Xavi komt met felle waarschuwing voor nieuwe trainer bij emotioneel afscheid
Maandag, 27 mei 2024 om 12:50

Zondag zat Xavi voor het laatst op de bank als hoofdtrainer van FC Barcelona. De 44-jarige oefenmeester mag na ruim 2,5 jaar vertrekken bij de Spaanse grootmacht en stond dit weekend voor het laatst de media te woord. Daarbij kijkt hij trots terug op zijn periode bij Barça, maar heeft hij ook een duidelijke waarschuwing voor zijn opvolger.

Xavi kreeg zondag het best mogelijke afscheid, daar hij met Barcelona met 1-2 won op bezoek bij Sevilla. Daardoor eindigt zijn ploeg als tweede in LaLiga, met tien punten achterstand op kampioen Real Madrid.

"Er zijn alleen verwachtingen geschapen, omdat ik als speler tot een van de beste generaties van Barça behoorde, die tegen mij hebben gewerkt", zei Xavi na afloop van de wedstrijd op de persconferentie. "Ik ben er trots op dat we in een periode van grote tegenslagen voor de club alsnog twee prijzen hebben veroverd." Barcelona werd vorig seizoen kampioen en won een Spaanse Supercup.

Ruim een maand geleden werd bekend dat Xavi van gedachten was veranderd en, ondanks zijn aangekondigde vertrek, tóch op zijn post zou blijven. De situatie blijkt nu dus toch weer anders te zijn, daar Barcelona Xavi de wacht heeft aangezegd en Hansi Flick tot medio 2026 aan zich heeft weten te binden.

Aanleiding voor het mogelijke ontslag van Xavi zouden uitspraken zijn over de financiële situatie van de club op een recente persconferentie. Barcelona zal een afkoopsom moeten betalen, omdat de oud-middenvelder een doorlopend contract heeft tot medio 2025.

"De reactie van de spelers op ons vertrek bezorgde mij kippenvel. Het was nooit rustig bij de club in de afgelopen tweeënhalf jaar. Ik heb vandaag geprobeerd mijn emoties onder controle te houden, maar het is lastig werken als je weet dat we niet meer doorgaan als staf", aldus een geëmotioneerde Xavi, die ook nog een waarschuwing heeft voor zijn opvolger.

"Barça is een heel moeilijke club om te werken, ook omdat de financiële situatie niet heel rooskleurig is. Een nieuwe trainer moet daarom geduld hebben en het enige wat hem kan redden is blijven winnen. Dit jaar hebben we meer moeten lijden dan kunnen genieten, maar dat hoort bij het leven."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
20:00
20:00
Live meepraten op het EK: Oostenrijk - Frankrijk
0
   
19:56
19:56
België begint EK met verrassende nederlaag na negatieve hoofdrol Romelu Lukaku
60
   
19:37
19:37
Engelse supporter wordt dag na wedstrijd tegen Servië wakker in het stadion
3
   
19:22
19:22
Schouten, Minteh en Kadioglu staan allemaal op het lijstje bij dezelfde topclub
0
   
18:52
18:52
Groningen dreigt 'kind van de club' kwijt te raken na mislukte onderhandelingen
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
XAJAcfa
 
26
27 mei 2024 om 12:55
Verschrikkelijk beleid daar totaal geen zienswijze en mensen beschadigen dat kunnen ze wel. Koeman had het overigens even slecht gedaan als je naar puntengemiddelde kijkt maar die moest al eerder weg. Daarnaast huilt XAVI nu wel maar hij was zelf al in gesprek met Barca toen Koeman er nog zat dat was ook niet erg collegiaal. Ik verwacht ook niet dat Barcelona op korte termijn zich weer kan meten met de top. Leuk die jonge talenten maar daar heb je ook weinig aan. Kijk maar eens objectief naar Pedri, Ansu Fati Ez Abde en nog wat van die talenten die de hemel in werden geprezen maar het ook allemaal moeilijk kregen. Barcelona moet meer kerels hebben en minder jochies maar daar is geen geld voor.
 
Sirius
 
5
27 mei 2024 om 13:14
Nou ja, zo gaat dat eigenlijk altijd. Als een club een coach gaat ontslaan, polsen ze de potentiele opvolgers alvast achter de schermen. Wat dat betreft was Xavi Koeman niets verplicht. Ik kan daar ook niet echt mee zitten. Betreft dat laatste: Barcelona heeft uitstekende talenten, maar voor Barcelona-begrippen moeten die talenten van de absoluut hoogste orde zijn. Tja, dan vallen ook talenten die daar wat onder zitten al snel tegen. Toch is het gewoon heel knap als je als talent aan kan haken bij Barcelona. Dat die jongens het dan moeilijk krijgen is niet zo raar. Ook geweldige talenten als Iniesta begonnen enigszins moeizaam.
 
