Xavi laat zich tijdens persconferentie uit over situatie rond Lewandowski
Zaterdag, 21 mei 2022 om 16:26

Xavi heeft zich op de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd tegen Villarreal van zondag uitgelaten over de transferperikelen die spelen bij Barcelona. De trainer van de Catalanen ging in op de veelbesproken geruchten omtrent de komst van Robert Lewandowski en het mogelijke vertrek van Frenkie de Jong. Tevens liet Xavi zijn licht schijnen op de financiële situatie van de club en de transferdossiers van Erling Braut Haaland en Kylian Mbappé.

"Frenkie de Jong is een geweldige speler. Hij kans ons zeker verder brengen, hij is dominant aanwezig op het veld en ik vind hem iemand een tijdperk voor ons kan markeren", was de oefenmeester scheutig met zijn complimenten. "Ik houd van Frenkie, maar we moeten zien wat zijn situatie ons in de toekomst brengt", leek Xavi een slag om de arm te houden. De Catalaan hield initieel vragen over de economische situatie af, maar liet zich toch verleiden tot het bespreken van de financiën van de club.

Meer: Xavi heeft spijt van zijn besluit en blijft langer bij FC Barcelona

"We kunnen niet veel geld spenderen, de economische situatie is wat het is. Dit is nu eenmaal hoe wij de club overgedragen hebben gekregen van onze voorgangers." De huidige situatie betekent dat Barcelona niet mee kan doen in het grote transfergeweld dat om zich heen afspeelt. "We zijn niet in staat om mee te doen in de strijd om Mbappé of Haaland. We hebben het bij laatstgenoemde geprobeerd, maar we konden niet mee met de bedragen die gevraagd werden. Nu moeten we vooruit kijken", is Xavi realistisch.

Dat er wel versterkingen moeten komen is in de ogen van de 42-jarige trainer duidelijk. "Ik denk dat we moeten investeren om weer competitief te kunnen zijn volgend jaar. We hebben daarin al stappen gezet, maar dat moeten we doorzetten. We moeten ons alleen inspannen voor spelers die potentiële basisspelers zijn. Ze moeten beter zijn dan wat we nu al hebben rondlopen en extra concurrentie bieden. Als we titels willen winnen met deze club, moet dat onze ambitie zijn."

Robert Lewandowski is een van de namen die nadrukkelijk in verband wordt gebracht met los Azulgranas. "Zijn komst is mogelijk, het is een serieuze optie", windt Xavi er geen doekjes om. "Hij heeft aangegeven te willen vertrekken uit Duitsland. Er zijn onderhandelingen gaande, maar het wordt heel lastig met Bayern München als onderhandelingspartner." Oliver Kahn wil van een vertrek van de spits niks weten. "Lewandowski heeft bij Bayern nog een contract tot 2023 en zal dat ook uitdienen", sprak de voorzitter bij Welt am Sonntag.

Meer nieuws
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
2
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
   
07:02
07:02
De Telegraaf: Geertruida 'wil dolgraag naar Liverpool' en staat ook op de radar
36
   
07:00
07:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
17
   
06:00
06:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (29)

 
LimniosBoss
 
3
21 mei 2022 om 16:33
Lewa zou natuurlijk een geweldenaar zijn voor Barca. Wel zou Xavi dan de speelstijl op hem moeten aanpassen. Misschien een 2 spitsen systeem met Lewa en Auba eromheen zwervend?
 
meneerja
 
15
21 mei 2022 om 16:41
Uhm nee. Xavi gaat nooit van 4-3-3 afwijken. Dat was het eerste dat hij er weer in bracht. Ik denk Fati, Lewandowski en Dembele (mocht hij verlengen natuurlijk). Maar hij wisselt heel veel dus iedereen zal wel z’n minuten krijgen.
 
Dennis_Wise
 
4
21 mei 2022 om 17:15
Dat zouden ze zomaar weer meedoen aan de wereldtop met zo'n sterke voorhoede
 
Bongiorno
 
6
21 mei 2022 om 17:19
Een steeds geblesseerde jongen van 19, de ongemotiveerde man van glas en een spits van 34 die niets meer te winnen heeft. Wereldtop hoor!
 
 
2
21 mei 2022 om 17:20
Nah, denk niet dat we door enkel een goede voorhoede ineens weer meekunnen met oa City, Real, Bayern, PSG etc. Daar is onze verdediging simpelweg te kwetsbaar voor.
 
