Zinderend slot en afgekeurde goal bezorgen Club Brugge negentiende landstitel
Zondag, 26 mei 2024 om 20:27

Club Brugge is zondagavond op spectaculaire wijze voor de negentiende keer kampioen van België geworden. De ploeg van Nicky Hagen had aan een punt genoeg in de derby tegen Cercle en leek lange tijd op weg naar een 0-0 gelijkspel, maar door een late goal van de bezoekers leefde Club enige tijd in een nachtmerrie. Het doelpunt werd na een lange VAR-check echter afgekeurd wegens buitenspel, waardoor de stand ongewijzigd bleef en Blauw-Zwart er met de titel vandoor ging. Door het gelijkspel van Club waren de resultaten op de andere velden namelijk niet meer beslissend.

Club Brugge - Cercle Brugge 0-0


Club ging de laatste speelronde in met de wetenschap dat het genoeg had aan een punt in het thuisduel met Cercle. Indien de derby niet verloren ging, zou Blauw-Zwart de titel in de wacht slepen.

Na een dik kwartier had Club een reuzestap kunnen zetten op weg naar de titel. Ferran Jutglà kon van dichtbij scoren, maar Christiaan Ravych wist knap in te grijpen. Vlak voor tijd werd het spannend, zeker toen Cercle dacht te scoren. Linksback Leonardo Lopes dacht de uitploeg op voorsprong te zetten, maar na een ellenlange VAR-check werd wegens buitenspel een streep door de goal gezet.

Club speelde absoluut geen sterke pot en de beste kansen waren na rust voor Cercle. Desalniettemin ging Blauw-Zwart er met de landstitel vandoor, daar aan de 0-0 tussenstand niks meer veranderde.

Union Saint-Gillis - KRC Genk 2-0


Union begon de dag als nummer twee en wist dat het alleen de titel kon pakken indien Club verloor van Cercle. Daarnaast zou Union dan zelf het thuisduel met Genk winnend moeten afsluiten.

In de eerste helft deed de ploeg uit Brussel wat het moest doen om de hoop op het kampioenschap in leven te houden. Charles Vanhoutte krulde van binnen het strafschopgebied heerlijk in de verre onderhoek: 1-0. In de slotfase van het tweede bedrijf werd het duel in het slot gegooid. Genk-verdediger Zakaria El Ouahdi maakte hands in de eigen zestien en moest met rood van het veld. De bijbehorende strafschop werd benut door Gustaf Nilsson: 2-0. De overwinning bleek echter niet genoeg voor de titel en dus moest Union het doen met de tweede plek.

Royal Antwerp - Anderlecht 3-1


Anderlecht was voorafgaand aan de zondagse speelronde afhankelijk van zowel Club als Union. De ploeg uit Brugge moest verliezen, terwijl Union maximaal gelijk mocht spelen. Alleen dan kon Anderlecht nog kampioen worden.

Zelf begon Paarswit prima aan de speelronde. Op aangeven van Kasper Dolberg maakte Anders Dreyer op slag van rust de openingstreffer: 0-1. Het kleine beetje hoop dat Anderlecht nog had, werd na een dik uur aan gort geschoten. Eliot Matazo zette namens Antwerp de 1-1 op het bord en daarmee gooide de ploeg van Mark van Bommel nadrukkelijk roet in het eten.

Via late doelpunten van Mahamadou Doumbia en Michel Ange Balikwisha ging Antwerp er zelfs met de drie punten vandoor, waardoor Van Bommel met een overwinning afscheid nam. Voor Anderlecht had de verliespartij geen grote gevolgen, daar de club alsnog derde eindigde.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
15:32
15:32
Transfersoap rondom Ajax-talent gaat door: 'Hij gaat tóch naar Feyenoord of PSV'
6
   
15:14
15:14
Brighton mengt zich in de strijd om handtekening Crysencio Summerville
9
   
14:50
14:50
'Franse promovendus Auxerre in gesprek met bij Ajax vertrekkende Ar'Jany Martha'
8
   
14:00
14:00
Live meepraten op het EK: Roemenië - Oekraïne
52
   
13:44
13:44
NEC wil opvolger van Jasper Cillessen in de Eredivisie oppikken
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (52)

 
SS96
 
11
26 mei 2024 om 20:32
Waarom halveren ze de punten eigenlijk? Eerste deel van het seizoen is daardoor ook gewoon veel minder belangrijk, echt zonde.
 
Lierse1997
 
8
26 mei 2024 om 20:35
Om het spannend te houden. Je ziet ook wel dat het werkt. Al elke keer hebben de play-offs geleid tot spanning op het einde. Een simpele titel zit er vaak niet bij en nu al twee jaar een titel die helemaal op het einde beslist wordt.
 