XAJAcfa
 
1
27 mei 2024 om 13:21
Vwb talenten ben ik het met je eens alleen krijgen ze tegenwoordig niet meer de tijd om zich te ontplooien. Een talent moet je laten staan en niet een paar keer proberen en vervolgens passeren. Ook denk ik dat Barcelona talenten altijd erg gehyped worden maar bijvoorbeeld Ansu... is dat echt een talent? die is toch niet goed genoeg voor absolute top? Nico Idem, goed maar niet absolute top, Abde gehyped maar zeker niet goed genoeg...
 
FCBCruijffista
 
3
27 mei 2024 om 13:30
Er is een goede mix van jonge talenten en kerels hoor. Of zijn Araujo, Kounde, Christenssen, Gundogan en Lewa doetjes volgens jou? En van de jonge talenten zijn Gavi en Fermin ook stevige mannetjeputters. Onder Xavi bleven de talenten staan overigens.
 
Pedri16
 
9
27 mei 2024 om 13:45
Ansu wordt altijd als hét voorbeeld genoemd door mensen om Barcelonatalenten overhyped te noemen. Totaal onterecht in mijn ogen. “Ansu… is dat echt een talent?” Hij was een talent. Ansu is na zijn zware blessures absoluut niet meer voorbestemd voor de top, nee. Hij liet op het moment dat hij doorbrak echter wel zien de potentie te hebben. Zijn talent was onmiskenbaar aanwezig. Ik vind het vreemd dat je daaraan twijfelt. Noem spelers als Puig ofzo als je een overhypt talent wilt noemen, maar Ansu is kapot gegaan aan blessures. Dat kon niemand 2 jaar geleden hebben voorzien. Verder is EZ Abde nooit opgehypt. Misschien dat er wat Marokkaanse fans enthousiast waren maar echt niemand zag in hem buitenklasse talent. Nico? Bedoel je Nico Gonzalez of mis ik een andere Nico? Ook hij is nooit gehypt. Hij was een leuke wisselspeler onder Koeman en speelt nu basis bij Porto. Geen toptalent maar hij doet het opzich prima.
 
ElRompelineas
 
4
27 mei 2024 om 14:30
@xajacfa het spijt me, maar je reactie staat echt grotendeels vol met onzin. Ik sluit me echt volledig aan bij Pedri16. Ansu Fati geen talent noemen is echt heel dom, en heeft weinig meer met verschil van inzicht te maken. Stel dat Bellingham volgend jaar een gigantische blessure krijgt, en nooit meer boven amateurniveau uitkomt. Is dat opeens dan ook geen talent geweest? Het huidige niveau van Fati heeft alles te maken met blessures, en niet met talent. Het jammere is dat we nooit zullen kunnen zeggen of die overhyped was of niet, omdat hij niet meer vanaf 0 kan beginnen maar altijd de gevolgen van z'n blessures met zich meesleept. Pedri overhypt noemen heb ik ook moeite mee, die is gewoon de vernieling in geholpen door z'n coaches (o.a. Koeman trouwens ;-)). Daardoor heeft die nog steeds niet de kans gekregen om een kerel te worden in plaats van een jochie. Het talent was er weldegelijk, en volgens mij is dat hetgene wat relevant is als je een jeugdspeler beoordeelt als toptalent of niet. Puig is een mooi voorbeeld inderdaad @pedri16. Verder kan ik er weinig bedenken eerlijk gezegd. Nico Gonzalez is door de meeste Barca fans nooit enorm hoog ingeschat, ondanks dat die het echt prima deed in z'n debuutseizoen. Ez Abde heeft wel aardig wat hype gehad, maar niet zozeer door Barca fans, maar eerder door Marokkaanse Vz'ers. Naja goed, en we hebben natuurlijk bepaalde types op VZ die elk Barca-talent gigantisch ophypen en Nico Gonzalez beter vinden dan Gundogan, maar als Xajacfa die types serieus neemt, zegt dat genoeg over z'n eigen niveau vrees ik ;-)
 
Jiren
 
5
27 mei 2024 om 14:58
Niet helemaal waar wat je zegt, aangezien Koeman het slechter heeft gedaan dan Xavi qua punten gemiddelde en qua winstpercentage. Daarnaast heeft Xavi twee prijzen gewonnen en Koeman eentje én had Koeman Messi ter beschikking en Xavi niet. Desalniettemin heb je voor de rest wel gelijk. Schandalig beleid wordt er gevoerd (als sinds het Bartomeu tijdperk) en Barcelona blijft maar van de ene na de andere domme presidenten verwisselen. Ze leren maar niet daar in Catalonië.
 
Le_Prof
 
13
27 mei 2024 om 13:02
Gesproken over de tijd dat Xavi daar nog speler was..man man, hoe kan een club zó ver afglijden? Destijds had Barca een bepaalde charme, vond het een mooie club. Heb echt te doen met de Barca fans.
 
