te zeggen dat ze niet goed genoeg zijn om vervolgens over financiën te praten moet je toch zelf ook moe van worden?
 
robert41
 
18
1 augustus 2020 om 09:14
Hij geeft gewoon zijn mening in een column. Daar is toch niks mis mee? Om nu te gaan roepen dat je er moe van wordt enkel omdat het jou mening niet is slaat nergens op.
 
Isco24
 
8
1 augustus 2020 om 09:33
Ik zeg niet dat ik er moe van word en je mist m’n punt denk ik. Het gaat niet om een mening verkondigen. Het gaat om het feit dat je eerst een aankoop beoordeeld om vervolgens over geld te beginnen..
 
DonCoXxX
 
7
1 augustus 2020 om 10:51
Het is inderdaad een mooi bruggetje. Hier kunnen veel reaguurders, die van alles offtopic uit de lucht grijpen in de discussies onder artikelen, een puntje aan zuigen. Hij wilde twee dingen bespreken en dat is gelukt. Goed gedaan, Wim! Dat jij niet begrijpt waarom Financial Fair Play belangrijk is en waarom dit juist nu, in coronatijd en na de vrijspraak, uitgebreid aangekaart dient te worden, ligt echt aan jou.
 
Isco24
 
9
1 augustus 2020 om 11:25
Als je nou gewoon leest wat ie zegt in plaats van als een dolle stier te reageren op wat ik zeg, zou je wat intelligenter overkomen.. “Manchester City kan zich een aankoop van 40 miljoen veroorloven van wie ze niet eens weten of hij aan zal klampen” - Dit is al onzin, want ook Liverpool koopt een Naby Keita waarvan ze niet wisten of hij aan zou klampen voor 60(!!) miljoen, united koopt Dalot waarvan ze niet wisten of ie aan zou klampen voor 20 miljoen, Juventus koopt Bernardeschi waarvan ze niet wisten of ie aan zou klampen voor 40 miljoen. En zo kan je nog wel even doorgaan. Kortom, elke topclub doet dit en kan dit zonder al te veel risico te lopen, maar nu het om City gaat, gaan we ineens moeilijk doen want uefa heeft haar zaakjes niet op orde. FFP is belangrijk, maar dat doet niets af aan het feit dat er nou eenmaal clubs zijn die meer uit kunnen geven dan andere..
 
Sirius
 
2
1 augustus 2020 om 11:53
Wat maakt het nou uit hoe hij het bruggetje maakt? Ik vind beide punten namelijk valide. Ake is dan een leuke verdediger, maar 45 miljoen euro is veel geld en als je dat momenteel kunt en wilt neertellen voor een speler als Ake, zegt dat wel wat over de financiele dominantie van zo'n club. Ook kun je enorm twijfelen over de praktijken van City waarvoor geldig(!) bewijs ontbrak. Ik snap dus niet zo goed waar jouw pijnpunt in deze precies ligt...
 
Isco24
 
1
1 augustus 2020 om 12:33
Dat leg ik hierboven uit. City kunnen we tegenwoordig wel als een topclub zien toch? In ieder geval in Engeland. Topclubs kunnen zich nou eenmaal iets meer gokjes veroorloven dan subtopclubs, met of zonder ffp. Zo heeft Liverpool bijvoorbeeld Keita voor 60 miljoen gekocht. Ake is ook nog eens homegrown wat de keuze en de prijs logisch maakt. Maar omdat City goed is weggekomen (want dat zijn ze), moet ineens op elke aankoop zout gelegd worden en wordt er niet meer over de aankoop zelf gesproken, maar over de financiële situatie en de fouten van de uefa. Terwijl, als een andere topclub een speler koopt, men niet spreekt over financiën..
 