Eindtovenaar10
 
2
26 mei 2024 om 20:41
Maar haalt dat niet deels de spanning er af tijdens de toppers voor dat dat systeem in gaat?
 
bpreal
 
29
26 mei 2024 om 20:42
Slecht systeem, leuk voor de spanning maar Union had het veel beter gedaan in de CL dan Antwerpen vorige seizoen. Play off moet zijn zoals in Nederland. Een kampioen en runnerup moeten niet ineens gaan ‘strijden’ slecht voor het niveau in België dit.
 
Sulejmanii
 
31
26 mei 2024 om 20:44
Ik vind het een vreselijk systeem, jij wel top als ik je goed begrijp? Je zult maar hele seizoen bijna top gepresteerd hebben, en toch met lege handen standen. Blijft het onrechtvaardig vinden, en een belachelijk systeem.
 
Lierse1997
 
1
26 mei 2024 om 20:45
@Eindtovenaar, Als je die toppers bekijkt niet echt vind ik.
 
Lierse1997
 
2
26 mei 2024 om 20:47
@bpreal, helemaal mee oneens eigenlijk. Dit zorgt voor meer wedstrijden op korte tijd op een heel hoog niveau en is daarom een veel betere voorbereiding voor Europees voetbal dan een reguliere competitie. @Sulejmanii, Die puntenhalvering vind ik zelf ook wel een zwak punt hoor. Als je alleen een spannende competitie kan hebben omdat je de helft van de voorsprong afpakt dan gaat er iets fout vind ik. Echter zorgt dit concept wel voor spannende ontknopingen. Maar blijkbaar gaat de puntenhalvering verdwijnen in de toekomst. Alleen maar een goede zaak vind ik.
 
Zanazanyan
 
16
26 mei 2024 om 20:49
Het blijft scheef. Union heeft vaker gewonnen en blijft met lege handen achter nu. In Nederland waren zij kampioen geworden. Andersom, als wij dit systeem hadden gehad, was Feyenoord gelijk geëindigd met precies dezelfde uitslagen, puur omdat de winterstop voorsprong gehalveerd zou worden tot 5 punten en Feyenoord een betere tweede seizoenshelft draaide dan PSV. Blijf het scheef vinden, pieken in de eerste seizoenshelft wordt gewoon bestraft.
 
Lierse1997
 
2
26 mei 2024 om 21:04
Iedereen doet er aan mee en kent de regels, dus het eindeloze gemopper achteraf snap ik nooit echt. Verder is het ook allemaal veel te makkelijk. De echte titel druk zit er nog niet op in de reguliere competitie. De competitie is nog maar voor 75% afgerond. Je kan natuurlijk nooit doen alsof dat geen enkele invloed heeft op het verloop van de competitie zelf.
 
Zanazanyan
 
11
26 mei 2024 om 21:32
Ik snap niks van je comment maar als jij er blij mee bent dan ben ik blij voor jou.
 
Lierse1997
 
2
26 mei 2024 om 21:39
Iedereen doet altijd alsof de competitie gewoon hetzelfde gegaan zou zijn als de play offs niet bestonden. Wat natuurlijk gewoon onzin is. Door die play offs ligt de echte druk nog niet echt op de competitie. Terwijl net die enorme druk van een titel verlammend kan werken voor een team. Het feit dat Union al drie maal een titel vergooit, toont misschien gewoon aan dat zij die druk niet zo goed aankunnen. Wat natuurlijk in de reguliere competitie in dit format in hun voordeel speelt als de bovenstaande hypothese klopt.
 
Zanazanyan
 
7
26 mei 2024 om 21:56
Dat ben ik helemaal met je eens, maar dat is toch ook het verneukeratieve aan die opzet? Als er een reguliere opzet was zouden ze alle teams, en dus ook de mindere goden, 2x treffen en niet 2x 5 duels tegen (sub)toppers wat de moeilijkheidsgraad aanzienlijk vergroot. Nu hebben de breedste selecties een mega voordeel. Union zou al drie landskampioenschappen hebben kunnen bijschrijven in een ‘normale’ opzet, maar door de huidige opzet zitten ze nog steeds op de eerste titel sinds de oorlog te wachten. Voor mij is vooral het feit dat je eerste seizoenshelft voor saus is gewoon scheef. En ja, ik snap dat alle clubs hiermee hebben ingestemd en ja, achteraf klagen is makkelijk, maar ik ben een buitenstaander die er zonder emoties en/of betrokkenheid naar kijkt en vind het maar vreemd.
 