SergioRamosHM
 
2
27 mei 2024 om 19:42
Dat is toch vrij duidelijk te vertellen? Te lang op te grote voet geleefd door spelers te halen die eigenlijk niet in het salarishuis past. Dat plus andere spelers hun contracten verlengd tegen aanzienlijke verhogingen waardoor Barcelona de grootste leek. Was het uiteindelijk ook een langere periode maar niet op een chique manier. Daar hebben ze nu dus de aankomende jaren last van. De concurrent, Real Madrid heeft dat beter en slimmer gedaan. Wat niet kon, niet gedaan en gezond blijven leven en geleidelijk blijven groeien en zie daar. Er staat een ontiegelijk goede selectie tegen een veel lagere salaris. Die kunnen dus nog doorgroeien met nog betere, dure spelers.
 
Sirius
 
15
27 mei 2024 om 13:10
“barça is een heel moeilijke club om te werken, ook omdat de financiële situatie niet heel rooskleurig is." Het is toch te gek voor woorden dat dergelijke uitspraken hem misschien wel zijn baan kosten?! Iedereen die een beetje logisch na kan denken, weet dat het niet goed blijft gaan als je een miljardenschuld hebt, toekomstige inkomsten verkoopt, dat geld er in een razend tempo doorheen jaagt en daarbovenop nog weer een nieuwe lening van om en nabij de miljard opneemt? Dan ben je gewoon het ene gat aan het dichten en een nieuw gat aan het creeeren aan de lopende band, in de hoop dat je ergens ineens structureel honderden miljoenen per jaar vandaan tovert. Tja, als dat zo simpel was, deed iedere club dit. Nou moet ik wel zeggen dat ik nog niet echt een toptrainer in Xavi zie. Hij heeft wel kwaliteiten, maar oogt ook wel kwetsbaar op bepaalde vlakken. Maar goed, dat is ook niet raar bij een beginnende coach. Het is immers een ervaringsvak.
 
FCBCruijffista
 
1
27 mei 2024 om 13:41
Het is niet dat ze hopen om hogere inkomsten via andere kanalen te "toveren" beste Sirius. Er ligt een doordacht plan, bestudeer aub het potentieel van het Espai Project, het vernieuwde Camp Nou wordt in één klap één van de modernste stadions ter wereld, zonet de modernste. In combinatie met de zeer strategische samenwerking met Spotify biedt dit project zeer innovatieve commerciële mogelijkheden. Ook de extra bonus van Nike (120 miljoen euro) was geen wishfull thinking, maar het resultaat van een gerichte strategie. Ik heb dit al heel vaak uitgelegd en vind het jammer dat iemand met jouw kennis hier telkens een karikatuur van maakt. Eenieder mag/kan voor of tegen deze zakelijke beleidskeuzes zijn, maar hou het aub genuanceerd. Het betreft hier namelijk geen wanbeleid gestoeld op fantasietjes, maar het is een doordacht plan dat uitgewerkt is door financiële experts binnen de club en waar experts van buiten de club eveneens heil in zien. Eenmaal het Espai voltooid is, zullen nog meer sponsoren zich aanbieden. Maar Spotify blijft dan de hoofdpartner en zal een historische duurzame samenwerking met Barca ontwikkelen.En nee, niet elke club kan dit omdat Barca nu eenmaal een gigantisch merk is met een gigantische waarde. Dit terwijl het een ledenclub is, stel je voor dat het in handen was van private investeerders. Heb je de Forbes lijst niet zien voorbijkomen nog maar recent geleden? Het verbaast mij hoe sommigen Barca vergelijken met andere clubs.
 
Lierse1997
 
9
27 mei 2024 om 14:05
We zullen het zien. Ten tijde van Bartomeu werd er ook gezegd tegen mensen die twijfelden over de financiën dat het allemaal financieel goed uitgedokterd is. Als het allemaal bijna te mooi om waar te zijn klinkt, dan is dat vaak ook zo heb ik de laatste jaren toch ondervonden.
 