Sirius
 
0
1 augustus 2020 om 13:16
Maar dat is toch logisch? Met name omdat ze eraf zijn gekomen met een boete wat voor hun wisselgeld is voor het niet meewerken van een belangrijk onderzoek, komt dat het al wankelende imago van de club niet ten goede. Dat zal ook nog wel even zo blijven. Mensen zullen dat bruggetje nog veel vaker gaan maken en journalisten zullen bij elk wissewasje reacties bij mensen uit willen lokken. Daar moeten ze in Manchester maar mee omgaan, want naar mijn mening verdient die club nog tonnen stront over zich heen.
 
melvinwsp
 
1
1 augustus 2020 om 12:37
Ik vind de gemiddelde verdediger van de premier League echt slecht. Het zijn geen echte wereld toppers op van Dijk na.
 
Schop1989
 
0
1 augustus 2020 om 14:59
Waarom vind je ze slecht? Kan het niet zo zijn dat je het spel in de PL niet leuk vind in plaats van dat de verdedigers slecht zijn? Genoeg La Liga toppers gesneuveld in de PL en de beste verdedigers van de PL van afgelopen seizoen zijn niet de meest bekende namen geweest. Daar gaat het ook vaak mis....
 
melvinwsp
 
0
1 augustus 2020 om 17:12
Ze missen een bepaalde meedogenloosheid. Ik vind het maar lieve jongens. Noem mij 1 verdediger in de PL waar een speler ontzag voor moet hebben, behalve van Dijk. In La Liga lopen meer getalenteerde verdedigers rond dan in de PL.
 
Udovic
 
6
1 augustus 2020 om 09:12
Precies dat. Wat maakt Oranje zo sterk? Het duo De Ligt/Van Dijck. Daardoor kan de ploeg hoog spelen net achter de middellijn zodat de rest hoog druk kan zetten en ze grote delen van de wedstrijd kan domineren.
 
robert41
 
16
1 augustus 2020 om 09:16
Van Dijck?? Serieus?
 
Sirius
 
1
1 augustus 2020 om 12:00
Dat valt ook nog wel mee. De afstemming tussen die twee is nog niet optimaal en De Ligt moet zich nog wel bewijzen in Oranje. Zo`n onuitwisbare indruk laat hij er nog niet achter. Dit Oranje is zo sterk omdat er weer kwaliteit loopt, maar vooral omdat het een hecht collectief is. Spelers complementeren elkaar, kennen hun kracht en daardoor zul je 90 minuten of langer scherp moeten zijn tegen Oranje. Dit Oranje heeft namelijk de capaciteiten om fouten keihard af te straffen. Bovendien zijn een aantal spelers topfit en hebben we behoorlijk wat loopvermogen. Daar lijken tegenstanders ook erg veel moeite mee te hebben.
 
Master D
 
3
1 augustus 2020 om 09:42
Het is een beetje het kip of het ei verhaal. Bij Barcelona was de verdediging onder Pep ook het kwetsbaarste deel van het elftal. Echter waren daar vooral het middenveld en de voorhoede zo ongelofelijk goed in balbezit dat die relatieve zwakte niet opviel. Bij City is zowel de voorhoede, als het middenveld in balbezit stukken minder dan bij Barca, waardoor de defensieve kwetsbaarheden eerder zichtbaar worden. Los van het feit dat ook de verdediging natuurlijk niet het niveau van Barca haalt. Het vertrek van Kompany is echt een gemis.
 