Heddeum
 
7
21 mei 2022 om 16:40
Ik vind het zo bijzonder waardig dat je als club zijnde het goede voorbeeld zelf heb gegeven. Spelers als Xavi, Inniesta, Messi zelf heb opgeleid en dan zo radicaal veranderd en alles koopt wat los en vast staat. En dan in zo'n situatie terecht kan komen. Natuurlijk ben je als opleidingsclub afhankelijk van het talent wat binnen komt en moet je dat aansterken met aankopen. Maar de situatie waar Barca zich nu in bevindt is door letterlijk het tegenovergestelde beleid dan van waar ze een jaar of 10 geleden zo groot zijn mee geworden. Jammer.
 
LimniosBoss
 
17
21 mei 2022 om 16:43
Met P3, Gavi, Fati, Nico en Balde bijvoorbeeld zijn er toch behoorlijk wat talentjes.
 
SCIREA1897
 
3
21 mei 2022 om 17:03
Er zijn wat talentjes. Maar het aankoopbeleid van Barca mag ook benoemd worden, er zit geen idee achter de aankopen.
 
Dennis_Wise
 
6
21 mei 2022 om 17:19
Gavi, Pedri en Fati..zijn behoorlijke talenten. Niet overschat tegenover Frenkie, de Ligt of vd Beek... Tuurlijk aankoop beleid heeft er zeker mee te maken. Maar tegenwoordig is een Memphis al teveel geld waard.. Barca had mbappe moeten halen IPV dembele en lewangoalski wellicht voor griezman en Neymar moeten ruilen voor Verrati..dan waren dat plausibele Barca kwaliteit aankopen geweest..nu heeft die technisch directeur Fransman een bende ervan gemaakt..en zit Xavi met de ellende..wat hij uiteindelijk goed heeft gedaan
 
Heddeum
 
1
21 mei 2022 om 17:30
Dat is allemaal achteraf en speculatie. Bij NAC hebben we voldoende spelers gehad die bij ons niet uit de verf kwamen, maar elders het goed doen of hebben gedaan.
 
SpeedyAFC
 
4
21 mei 2022 om 17:54
Euh je weet dat Pedri gewoon miljoenen aankoop is? En dat Memphis transfervrij gekomen is?
 
Sanderr
 
4
21 mei 2022 om 20:50
Schrijf je nou werkelijk P3 i.p.v. Pedri hahaha, wauw
 
MrGuide
 
8
21 mei 2022 om 17:02
De talenten zijn er zeker nog wel, maar ook de spelers die jij noemt kwamen in een elftal terecht waar op dat moment grotere/meer ervaren spelers de kar trokken. Probleem is simpelweg dat wat er omheen loopt geen Ronaldinho, Eto’o, Puyol of Henry kwaliteit is.Daarnaast is een lichting met Xavi, Iniesta, Messi extreem, dat overkomt je maar een hooguit twee keer in het bestaan. Het vergelijken met het Barca van Pep heeft geen zin, dat is niet het standaard niveau van Barca, dat is de uitschieter in de geschiedenis geweest.
 
ModricMagic
 
0
21 mei 2022 om 17:14
@heddeum, Alles van je jeugdopleiding werkt niet meer in het moderne voetbal. Zeker als je moet concurreren met Manchester City en Paris Saint-Germain. Je moet dan gewoon investeren en geld uitgeven. Het belangrijkste is dat je je geld goed moet investeren. Daar had Barcelona het de afgelopen jaren heel erg moeilijk mee.
 
Heddeum
 
1
21 mei 2022 om 17:25
Natuurlijk was dat uitzonderlijk en ga je die situatie niet snel terug krijgen, dat snap ik ook wel. Maar dit is wel echt het andere uiterste. Een lening van 1,5 miljard dollar... Nou Camp is nog nooit zo leeg geweest, toegegeven dat het meer een toeristische trekpleister is geworden. Een trainerskerkhof, spelers die openlijk azen op een andere club... En dat voor zo'n club, het is wel heel erg pijnlijk. Als je zelfs moeite heb om Frenkie te houden vanwege financiële redenen.... Het heeft niets meer te maken met wat oa Cruijf ervan gemaakt heeft.
 
GertAjax
 
5
21 mei 2022 om 17:21
Zal wel een impopulaire mening zijn, maar Xavi, Iniesta en Messi zijn vanwege hun enorme talent en niet per se vanwege La Masía zo goed geworden. Barcelona heeft destijds enorm veel geluk gehad met deze spelers in hun jeugdopleiding.
 
ViscaCatalunya
 
3
21 mei 2022 om 18:56
Het is een combinatie geweest. Zoveel goede jeugdspelers is ongekend maar het hele systeem dat de club heeft opgezet is simpelweg heel sterk. Net als bij clubs als Ajax als Sporting club de Portugal. Xavi en Iniesta zijn qua stijl echt een Barcelona product. Messi heeft ongenadig veel talent maar zonder de behandelingen die Barcelona hem bood was hij waarschijnlijk niet in staat geweest professioneel te spelen.
 
El_Guaje7
 
9
21 mei 2022 om 16:52
Als Man United zo gek is om 80-85 miljoen te bieden voor Frenkie zou ik wellicht overwegen om hem te verkopen. Scheelt ook weer in het salarishuis. Als Dembele vertrekt en Leeds degradeert kun je Raphina voor 25 miljoen ophalen. Wellicht kun je met de verkoop van Frenkie ook de defensie verder versterken. Koulibaly? Gaya? Azpi zie ik ook wel graag komen voor rechtsback uiterst betrouwbaar.
 
Pieterverbeek
 
3
21 mei 2022 om 17:00
Azpi is een uitgebluste veteraan inmiddels. Die is geen haar beter dan dest momenteel en is even sloom als alves. Raphinha is niet eens 1/3de van dembélé. Ik zie het somber in voor jullie.
 
El_Guaje7
 
3
21 mei 2022 om 17:09
Het liefst zie ik Dembele ook blijven maar zie het niet gebeuren. Raphina lijkt mij gewoon een waardige vervanger. 10 goals maken in de BPL bij een degradatiekandidaat als Leeds is gewoon uiterst knap. Ook gewoon Braziliaans international. Daar staan 1 (!) goal en 13 assists tegenover van Dembele.
 
ViscaCatalunya
 
1
21 mei 2022 om 18:59
Nu Mbappe blijft is de kans net iets groter maar ik blijf pessimistisch.
 
rbn_
 
1
21 mei 2022 om 19:32
Frenkie verkopen en Soler halen, dan ga je er toch gigantisch op vooruit? Van het overig geld zou je het elftal verder kunnen versterken.
 
Barraa
 
7
21 mei 2022 om 16:57
Ik vind dat Xavi wel goed om gaat met de huidige financiële situatie waarin Barca zich bevind. Geen huil verhalen, maar duidelijk aangeven wat de situatie is en vooruit kijken. Trainers die afgeven op alles en iedereen komen nooit sympathiek over.
 
SCIREA1897
 
4
21 mei 2022 om 16:59
Natuurlijk is Lewandowski (op papier) een versterking, maar voor hoelang? En kan hij bij Barca net zo productief zijn als bij een geoliede machine als Bayern. Veel geld voor een speler van zijn leeftijd
 
Cas1
 
3
21 mei 2022 om 19:05
Als je bij Bayern zit en je wilt weg dan kan je dat wel vergeten. Lewandowski wil al jaren weg, elk jaar weer, maar Bayern zegt steeds; jij gaat nergens heen. Ik vrees voor deze man dat hij ondanks alles wat hij de club geschonken heeft het wel kan vergeten. Bayern stelt jij hebt veel gegeven en daar hebben we voor betaald. Klaar. Ik zou nooit bij deze club willen ballen
 
SpeedyAFC
 
0
21 mei 2022 om 22:50
En in ruil voor dat ballen bij Bayern hebben ze hem al veel meer dan honderd miljoen euro betaald. Voetbal is geen liefdadigheid. Contracten hebben twee kanten. In ruil voor al die miljoenen kan Lew nergens heen tenzij men zijn contract afkoopt. Maar ja, bij Barca zijn de centjes op. Dus heel veel blabla in de media om Bayern onder druk te zetten.
 
Cas1
 
0
22 mei 2022 om 17:18
dat schrijf ik, namelijk hij is hiervoor betaald, maar niet alles draait om geld. Hij heeft heel veel verdient, maar veel en veel meer opgeleverd. Zouden ze zonder hem afgelopen jaren zo geweldig hebben gepresteerd? Ik denk het niet Dan ga je verder kijken en 1. Iemand belonen omdat hij de club en fans zoveel heeft geschonken 2. aan de lange termijn denken. Wellicht dat jonge spelers denken; liever Dortmund dan bayern.
 
SpeedyAFC
 
0
22 mei 2022 om 23:15
Het is erg populair om clubs te verwijten spelers aan hun contract te houden. Andersom vind men het normaal dat spelers uitbetaald moeten worden, ook bij wanprestatue of blessures. Jonge spelers kijken niet naar hoe coulant een club is, ze kijken waar verdien ik het meeste geld.
 
JohnHeijenraht
 
0
21 mei 2022 om 22:45
Lewa die moet naar Barcelona komen de vorge voorzitter heef eer een puinhoop van gemaakt die heeft spelers gekocht die helemaal niet mee komen met Barcelona en hij moet luuk de Jong houden