Unbeliebeble
 
18
27 mei 2024 om 14:09
Terugkomend op je betoog en toelichting in het vorige artikel zijn er nog steeds een aantal punten die ik wil verduidelijken en waarop ik een weerwoord wil geven. 1) Financieel (wan-)beleid Je stelt dat het geen wanbeleid is en dat de keuzes zorgvuldig zijn gemaakt na een interne audit en het reduceren van de salariskosten. Echter, de keuze om assets tijdelijk te verkopen kan gezien worden als een risicovolle strategie, zeker als deze afhankelijk is van toekomstige onzekere inkomsten. Het feit dat er een referendum onder de socio’s is gehouden, betekent niet automatisch dat alle zorgen over deze strategie zijn weggenomen. Kritiek op deze aanpak is terecht als er onvoldoende zekerheid is over de verwachte compensaties via nieuwe inkomstenbronnen en kostenreducties. Ik zal hieronder een nieuwe poging doen om duidelijk te maken hoe gebrekkig het beleid van Laporta is. A. Verkoop van clubassets Een van de meest controversiële beslissingen van Laporta is de verkoop van clubassets, zoals toekomstige televisierechten en andere inkomstenbronnen. Deze aanpak kan op korte termijn liquiditeit verschaffen, maar het hypothekeert de toekomst van de club. De verkoop van 25% van de tv-rechten voor de komende jaren is een duidelijk voorbeeld van kortetermijndenken. Dit betekent dat Barcelona in de komende jaren minder inkomsten zal genereren uit een van hun grootste bronnen van inkomsten, wat de club in een nog kwetsbaardere financiële positie brengt wanneer er nieuwe investeringen nodig zijn. De verkoop van assets en de afhankelijkheid van externe financiering kunnen ook gezien worden als een aantasting van de identiteit en waarden van de club. Barcelona heeft altijd gepronkt met zijn eigendomsstructuur waarbij de leden, de socio's, een belangrijke rol spelen. Door cruciale beslissingen te nemen die de lange termijn zelfstandigheid van de club ondermijnen, wordt deze unieke identiteit bedreigd. B. Schuldenverhoging ondanks de kostenreductie Hoewel Laporta stappen heeft ondernomen om de salariskosten te verlagen, blijft de totale schuldenlast van de club astronomisch. De financiële strategieën lijken meer gericht op het verminderen van onmiddellijke kosten dan op het aflossen van de immense schulden die de club blijft belasten. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarbij de club steeds nieuwe schulden moet aangaan om oude schulden te betalen, wat de financiële gezondheid van de club op lange termijn verder verslechtert. C. Gebrek aan een langetermijnvisie Het beleid van Laporta mist een duidelijke langetermijnvisie. De focus ligt te veel op het oplossen van directe financiële problemen zonder een duurzaam plan voor toekomstige groei en stabiliteit. Het Espai Barca-project en de samenwerking met Spotify zijn misschien veelbelovend, maar de daadwerkelijke opbrengsten en impact van deze initiatieven zijn onzeker. Zonder een solide langetermijnstrategie riskeert de club voortdurend in financiële moeilijkheden te verkeren. D. Drogreden in je verweer t.a.v. het beleid Bovendien haal je twee fundamentele dingen door elkaar: Laporta’s aansprakelijkheid jegens de club en het gevoerde wanbeleid. Dat er een interne audit is geweest en de leden hebben ingestemd met de beleidskeuzes is alleen relevant in het kader van de mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid van Laporta. Over de inhoud zegt het niets. Dus kom met een uitleg waarom het voor een club als Barca, dat financieel in bijzonder zwaar weer verkeert, verantwoord is om zulke grote financiële risico’s te nemen. Graag op de inhoud van dat beleid en niet op de aansprakelijkheid van Laporta. Zijn mogelijke aansprakelijkheid zullen wij wel bespreken wanneer de club door het wanbeleid ten onder gaat, wat ik in het kader van een gezonde concurrentiestrijd in de La Liga oprecht niet hoop. 2) Xavi’s ontslag Dat Laporta en de sportieve beleidsmakers verschillend dachten over Xavi’s toekomst is begrijpelijk, maar het is belangrijk om ook de kritiek van fans en analisten serieus te nemen. Het idee dat Xavi uit zichzelf zou willen stoppen vanwege zelfreflectie, maar later toch weer door wilde gaan, roept vragen op over de consistentie en duidelijkheid in communicatie binnen de club. Deze onzekerheden kunnen leiden tot misverstanden en onvrede onder supporters. Dit laatste is ook het geval als je de gemiddelde reacties hier op VZ leest van mensen die Barca een warm hart toedragen. Het is daarom onterecht en volledig uit de lucht gegrepen dat jij het doet voorkomen alsof Xavi uit eigen beweging en in goed overleg met Laporta zelf tot dit besluit is gekomen. Je zou de criticasters niet hebben gehoord als Xavi, na zijn eerste mededeling over het stoppen na dit seizoen, woord bij daad had gevoegd. De werkelijkheid ligt toch anders. Op aandringen van Laporta heeft hij beslist om aan te blijven. Niet veel later laat hij zich kritisch uit over de financiële situatie van de club. Enkele dagen later horen we over het ontslag van Xavi. Dit soort dingen kan niemand bewijzen, maar het is zeer aannemelijk dat dit besluit van Laporta komt en dit het gevolg is van Xavi’s uitlatingen. Want zoals ik eerder zei: Laporta duld geen kritiek op de financiële werkelijkheid van zijn club. De supporters moeten worden voorgehouden dat het allemaal wel goed loopt. 3) Salarishuis Wat betreft het salarisbeleid, erken je zelf dat Lewandowski een uitzondering vormt. Dit roept de vraag op of de huidige salarisstructuur wel zo effectief is als wordt beweerd. Verder claim jij dat er ‘inspanningen zijn geleverd om de salarissen te verlagen’. Benoem dan voor de volledigheid ook waar die inspanningen uit bestonden. De spelers van Barca zijn jarenlang als het ware misbruikt. Spelers moesten flink salaris inleveren en je doet het voorkomen alsof het een keuze van hen was, maar dit werd op een nogal dwingende toon gebracht. Als je niet meewerkt, krijg je de De Jong-behandeling: pesterijen en alles eraan doen om Frenkie ertoe aan te zetten om afstand te doen van zijn financiële aanspraken. De Jong was namelijk een van de weinigen die een belangenbehartiger had die opkwam voor het belang van zijn cliënt: “er wordt helemaal niets ingeleverd, maar wij begrijpen dat de club het nu even moeilijk heeft en werken daarom mee aan een uitgestelde betaling van het loon.” Kortom, dat er één beleid wordt gevoerd wil niet zeggen dat dit niet kan kwalificeren als een wanbeleid. Het telkens teruggrijpen naar de eerste termijn van Laporta is een drogreden omdat dit niets zegt over zijn tweede termijn en het beleid dat hij nu voert. Verder zijn de argumenten over transparantie en het feit dat er is ingestemd met het beleid ook geen inhoudelijke verweren op het beleid. Dit zit op de mogelijke toekomstige aansprakelijkheid van Laporta jegens de club. Hij doet dit heel slim en dekt zich goed in tegen toekomstige vorderingen. Hij zal met succes kunnen stellen dat het beleid dat hij voerde, breed gedragen werd door de leden, en dat dit dus niet op eigen houtje is gevoerd.
 
FCBCruijffista
 
0
27 mei 2024 om 14:31
@Lierse1997: onder Bartomeu werd er wanbeleid gevoerd omdat hij Sinterklaas speelde, maar de club stevende toen jaarlijks af naar recordomzetten, tot richting de kaap van een historische 1 miljard. Maar zijn Sinterklaas cadeautjes waren wel betaalbaar, alle kosten pasten netjes binnen de omzetcijfers die toen golden. Dat betekent daarom nog niet dat het goede beleidskeuzes waren, dat was ook de kritiek. Maar het punt is, alles veranderde pas na corona en vele honderden miljoenen aan inkomsten terwijl die kosten dezelfde bleven. Dat is een belangrijke nuance. Die coronaperiode hakte serieus in op de financiën en was de hoofdoorzaak van de huidige situatie.
 
Lierse1997
 
6
27 mei 2024 om 14:37
Dus eigenlijk was het beleid van Laporta goed maar had hij pech dat Covid voorbijkwam?
 
Sirius
 
4
27 mei 2024 om 14:48
Mijn kennis betrekt zich op de inhoud zoals die er tot nog toe is. Niet op leuke plannen met suggestieve inkomsten die helemaal niet zeker zijn. Het is alleen veel te omvangrijk om alles te belichten, waardoor ik me doorgaans beperk tot wat er in de tekst te vinden is. Als ik de gehele situatie van Barcelona moet gaan belichten, kom ik op een betoog nog groter dan die van Unbeliebeble (die overigens best goed is). Allemaal leuk die financiele experts, maar die opereren wel vanuit de invalshoek van Barcelona. Je denkt toch niet serieus dat er niet genoeg economen zijn die vinden dat Barcelona grote risico's neemt? Het is gewoon een kwestie van logisch nadenken... Waar is dat geld van die verkochte inkomsten gebleven? Het salarishuis is gedaald, voor de renovatie hebben ze een nieuwe lening van een miljard opgenomen en de totale transfersom in die periode is beduidend lager. Dan is het toch niet zo moeilijk? Dat is gebruikt om gaten te dichten in de begroting. Gaten die ontstaan zijn door te hoge uitgaven, aangevuld met die hefbomen. Daarom noteerde het ook belachelijke winsten in de afgelopen jaren. Dan kun je toch zelf ook wel de conclusie trekken dat het linke soep is? Die hefbomen zijn nu uitgeput. Waarmee ga je de gaten dichten als dat laatste is gebruikt? En wat te denken van het feit dat er nog geen euro afgelost is van die gigantische schuld? Er is zelfs een miljard bijgekomen. Je snapt toch zelf wel dat niet de overwegingen zijn die een gezonde club maakt? Overal zou je alarmbellen moeten zien, maar je schetst een scenario alsof de club geen schuld van minimaal 2,3 miljard euro heeft. Dat de situatie niet direct nijpend is, betekent niet dat Barcelona niet in financieel zwaar weer zit. Op een gegeven moment kun je niets meer rekken door geld uit te geven wat er eigenlijk niet is. En over de Nike-deal: Dat is toch niets speciaals? Dat is gewoon marktwerking en gewoon een nieuwe deal aan de hand van de markt en het merk Barcelona. Daar zit verder geen gigantisch plan achter.
 
FCBCruijffista
 
1
27 mei 2024 om 15:53
@Unbelieble: mijn uiteenzetting was een inhoudelijk betoog over de beleidskeuzes en strategie an sich, niet over de aansprakelijkheid. Mijn punt was dat het een doordacht plan was en geen wanbeleid fantasietje. Nergens heb ik beweerd dat het 100% garanties omvat en compleet risicoloos. Newsflash, dat geldt voor elk ondernemersplan! Als ik een zaak open waarin ik 100k heb geïnvesteerd, heb ik ook geen garanties. Maar het plan van elke ondernemer is om zijn investering ruimschoots terug te verdienen. Daarom bestudeer je alles grondig om een doordachte zakenbeslissing te nemen. Nogmaals verdiep je in het Espai project i.c.m. de samenwerking met Spotify. luister naar wat experts daarover zeggen. Heb je die moeite al überhaupt genomen? Het is toch intellectueel oneerlijk om een oordeel te vellen door een gebrekkige eenzijdige "oppositiebron"? Je moet op zijn minst toch de 2 verhalen aanhoren om objectief te oordelen. Maar wil jij wel objectief oordelen? Kijk, we leven hedendaags in een belachelijke toerisme era, mensen geilen als het ware op city travelling i.c.m. een genormaliseerde "social media way of life". Nu was Barcelona al een toerismestad, maar met Espai gaat het nog een andere level uitgaan. Zowel bij de elite als bij de middenklasse. Velen zelfs geen Barcafans of überhaupt voetballiefhebbers, gewoon voor die eigen social media branding. Je zegt dat het "veelbelovend" is, maar geen zekerheid omvat. Zoals gezegd, dat geldt bij elk businessplan. Maar dit plan is echt revolutionair en zeer goed doordacht, op basis van een good old Amerikaans entertainmentgehalte. Het Espai is ruimer dan het stadion alleen, nogmaals zoek het op. Bovendien is er met verschillende begrotingsscenario's rekening gehoude en men heeft voor de eerste jaren bewust gekozen voor niet het meest optimale scenario in de rendementsberekeningen en daarover waren de experts (binnen en buiten de club) al zeer enthousiast. Maar kennelijk ben jij de opperexpert (als het al je eigen geschreven tekst is). Je praat ook over Laporta alsof hij dit allemaal zelf bepaalt, terwijl we allemaal weten dat hij omringd is met de beste experten. Daarom neem ik je dus niet serieus en weet ik andermaal dat je slechts provoceert, al is je toon wat gematigder. Ik had me eigenlijk voorgenomen niet meer te reageren hierop, maar goed je blijft mijn jongere broeder. En over het salarishuis heb ik louter inhoudelijk gereageerd. Nu haal jij iets aan dat niets met beleidsinhoud te maken heeft. Daarover heb ik in het verleden al meermaals gezegd dat media vanwege sensatiedoeleinden heel veel opblaast. Barcanieuws verkoopt nu eenmaal. Maar Laporta en zijn team (o.a. Alemany toen nog) moesten puin ruimen. In clubbelang moesten ze wat atypisch aan de slag gaan. Het feit dat ze hiermee het goede bedoelen in clubbelang wordt dan weer compleet ongenuanceerd weggelaten want het is leuker om Laporta te framen als grote boze wolf. Feit is dat niemand werd weggepest. Laporta wil clubliefde en verzoekt spelers die in essentie al financieel binnen zijn voor het leven, om een "inspanning" te doen, misschien enkele Rolex horloges minder. Hij heeft misschien getracht spelers te verkopen (gebeurt dus overal), maar heeft niemand gedwongen, al zijn het inderdaad niet de leukste onderhandelingen. Laporta en zijn team geven zelf het goede voorbeeld hierin en hebben financieel al de nodige offers gemaakt overigens. Dit is waarom ik Laporta nog meer waardeer. Hij heeft een dikke huid en is bereid om het vuile werk te doen als het moet, ook al gaat dat ten koste van zijn eigen imago. Hij is juist niet populistisch want hij doet alles voor de club en kiest niet voor het gemakkelijkste pad, dondersgoed wetende dat de mediahetzes uit Madrid continu klaar staan om ongenuanceerd te bashen op hem. Hij kiest inderdaad voor een moeilijker pad, maar wel uiterst doordacht. Dan moet je wel harder zweten, maar zoals ik eerder al eens zei: higher risk, higher workload, higher reward. Dat is Laporta. En als slotnuance gaf ik ook al mee dat als Barca het tijdelijk toch met minder zou moeten doen als het plan niet (direct) helemaal zou slagen, dan is dat geen ramp uiteindelijk. Dan doe je het met de inkomsten die je hebt zonder maximale winstrealisatie. Barca is en blijft een ledenclub namelijk, geen bedrijf met winstoogmerk.
 