DonCoXxX
 
1
1 augustus 2020 om 11:09
@master D, je mist de belangrijkste component, namelijk dat (in die speelstijl)verdedigen voorin begint, dus de bal heroveren op de helft van de tegenstander, waardoor de verdediging bijna nooit onder druk komt te staan. Dat heeft als bijeffect dat als de tegenstander er wel een keer doorheen glipt, omdat 1 van de 11 verzaakt heeft, de restverdediging nooit op orde is, en dan krijg je meteen opmerkingen van reaguurders zonder voetbalverstand dat de verdediging slecht is. Terwijl dat komt omdat het elftal uit positie is. In dit type voetbal zijn de backs vaak ook weg dus de Cv`s komen in 1-1 sitiuaties, dus de Cv`s duelkracht en snelheid moet zeer hoog zijn, naast de foutloze passing(want balverlies achterin is ook dodelijk als de backs hoog staan). Dat soort spelers zijn vaak heel groot en kunnen nauwelijks voetballen. Ik snap ook niet wat Pep met Ake wil, want voor een CV is hij te klein. Hij heeft wat mij betreft een enorme blunder begaan door de komplete De Ligt naar Juve te laten gaan; als je zoveel oliedollars kan besteden en de FFP regels aan je laars kunt lappen is het onverteerbaar dat je zoveel geld uitgeeft aan net niet verdedigers en backs, wat Pep al jaren doet. Er zitten legio verdedigers op de bank die in sommige gevallen zelfs 80 miljoen hebben gekost.
 
Sirius
 
1
1 augustus 2020 om 11:56
Dit inderdaad. City heeft eigenlijk maar 1 echt dominante factor die de bal van de ene naar de andere kant verschuift en dat is De Bruyne. Natuurlijk zijn Gundogan en Bernardo Silva ook goede spelers, maar het zijn geen geweldenaren. Bij Barcelona hadden ze Iniesta, Xavi en Messi net daarbij een paar spelers met het niveau van een Gundogan of Bernardo Silva. Dit City is absoluut een uitstekende ploeg dat aantrekkelijk voetbal op een hoog niveau speelt, maar voor wat er in die selectie is gestopt op financieel vlak, valt het toch allemaal nog tegen (in relatieve zin uiteraard).
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 19:40
@Sirius Messi was bij Barcelona ook wel de talisman in het gevaarlijk wordem in balbezit. City heeft idd goede spelers, maar momenteel niet die individuele klasse waarmee je echt in Europa gevreesd gaat worden. In 2017 hadden ze het middenveld: Fernandinho, David Silva, De Bruyne. Dat was wel echte wereldklasse met Fernandinho die alle gaten dichtliep en de belangrijke schakel zonder en met de bal was vanuit achterin. Daarnaast was Aguero nog een stuk jonger. Had je Sterling en Sane op de vleugels wat het team een extra dynaniek gaf! En Walker was geweldig als defensieve back. Kompany er nog bij achterin. Nu is er geld uitgegeven om spelers te vervangen. Dat zijn extra investeringen om op niveau te blijven i.p.v. te groeien. Spelers als David Silva, Aguero, De Bruyne en Fernandinho zijn praktisch onvervangbaar.
 
Sirius
 
0
1 augustus 2020 om 20:20
Het probleem is vooral dat je met de speelstijl van Guardiola op bijna elke positie de top moet hebben lopen. De Bruyne is waarschijnlijk de beste en meest complete middenvelder ter wereld, maar Gundogan en Bernardo Silva zijn dat niet. Uitstekende spelers, maar niet van het kaliber zoals een Xavi en Iniesta dat waren. Bovendien heeft City met De Bruyne een geweldenaar, maar De Bruyne is nog wel wat minder dan Messi. Dat zegt niets over De Bruyne overigens, maar alles over hoe goed Messi eigenlijk is. Dan zitten ze nog met een niet zo indrukwekkende verdediging en een niet meer dan leuke aanval voor Europese top-begrippen. Ze hebben absoluut de kwaliteiten om de CL te winnen, maar ze kunnen ook van iedereen verliezen. Dat is inherent aan de CL, maar ook wel inherent aan de speelstijl en de samenstelling van City.
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 22:05
Absoluut! Sterling, Mahrez, Bernardo, Gundogan. Topspelers! Maar geen spelers die je bovenaan je lijstje zet in het lijstje top 20 van de huidige generatie. Even los van of de spelers de kwaliteiten hebben om het City spel perfect uit te voeren. Het is een natuurlijk in zijn totaliteit een voetbalmachine geworden door de patronen die door Pep erin zijn geslepen. Maar op dit moment weinig spelers die de beste op hun positie zijn. Maar goed, de lat Barcelona van die periode is ook wel erg hoog natuurlijk! Denk dat ze in 2017 wel dichterbij dat niveau zaten. Het gaat ook spannend worden wie er in de punt gaat spelen de komende jaren. Jesus is het niet en Aguero wordt oud.
 
Udovic
 
5
1 augustus 2020 om 09:08
Wat is dan gezond financieel beleid voeren? Als een eigenaar de tekorten aanvult en de club vervolgens ook voldoet aan alle verplichtingen dan is er toch niets aan de hand? Onderaan de streep maakt het toch niet uit waar het geld vandaan komt? Het is veel erger dat een club zich diep in de schulden steekt, daardoor betere resultaten haalt dan eerlijkere clubs en achteraf bungelt op de rand van faillissement om vervolgens bij de overheid te gaan aanklampen om te worden gered. Als de bedoeling is om uiteindelijk nivellering te bewerkstelligen dan zijn er heel andere maatregelen nodig (salary cap, maximaal budget, etc.)
 
jbdeiman
 
2
1 augustus 2020 om 10:25
Financieel fair play houdt in dat er gezonde bedrijfsvoering moet worden gevoerd en er (over langere periode) niet meer mag worden geïnvesteerd, zonder dat daar inkomsten tegenover staan.Sponsor deals gelden als legitieme inkomsten, maar geld van een eigenaar van een club die het als speeltje ziet niet. De scheidslijn is daarbij naar mijn mening maar vaag, immers zijn die rijke eigenaren vaak ook (groot) aandeelhouder of eigenaar van een aantal bedrijven die dan wel geld via sponsoring naar de club kunnen sluizen.Het idee is in elk geval dat clubs niet meer uitgeven dan er binnenkomt, dus een gezonde bedrijfsvoering hanteren. In mijn ogen terecht, immers wordt het anders wel erg eenvoudig om torenhoge schulden te hebben om maar spelers te kunnen kopen en dat is nu net niet de bedoeling.Het idee is niet dat iedere club (bedrijf) evenveel te besteden heeft, maar wel een gelijk speelveld en daarmee als de club het goed doet gelijke kansen/mogelijkheden (alleen op papier overigens)
 
Udovic
 
0
1 augustus 2020 om 12:00
Als een eigenaar bijpast zijn er toch geen torenhoge schulden of überhaupt schulden?
 
jbdeiman
 
1
1 augustus 2020 om 10:25
Financieel fair play houdt in dat er gezonde bedrijfsvoering moet worden gevoerd en er (over langere periode) niet meer mag worden geïnvesteerd, zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Sponsor deals gelden als legitieme inkomsten, maar geld van een eigenaar van een club die het als speeltje ziet niet. De scheidslijn is daarbij naar mijn mening maar vaag, immers zijn die rijke eigenaren vaak ook (groot) aandeelhouder of eigenaar van een aantal bedrijven die dan wel geld via sponsoring naar de club kunnen sluizen. Het idee is in elk geval dat clubs niet meer uitgeven dan er binnenkomt, dus een gezonde bedrijfsvoering hanteren. In mijn ogen terecht, immers wordt het anders wel erg eenvoudig om torenhoge schulden te hebben om maar spelers te kunnen kopen en dat is nu net niet de bedoeling.
 
Silvacity
 
1
1 augustus 2020 om 10:52
Klopt! Het is alleen te vaak fout gegaan als in rijke eigenaren die in financiele problemen raakten of ermee stopten etc. Het gaat erom om duurzaam zo'n opzet is. 10 jaar geleden waren de schulden onder alle clubs extreem veel gestegen. UEFA wilde ingrijpen voordat er veel clubs falliet verklaard zouden gaan worden.
 