Lierse1997
 
3
26 mei 2024 om 20:33
Zullen de kranten wel weer van volstaan de komende dagen. Zeer vreemd dat de offside lijn bij de verste Cercle speler getrokken wordt. Die doet namelijk niet mee. Maar ik kan de scheidsrechter wel snappen. Op dit beeld was het niet te zien, de bal over de lijn was niet helemaal duidelijk en er was discussie over handspel. Teveel onzekere factoren.
 
Marre123
 
19
26 mei 2024 om 20:51
Bal was duidelijk over de lijn. Schandige beslissing dit. En dan Offside geven op een speler die niet eens deel neemt aan de fase
 
Lierse1997
 
1
26 mei 2024 om 21:05
Leek mij ook zo. Mijn vrienden uit Brugge vinden echter van niet. Al zegt dat niet zoveel uiteraard ??.
 
MCFC1982
 
1
27 mei 2024 om 11:53
Brugge zit vol met W**kers, nu roepen ze allemaal dat het een correcte beslissing is. Maar andersom had heel brugge op zijn kop gestaan. Hypocriet tot op het bot
 
Hiedaro
 
21
26 mei 2024 om 20:38
Jammer voor Union wel. Weer op een haar na de titel gemist uiteindelijk.
 
bpreal
 
22
26 mei 2024 om 20:43
Zijn gewoon in mijn ogen de echte kampioen afgelopen twee seizoenen, wat een klote systeem zeg
 
Rode Duivels
 
3
26 mei 2024 om 23:12
Ja en neen. Langs de andere kant kan je stellen dat alle clubs op voorhand weten dat dit play-off systeem er is. Het systeem waar Club Brugge trouwens al jaren TEGEN stemt. Je mag je als Union zijnde ook wel vragen stellen als je het al 3 jaar laat afweten in de beslissende fase van de competitie. Gaan de andere clubs dan wel volledig voluit tijdens de reguliere fase? Ik betwijfel het.
 
Salmon238
 
0
27 mei 2024 om 19:22
Gvd wie stemt dan voor ? De kleine clubs ? Niemand snapt het, behalve de belgen zelf die blij zijn gemaakt met een zure appel en elkaar napraten.
 
FCKDannebrog
 
25
26 mei 2024 om 20:40
Gefeliciteerd aan Brugge, maar dat halveren van punten blijft schandalig. Union had al lang kampioen moeten zijn geweest. Waren ook gewoon de beste ploeg heel het seizoen lang.
 
Ijsmuts
 
3
26 mei 2024 om 21:25
Waarom is het schandalig? Komt toch niet uit de lucht vallen? Er zijn genoeg sporten ter wereld waar ze play-offs spelen die spanning opleveren aan het eind van het seizoen. 9 op de 10 reguliere competities gaan als een nachtkaars uit. Hebben ze in Belgie geen last van. Als die regel vanaf het begin duidelijk is moet je zorgen dat je piekt op het einde en niet zoals Union in de eerste seizoenshelft.
 
SonnyDo
 
1
26 mei 2024 om 20:40
Volgens mij was Club Brugge zelfs bij verlies al kampioen op doelsaldo .
 
Fabian1986
 
20
26 mei 2024 om 20:44
nee, omdat Union voorstond in de reguliere competitie hebben ze bij een gelijke stand altijd het voordeel.
 
Eibert
 
2
26 mei 2024 om 20:45
Nope
 
RyanZac
 
12
26 mei 2024 om 20:41
Wederom is Union bestolen dankzij die playoffs en halvering van de punten terwijl ze de beste ploeg waren tijdens het seizoen, club Brugge begint te winnen in de playoffs en vorige weekend gaan winnen op Anderlecht en dan was het al beslist.
 
LFC996
 
23
26 mei 2024 om 20:41
Eindigen 19 punten achter Union SG en dan alsnog kampioen worden door dat rare play-offs systeem, bizar.
 
Fabian1986
 
1
26 mei 2024 om 20:43
heerlijk, ik ben geen fan van de play-offs, zeker omdat Union het in de regulieren competitie verdiende. Maar zo terugkomen terwijl niemand het verwacht is fantastisch. Hier ga ik lekker een pint op drinken.
 
BBayern1990
 
16
26 mei 2024 om 20:48
wees maar trots op Lardot en Laforge. Voor de zoveelste keer worden jullie kampioen door zulke amateurs
 
Fabian1986
 
4
26 mei 2024 om 20:50
Vaak zat benadeeld dit seizoen, maar daar hebben we het er dan niet over of?
 
BBayern1990
 
10
26 mei 2024 om 21:32
Club Brugge benadeeld? Veel te veel bevoordeeld dankzij de corrupte scheidsrechters die hun regels miskennen.
 