FCBCruijffista
 
0
27 mei 2024 om 16:01
@Lierse1997: waarover heb jij het nu? Laporta zijn beleid is grotendeels gebaseerd op de corona context en de belemmeringen. Als we daarover al moeten discussiëren, tjah...
 
FCBCruijffista
 
1
27 mei 2024 om 16:20
@Sirius: ik verwijs naar mijn reactie hierboven op Unbelieble. In essentie blijven jullie maar benoemen dat alles onzeker is. Zoals gezegd, in elke onderneming is alles gestoeld op een doordacht plan, strategie en hard werken. De lokale boer, bakker en restaurant hebben ook geen garantie op inkomsten, maar als zij investeren/lenen, doen ze dit vanuit een veronderstelling dat het zal opbrengen na een marktonderzoek. Maar het blijft altijd een risico zonder garantie. Als dit het enige riedeltje is dat jullie zullen blijven aanhalen, dan weet ik genoeg over jullie niveau en heeft het inderdaad geen zin om eindeloos verder te discussiëren. Zoals gezegd, eenieder mag voor of tegen bepaalde beleidskeuzes zijn, maar de nuance en verdieping ontbreekt gewoonweg volledig. Het is duidelijk dat er doordacht gewerkt wordt door dit bestuur, met voor een deel een herstelbeleid in combinatie met een groeibeleid aangezien de instap van dit bestuur gebeurde in een crisiscontext. Maar als je zelf aangeeft dat je geen moeite wil doen om je een beetje in te lezen over "leuke plannen", dan weet ik nogmaals genoeg. Dit is nochtans de basis van de economie, de zaken - en investeringswereld, dat miljoenen plannen en projecten worden onderzocht op hun haalbarheid, rendement en slaagkansen. Nu ben jij niet diegene die zijn fiat moet geven of hierbij betrokken is, dus uiteraard heb je er geen baat bij om dit te onderzoeken. Maar dan moet je ook geen oordeel vellen als je intellectueel eerlijk wil zijn.
 
FCBCruijffista
 
1
27 mei 2024 om 16:31
@Unbelieble: Oja, over Xavi`s ontslag: nu haal je alweer de zaken door elkaar om maar je gelijk te willen krijgen. Ik heb al genuanceerd uitgelegd dat het een samenloop was van verschillende zaken, zeker ook wel ongelukkig de wijze waarop. Dat kon en moest beter gaf ik al aan. De uitspraken van Xavi waren echter slechts een element hierin en niet de hoofdreden, maar dat ging helemaal niet over dat Laporta de "financiële beperkingen wil verdoezelen aan de fans en niet gediend is van transparantie". Dat zijn dus van die typische kinderchtige provocaties die nergens op slaan. Laporta wil gewoon meer uitgesproken vertrouwen in de huidige selectie. Dat is dus een mindset, Laporta ziet meer mogelijkheden dan beperkingen, dat is nu eenmaal zijn optimistische aard. En nee, hij is geen dromer, maar een ambitieuze realist. Het is o.a. op dat vlak dat ze dan niet meer op dezelfde lijn zaten. Maar verder heeft Laporta alleen maar respect, ook nog bij de CL viering bij Barca Femini waarbij hij een applausronde initieerde voor Xavi. Verder zijn de Barcafans hier niet representatief voor alle Barcafans denk ik, veel hier zijn ook van een veel jongere generatie. En de eerste emotionele reactie op dergelijk nieuws is ook geen correcte maatstaf, kortom je bent alweer in de speculatieve sferen bezig.
 
Dutchie1993
 
6
27 mei 2024 om 13:21
Tja ontslagen worden terwijl je de waarheid spreekt.. Het kan je verkeren...
 