Sirius
 
1
1 augustus 2020 om 12:05
Het is denk ik vooral een ethische kwestie. Ik vind een club niet gezond als het constant tekorten moet laten aanvullen door een eigenaar. In mijn ogen is dat een soort van kunstmatige gezondheid. Het zou al een hele andere situatie zijn als de regelgeving zou zijn dat een eigenaar alleen bij mag springen aan de hand van leningen. Daardoor zal de club nog steeds de financiele verantwoordelijkheid dragen en kunnen ze niet doen en laten wat ze willen zoals ik jouw voorbeeld ook gebeurt met clubs die bij de gemeente aankloppen. Dat zijn leningen, geen giften.
 
iceko
 
10
1 augustus 2020 om 09:09
Hij heeft gewoon een punt, natuurlijk. Ik denk dat je je kapot schrikt als je gaat optellen hoeveel ze de laatste jaren bij City aan verdedigers hebben besteed. Als Ake het komende jaar niet meekan kopen ze het jaar erop doodleuk weer een speler van minimaal 40 miljoen. Kansloze club is het gewoon, evenals Chelsea en PSG natuurlijk. Maarja money talks en het is maar weer gebleken dat de FFP hier geen donder aan kan doen.
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 10:58
Zo gaat dat altijd bij topclubs in de hoogste divisies. Als een aankoop mislukt haal je weer een nieuwe speler niet waar? Het enige verschil zijn de budgetten en de prijskaartjes die hangen bij de aankopen. Maar het principe is hetzelfde: na een miskoop haal je een nieuwe speler. City heeft natuurlijk aardig wat in de verdediging geinvesteerd, maar ze hadden in 2017 nog maar 0 backs he! En 2 centrale verdedigers aangezien Mangala werd verkocht. Kompany was altijd geblesseerd. De situatie vraagte ook naar investeringen en dan valt het nog mee hoeveel spelers er op de bank terecht komen en direct worden verkocht. Stones doet het niet goed, maar maakt al 4 jaar lang zijn minuten bijvoorbeeld. Als je het dan over City hebt schetst je eigenlijk een beeld dat niet klopt. Niet voor de afgelopen jaren in ieder geval.
 
Sirius
 
2
1 augustus 2020 om 12:13
@silvacity - Dat is wel een eenzijdige uitleg. Om even een lijstje samen te stellen: Ake (45 miljoen), Cancelo (65 miljoen), Porro (12 miljoen), Angelino (12 miljoen), Laporte (65 miljoen), Mendy (57,5 miljoen), Walker (52,7 miljoen), Danilo (30 miljoen), Stones (55,6 miljoen), Otamendi (44,5 miljoen). Dat zijn aankopen over een periode van 5 jaar. Dat is in totaal 439,2 miljoen euro! Sorry hoor, maar iceko heeft in z`n argumenten in mijn ogen gelijk buiten. Het eerste woord wat mij altijd te boven schiet als ik aan City denk, is het woord 'kunstmatig'.
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 14:10
Waar hebben we nou over? Het aantal gekochte verdedigers of de bedragen waarmee ze zijn gekomen? Het aantal verdedigers is zeker heel erg veel. Maar goed, als je voor 4 posities 2 spelers hebt, dan heb je er zeker 6 nodig...
 
Sirius
 
1
1 augustus 2020 om 20:13
Over het aantal, over het bedrag wat ze gezamenlijk hebben gekost, over het feit dat bijna al die spelers nog steeds onder contract staan bij City en over de korte periode waarin die spelers zijn gekocht voor dezelfde 4 posities. Dat ga je toch geen goed beleid noemen op dat gebied? Het is maar dat ze geld hebben, laten we het daarop houden...
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 21:08
Elk verhaal heeft zijn context. Het aantal aangetrokken verdedigers is heel goed te verklaren. Als je 0 backs hebt. Nogmaals nul backs (Clichy, Zabaleta, Sagna, Kolarov) vertrokken allemaal. Daarnaast vertrok ook Demichelis en was Kompany vaak geblesseerd. Dan stel ik jou de vraag: wat ga je dan doen? Volledig opvullen met eigen jeugd? Nee naturlijk niet, dan moeten er spelers bij. Dan weet je dat de portemonnee open gaat. City was het jaar daarvoor de oudste ploeg van Europa. City was toe aan een renovatie. Zeker als je de ambitie hebt om weer mee te gaan doen om de titel. Het meest discutabele zijn dan nog de bedragen. Laten we ook niet vergeten dat inflatie een belangrijke rol speelt. Nou weet ik dat Pep niet voot de goedkoopste deals gaat, maar voor de speler bovenaan de verlanglijst. Hij wilde graag Stones, Walker en Mendy. Die hebben veel geld gekost. Op dat moment, net de kennis van toen, misschien ook wel de nodige aankopen. Niemand had kunnen weten dat Mendy 2 jaar geblesseerd zou zijn. Dat had een 2e Walker kunnen worden. Stones is gestopt met groeien. Denk dat hij een van de miskopen is geweest van de afgelopen jaren. Er zijn eigenlijk 2 aankopen die je dubieus kunt noemen: Angelino en Cancelo. Angelino werd vooral ook gehaald vanwege zijn prijs en het feit dat Mendy blessuregevoelig leek. Dat gaan ze waarschijnlikk geld mee verdienen. Cancelo was een dure vervanger van Danilo. Ik denk dat hij nog steeds kan slagen, maar hij is uiteraard duur geweest voor een 2e rechtsback. Dat is de meest debieuze verdedigende aanwinst. Nu gaat Otamendi waarschijnlijk vertrekken, is Kompany al vertrokken. Ake is van harte welkom. Laat ik nog even op je laatste zin terugkomen "het is maar dat ze geld hebben". Weet je waarvoor een transferbudget is bedoeld? Om je team te versterken. City draait een omzet van boven de 600m. Die kunnen zich elk jaar versterken om vertrekkende spelers op te vangen en de posities dubbel bezet te houden om blessures op te vangen. Dat ze dat kunnen is een luxe situatie. Maar als je de middelen hebt en het je team vooruit helpt, waarom maak je er dan zo'n probleem van? Want zo komt het op mij over. Misschien ben je geen fan van topspelers die op de bank zitten. Ze kiezen er zelf voor en er wordt veel gerouleerd.
 
okan61
 
3
1 augustus 2020 om 10:12
Tja, City kan dit maken en dus doen ze het gewoon. Achter de schermen wordt het echte beleid uitgevoerd.
 
Sirius
 
0
1 augustus 2020 om 20:15
Tja, die hebben nu een waardige tegenstander met Football Leaks. Die vrijspraak heeft het ego van die groep schijnbaar toch flink aangetast, want Der Spiegel is wederom in het bezit gekomen van documenten die gelekt zijn door Football Leaks waarin kennelijk naar boven komt dat City gelogen heeft tegen het CAS (niet bepaald verwonderlijk). Gezien het verleden gaat Football Leaks pas door tot de onderste steen boven is, dus City heeft nog een hele opgave om die aanvallen te pareren de komende jaren.
 
Japie_Krekel
 
2
1 augustus 2020 om 11:27
Guardiola heeft idd de luxe dat die seiks hem geld blijven geven om het succes bij elkaar te kopen. Maar goed, laten we Barca ook niet uitvlakken die met 600 miljoen minder uitgaven als City ook nog steeds extreem veel geld uitgeven met 900 miljoen aan uitgaven
 
Zermatt_Person
 
1
1 augustus 2020 om 11:34
600 miljoen mimder? Barcelona heeft de laatste 5 jaar gewoon meer dan een miljard uitgegeven hoor.
 
Isco24
 
4
1 augustus 2020 om 12:00
Over de laatste 5 jaar hebben zelfs Barcelona (1.07 miljard) en Juventus (1.08 miljard) meer uitgegeven dan City (996 miljoen), maar vlak ook Psg (850 miljoen), United (836 miljoen) en Chelsea (830 miljoen) niet uit..
 
Sirius
 
2
1 augustus 2020 om 12:19
Het grote verschil is wel dat City, PSG en Chelsea daar rijke geldmagnaten voor nodig hebben die de clubs direct injecteren met hun eigen twijfelachtige centen. Het sportieve beleid van een Manchester United mag dan te wensen over hebben gelaten in de afgelopen jaren, maar die doen dat wel met hun zelf verdiende geld.
 
Isco24
 
0
1 augustus 2020 om 12:49
Hebben moet natuurlijk zijn ‘hadden’. Die clubs genereren tegenwoordig zoveel omzet (City vorig jaar 625 miljoen omzet aan prijzengelden, recettes, merchandise en sponsoren) waar geen pond van de voorzitter tussen zat. Ik begrijp de afkeer van oliegelden, maar dat maakt de BPL op dit moment natuurlijk wel de sterkste competitie ter wereld. Anders zou alsnog United alleenheerser zijn.
 
Japie_Krekel
 
0
1 augustus 2020 om 12:55
@Isco24 dan mogen die er ook bij in dat rijtje. Wel opvallend dat al deze clubs die je noemt in de CL eigenlijks niks presteren ondanks de torenhoge uitgaven
 
Sirius
 
1
1 augustus 2020 om 13:24
@isco24 - Maar hoe zijn ze zo'n commerciele machine geworden dan? Door de eigenaar en de valse sponsordeals. Verder interesseert het me niet wat de sterkste competitie is. Het is een grote financiele bubbel; speelgoed van de rijken. Voetbal is voor mij talent, tactiek, visie en beleid. Ik betrap me er steeds meer op middelgrote competities te gaan volgen. Clubs die hun eigen broek op moeten houden en op eigen kracht successen hebben. Daarom heb ik bijvoorbeeld ondanks het slechte sportieve beleid meer respect voor Manchester United en voor Bayern in 1 vinger dan voor die andere Europese topclubs in m'n hele lichaam.
 
Silvacity
 
1
1 augustus 2020 om 14:15
@Japie-Krekel Dat komt omdat de meeste topploegen: Bayern, Juventus, Barca, Real, PSG, Atleti en de Engelse boys allemaal van elkaar kunnen winnen. En dan is de CL een knock-out toernooi natuurlijk. Een gezamenlijke competitie is een betere setting om uit te vechten wie daadwerkelijk de beste is over een jaar gezien.
 
Silvacity
 
1
1 augustus 2020 om 14:31
@Sirius Ga eerst de uitspraak van CAS nalezen. Dat kan sinds deze week. De illegale documenten zijn door CAS wel meegenomen. De uitspraak dat City de sponsorship deals via een 3e zijn door CAS van tafel geveegd. CAS heeft na haar onderzoek een andere conclusie getrokken dan de UEFA City schuldig verklaard als het gaat om die aanklacht.
 
Japie_Krekel
 
0
1 augustus 2020 om 16:04
@silvacity het is ook een kwestie van kwaliteit en tactisch veelzijdig zijn natuurlijk. het is geen toeval dat Real drie keer op rij de CL wint, dat Liverpool twee keer op rij de finale haalt en dat City en PSG al drie jaar op rij stranden in de kwartfinale
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 19:33
@Japie_Krekel Het is ook geen toeval dat Liverpool en Real het seizoen na de CL te hebben gewonnen direct in de 16e ronde werden uitgeschakeld. Maar goed. City heeft in de CL vaak haar niveau niet gehaald. Als je 2x wordt uitgeschakeld door een Engelse ploeg waar je flink boven bent geeindigd en in de onderlinge duels van hebt gewonnen dan speel je niet naar eigen kunnen. Ze zijn goed genoeg om zomaar in de finale te kunnen staan though. Je ziet vaak dat een team opeens een finale haalt en daarna niks voorstelt. Dat hoort ook wel bij de CL.
 