Fabian1986
 
6
26 mei 2024 om 21:44
Aah selectief geheugen. Dan houdt het op. Ik ga er zeker niet minder om slapen??. Fijne avond
 
Marre123
 
1
26 mei 2024 om 23:22
Brugge had continu de scheids tegen met vandaag als toppunt
 
Wilgenduin
 
9
26 mei 2024 om 21:12
Fier op verkochte boel? Zolang Verhaeghe voorzitter is, zullen er nog veel fases goed uitdraaien voor Club. Zoals meermaals gebeurde in deze play-offs. Is zien of hij nu nog tegen de halvering van de punten is.
 
Fabian1986
 
0
26 mei 2024 om 21:45
Aah volgens mijn hebben de overige clubs het zelf verspeeld of blijven we structureel de schuld geven op de kampioen.
 
JohanVanSa
 
0
26 mei 2024 om 20:47
Voor Cercle maakte het ook niet veel uit aangezien Genk had verloren. Cercle gaat nu ook Europa in. Dus 'salonremise' was voor heel Brugge uiteindelijk wel voldoende
 
JuventusPuglia
 
3
26 mei 2024 om 20:49
Zo zonde! Opnieuw geeft Union het zo weg, Maar vooral dit jaar door die halvering van punten dik genaaid. Waren echt gewoon dik kampioen met veel punten verschil.
 
BBayern1990
 
11
26 mei 2024 om 20:50
De grootste schande vandaag was dat de scheidsrechter naar het scherm wordt geroepen om dan het doelpunt af te keuren voor buitenspel die er geen was. Jammer voor Union dat de titel verliest door halvering van de punten en door de incompetentie van het hele scheidsrechterskorps.
 
Vazquez
 
1
26 mei 2024 om 20:55
Gefeliciteerd mede Clubfans! Op naar die tweede ster!
 
Wilgenduin
 
11
26 mei 2024 om 21:08
Club heeft de titel gekocht. Die voorzitter zit mee in de Belgische bond en is het vergif van ons voetbal!! Vandaag ook weer zwaar bevoordeeld, maar wat wil je. De scheidsrechters in België hebben schrik van die man, want hij bepaald of ze hun job behouden of niet. Die man moet zo snel mogelijk verbannen worden uit ons Belgisch voetbal!!!
 
BBayern1990
 
5
26 mei 2024 om 21:31
Het amateurisme en machtsmisbruik van de scheidsrechters mag eveneens niet ontbreken.
 
Fabian1986
 
0
26 mei 2024 om 21:49
Haha de titel gekocht? Je hebt de play-off zeker niet bekeken. Volgens mij heeft Union zelf alles cadeau gegeven de eerste matchen
 
BBayern1990
 
2
26 mei 2024 om 23:37
Ik tel 75 punten voor Club Brugge en 84 punten voor Union. Onrechtvaardiger bestaat niet meer inclusief de gestolen punten
 
vinnzidane
 
7
26 mei 2024 om 21:11
Dit is het meest belachelijke systeem ooit. Je kan de helft van het seizoen als een natte krant spelen en kampioen worden. Maarja niet gek ook dat het van alle competities in de wereld die enigszins iets voorstellen, alleen bij de Belgen weer bestaat…
 
MCFC1982
 
0
27 mei 2024 om 11:57
En dan vraagt iedereen zich af waarom onze zogenaamde toprefs europees geen degelijke match meer mogen leiden? De JPL in belgie trekt op niks, heel da systeem is zo idioot. Maar ja als je op brugge mensen hebt zitten die ook de bond mee regelen. Tja dan kan je 1 en 1 wel zien. Belgische competitie is om te lachen.
 
TheRoscoe
 
1
26 mei 2024 om 22:27
Bij Union Saint Gilloise moeten ze langzamerhand strontziek zijn van het playoff-systeem. Ik vind het een geweldig systeem dat het Belgisch voetbal een stuk interessanter heeft gemaakt, maar dit is volgens mij oprecht de derde keer op rij dat Union als leider die playoffs in gaat en het dan volledig verkloot. Maar ja, moet je zelf maar niet zo slecht met de druk gaan. Verloren gelijk de eerste vier wedstrijden, waaronder thuis tegen Cercle Brugge. Tsja.
 
luanda12
 
5
26 mei 2024 om 22:29
Erg raar hoor Union: Winst 25 Gelijk 9 Verloren 6 Brugge: Winst 21 Gelijk 12 Verloren 7 Brugge kampioen
 
Chovanovski
 
1
27 mei 2024 om 07:53
Heeel het seizoen lekker middelmaat kunnen spelen en als nog kampioen worden. Echt een heel vreemd systeem