FCBCruijffista
 
1
27 mei 2024 om 13:26
Gracias Xavi! En graag tot ooit nog eens! Mister Barca, een ware clubicoon en legende. Mooie afscheidsinterviewen waarin hij iedereen bedankte en zijn onvoorwaardelijke support als rasculer nog maar eens benadrukte. Hij sprak zijn trots uit voor wat ze hebben opgebouwd, baalt er natuurlijk van dat hij niet verder kan werken daarop, maar toonde ook zelfreflectie en stelde onder meer dat hij tactisch nog moet groeien. Dit is ook geen "felle" waarschuwing wat hij meegeeft aan zijn opvolger, maar een nuchtere goedbedoelde advies om geduldig om te gaan met de befaamde Entorno. Hij blijft hoe dan ook beschikbaar wanneer de club hem nodig zou hebben gaf hij eerder al aan en gaat niet mee in de opgeblazen polemiek met Laporta. Natuurlijk is het niet ideaal afgehandeld, maar Laporta initieerde tijdens de CL viering met Barca Femini nog een applaus voor Xavi en het is niet dat ze elkaars bloed kunnen drinken of zo. Het is even slikken, maar het wederzijds respect is enorm groot tussen hen. We zullen Xavi nog regelmatig terugzien in het vernieuwde Camp Nou als één van ons, de fans. En wie weet zelfs ooit terug langs de zijlijn.
 
Pedri16
 
1
27 mei 2024 om 13:49
Is er al wat bekend over dat Duitse bedrijf dat 200 miljoen zou betalen om een deel van Barça studios over te nemen? Ik heb daar weinig van vernomen na januari eigenlijk. Ik meen dat er twijfels waren of ze überhaupt gingen betalen.
 
real8madrid
 
7
27 mei 2024 om 14:42
Die hele Barca Studios is een hele fraudezaak joh. Steeds verkopers vinden die x-aantal miljoen beloven, een voorschot betalen etc zodat de (toekomstige) inkomsten in de boekhouding komen en Barca kan spenderen en ffp omzeilen om vervolgens geen rooie cent te ontvangen van de koper. Zonder die verkoop was Lewa bijvoorbeeld nooit mogelijk geweest om aan te trekken. Die verkoop is destijds helemaal niet doorgegaan dus Lewa is 'illegaal' gehaald maar daar kraait geen haan naar. Is ook zo duidelijk als wat aangezien die toegeschreven waarde van Barca Studios nergens op gestoeld is en compleet uit de lucht gegrepen.
 
mcgregor
 
4
27 mei 2024 om 13:46
Kijk nou uit Xavi .. weer benoem je de financiën.. voor je het weet krijg je dit x een stadionverbod van dictator Laporte … belachelijk hoe hij met Xavi is omgegaan. Veel te makkelijk dit .. is er nog geluid van andere bobo’s binnen barca geweest mbt dit besluit ?
 
krovikan
 
0
27 mei 2024 om 13:47
Eigenlijk bizar dat Real Madrid toen dat seizoen heeft lopen slapen toen Xavi de titel won, want ook toen was het spel niet bijzonder. Verder ik heb respect voor wat Xavi heeft gedaan maar ik heb absoluut geen respect voor het wespennest Barcelona. Dat Xavi nu de opvolger waarschuwt is leuk, maar hij stapte ook gewoon vrolijk in toen een andere barca legende Koeman even schandalig werd behandeld.
 
Pedri16
 
1
27 mei 2024 om 13:57
Het spel was niet bijzonder leuk nee. Verder stond het defensief hartstikke stabiel dus was het spel hartstikke zakelijk qua resultaten. Real Madrid heeft niet geslapen, Barcelona speelde gewoon een hartstikke stabiel seizoen. Het is dat ze vroegtijdig kampioen waren en daardoor helemaal inzakten tegen het einde van het seizoen. Anders had Barcelona gewoon dik over de 90 punten heen gegaan. Wat moest Xavi dan precies doen? Barcelona afwijzen omdat Koeman nogal respectloos werd ontslagen? Xavi overkomt nu hetzelfde, moest Flick dan maar Barcelona afwijzen? Uiteindelijk ben je als trainer compleet afhankelijk van welke clubs er vrij zijn. Je kan niet wachten op het juiste moment om in te stappen, wie weet vraagt een club je nooit meer omdat ze inmiddels succesvol zijn met een andere trainer.
 
FCBCruijffista
 
0
27 mei 2024 om 14:25
@Krovikan: Koeman en Xavi zijn nog meermaals samen gespot, al lachend aan het kletsen met elkaar. Allicht dat Xavi voor zijn aanstelling ook nog even belde met Koeman en hem inlichtte dat hij hem mogelijk kon opvolgen. Een halfjaar daarvoor sprak Xavi al met veel respect en lof over Koeman toen die onder druk stond na het mislopen van de titel. Xavi en Koeman hebben niets dan respect voor elkaar dus dat zit sowieso goed als je iets anders bedoelde te suggereren.
 
ErnumsJung
 
1
27 mei 2024 om 14:10
Een nieuwe trainer moet geduld hebben… alsof dat kan met zo’n gekkie als voorzitter…
 
Effenberg1
 
0
27 mei 2024 om 18:07
Hij zegt het nog netjes en met respect. Als je hem persoonlijk zou vragen zou hij nog wel harder uitpakken. Die clown laporta heeft er één grote bak ellende van gemaakt.