Sirius
 
1
1 augustus 2020 om 20:08
@silvacity - Zo kunnen we bezig blijven. Nu gaan er weer "geruchten" dat City tegen het CAS zou hebben gelogen en wederom betreft dit uitgelekte documenten. Ik vond het ook wel grappig dat mensen dachten dat het ineens voorbij zou zijn. Football Leaks opent duidelijk de aanval op City en die gaan niet rusten voor ze de onderste steen boven hebben. Dat hebben ze in het verleden wel bewezen. Als je dan niets te verbergen hebt, kom je niet met een statement waarin je het volgende stelt: "een cynische poging om een ordelijk verlopen proces volledig ongegrond te ondermijnen". Dat de papieren door crimineel gedrag zijn verkregen, maakt ze niet ongegrond en dat weten ze verdomd goed bij City. Je kunt het als supporter nog zo tegenspreken, maar ik twijfel totaal niet aan de schuld van City en z`n bestuurders. Natuurlijk subjectief omdat het m`n mening betreft, maar mij praat je niet om. Ik bedoel: Kom op... Je wordt beschuldigd van fraude en daarna het liegen jegens het CAS en je begint enkel over het feit dat de documenten strafbaar verkregen zijn. Ontken het dan in ieder geval zodat de trainer geen flater slaat als hij dat wel moet doen.
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 20:56
@Sirius Het gaat in deze discussie niet om mijn mening. Laten we de situatie bekijken zoals die is zonder aannames te doen en emotie erin te gooien. City werd beschuldigd van een aantal zaken die je zelf ook aanhaalde. 2/3 aanklachten waren niet verjaard, maar alsnog door CAS uiteindelijk na onderzoek van de tafel geveegd. Ze zijn op die 2 aanklachten onschuldig verklaard. Als dat niet blijkt te zijn (nieuwe bewijzen waar ik ook voor open sta) laat de rechtbank de nieuwe bewijzen in ontvangst nemen, onderzoeken en daar een uitspraak over doen. Je kan pas met alle stelligheid spreken van hun schuldigheid wanneer straks ook blijkt dat de aanklachten gegrond zijn. Tot die tijd kunnen we er niets over zeggen.
 
Silvacity
 
0
1 augustus 2020 om 14:14
Dat geldt voor elke topclub natuurlijk. Dat is het verschil tussen de top en de rest.
 
Benzehmang
 
0
1 augustus 2020 om 13:03
Ik vind laporte echt iets uitstralen. Staat vaak goed. Weet niet of hij keihard is. Maakt weinig fouten in ieder geval.
 
Sirius
 
0
1 augustus 2020 om 13:25
Ik ben juist van mening dat hij juist opvalt omdat de rest van die verdediging vrij matig is. Laporte is goed, maar ik vind 'm zeker niet geweldig.
 
lizoke
 
0
1 augustus 2020 om 19:37
Laporte is heel goed, ondanks dat er vaak geklungeld wordt naast hem. Ik wil het ook wel is zien bij liverpool. 6maanden zonder vvd. Gomez lijkt ook goed naast vvd. En city heeft veel uitgegeven. Clichy, zabaleta, kolarov, demichelis,... en nog andere moesten vervangen worden.
 
Sirius
 
0
1 augustus 2020 om 20:00
Gomez lijkt goed omdat Engelsmannen niets verkeerd kunnen doen in Engeland, vooral als ze jong zijn. Ik vind Gomez nog te veel fouten maken al is hij wel talentvol. Laporte vind ik zeker een goede speler, maar geen verdedigingsleider. Hij hoort normaal de stabiele kracht naast de verdedigingsleider te zijn. Helaas heeft City die niet waardoor hij die taak nu heeft. Dan zie je al snel z'n tekortkomingen.