Ze staan erbij en kijken ernaar
Door Dutchmen
Donderdag, 18 maart 2010 om 01:25 • JordiLaatste update: 11:16

De 26ste speelronde van de Eredivisie stond op het punt om te beginnen en ik kon dus met een goed humeur op de bank plaatsnemen, want ik had er zin in. Er stonden een aantal leuke en interessante duels op het programma en hoopte daarom om te kunnen genieten van mijn avonden met duels als FC Twente - ADO Den Haag, Ajax - PSV en VVV Venlo - FC Utrecht. Afgezonderd van mogelijk negatieve resultaten van mijn club kon niets meer negatieve invloed hebben op mijn avond (en mijn stemming), maar niets was minder waar.

Tijdens de bovenstaande duels en de rest van de gespeelde wedstrijden in de Eredivisie vond er weer een waar foutenfestijn plaats door de arbitrage. De scheidsrechter is natuurlijk altijd gelijk de directe dader in de ogen van het publiek, de spelers en de clubs. Zelf vind ik dit niet altijd juist, want de arbitrage van de wedstrijd bestaat namelijk uit meer personen dan alleen de scheidsrechter. Naast de scheidsrechter staan er nog twee grensrechters langs de lijnen en bij de dug-outs van de twee clubs zit nog de vierde official.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ik dacht dat de arbitrage zo was ingedeeld dat de overige drie functionarissen de scheidsrechter moesten ondersteunen in zijn taak om de wedstrijden binnen goed banen te lijden. Blijkbaar is deze taakverdeling onderling anders of zijn de grensrechters en de vierde official bang om op te staan en een beslissing te nemen. De meeste fouten worden namelijk door hen goedgekeurd. De taak van een grensrechter is erg lastig dat ik moet ik toegeven, maar ondanks dat moet je wel daadkrachtig te werk gaan anders ben je niet geschikt voor het beroep. Door fouten van de grensrechter komt de scheidsrechter onder druk te staan van het publiek. Ik pleit daarom voor een intensievere samenwerking tussen de leden van de arbitrage. Op het moment mag de vierde official niks doen met betrekking tot beslissingen, want hij behoort de coaches in hun vak te houden en te dienen als vervangend scheidsrechter. Ik zie graag een andere opzet gerealiseerd worden, namelijk een vierde official die actief deelneemt aan het bewakingsproces van fair-play voetbal.

Op het moment beschikt de vierde official al over de technische benodigdheden om gebeurtenissen na te kijken, maar mag deze niet gebruiken volgens de regels. Ik zou graag willen dat er communicatie plaats vindt tussen de grensrechters, de scheidsrechter en de vierde official en dit kan al gebeurd zijn binnen een aantal seconden. De assistent van Tom Henning Øvrebø zou volgens mij maar wat blij zijn geweest wanneer de vierde official twee weken geleden, bij de wedstrijd Bayern München - Fiorentina, de situatie opnieuw had bekeken en beoordeeld wat er plaatsvond.

De vierde official kan mijns inziens meer en belangrijkere taken uitvoeren dan dat zijn huidige rol hem nu toelaten. Ik denk dat het ook mogelijk is om hem de taak te geven om bij twijfel van de scheidsrechter de situatie opnieuw te bekijken en beoordelen, om zo een eerlijke beslissing te realiseren. Nu zit hij achter zijn tafel en kijkt hij ook naar het televisiescherm, maar doet hij niks met deze informatie. Wanneer deze taakverdeling veranderd is de vierde official veel pro-actiever en is dit een verbetering voor de kwalitatieve prestaties van het arbitrale team.

Nu zal ik de actuele discussie over het wel of niet toevoegen van technologische hulpmiddelen nog eens even goed aanwakkeren, want het is wel weer gebleken dat het vervangende project van de FIFA, namelijk het toevoegen van twee extra assistenten langs de lijnen niet van toegevoegde waarde is. Deze twee mannen staan erbij en kijken erna. Het lijken wel blinden vinken, want zij hebben naar mijn mening nog geen enkele maal bewezen dat hun activiteiten van toegevoegde waarde zijn voor het hedendaagse voetbal.

Het doel van de twee extra assistenten was om discutabele situaties in het doelgebied beter in te kunnen schatten. Ook zou de extra official een beter zicht hebben op de doellijn en daarmee betrouwbaarder zijn in zijn oordeel of een bal wel of niet die doellijn is gepasseerd. Wel, eerlijk gezegd staan zij alleen maar in de weg en het wordt tijd dat de FIFA dit ook beseft en dat zij eens serieus gaan nadenken over het toevoegen van technische hulpmiddelen om zo de voortgang van het voetbal positief te beïnvloeden. In het hedendaagse voetbal gaat veel geld om en het spel op het veld gaat ook steeds sneller. Het gaat zelfs zo snel dat het menselijk het soms niet meer ziet en daarom is het van belang dat deze hulpmiddelen geaccepteerd en goedgekeurd worden door het belangrijke comité op het gebied van voetbal.

Er zijn op het moment genoeg oplossingen om via technische hulpmiddelen het voetbal en de beoordeling van de situaties te verbeteren. Gerealiseerde hulpmiddelen zijn na te kijken bij tennis en ijshockey. Bij tennis kan er gebruik gemaakt worden van het zogeheten Hawk-eye systeem, waarbij tennissers een situatie in slow motion terug kunnen bekijken. En bij ijshockey gaat er een zoemer af wanneer de puck de doellijn gepasseerd is. Dit zijn ook mogelijkheden welke terug kunnen komen in het voetbal. Weliswaar niet in deze en niet onbeperkte vormen, maar wel in variaties hiervan. Het blijkt dus dat er mogelijkheden zijn, maar de FIFA en UEFA hebben oogkleppen op en wil niet toelaten.

Deze oogkleppen komen ook weer terug uit het rapport van Franz Beckenbauer, welke een positief rapport over de twee extra assistenten afleverde in november bij de UEFA. Het comité waar Beckenbauer voorzitter van is bestaat verder uit Vitaly Mutko, Pavel Cabenu, Dejan Savicevic en Grzegorz Lato. Dit comité is erg te spreken over het project en brengt verslag hierover uit aan de UEFA. Vanuit de clubs waren er echter tegengeluiden te horen. Volgens hen doet de UEFA er goed aan om te opteren voor elektronische hulpmiddelen in plaats van het inzetten van extra mankracht.

Ik hoop dus dat AS Nancy degradeert en dat Juventus geheel onterecht de aansluiting bij AS Roma en AC Milaan misloopt, want misschien dat Michel Platini dan wel eens gaat nadenken hoe hij het voetbal gaat verbeteren. Dus totdat Platini en Sepp Blatter deze column gelezen hebben ben ik nog steeds bang dat bij elke wedstrijd die ik kijk er irritaties zullen ontstaan door het arbitrale team, dus veel leesplezier Michel en Sepp.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties