Wanneer herrijst de gezonde rivaliteit?
Door Dutchmen
Woensdag, 21 april 2010 om 21:13 • Jordi

De rivaliteit tussen AFC Ajax en Feyenoord bestaat al sinds jaar en dag. Het is ontstaan op een nuchtere wijze waar de aanhang van beide clubs niet zo gecharmeerd waren van elkander, vanwege de persoonlijke karakteristieken van de opponenten. Niks mis mee, want dit is niet verboden of misplaatst aangezien zij op historische basis toch de twee grootste clubs van Nederland zijn en beide willen aantonen welke uiteindelijk de grootste is. Alleen het probleem is dat deze ontwikkelingen tot een exorbitant dieptepunt bereikt hebben.

Al jaren is de club uit Amsterdam op nationaal niveau bekend vanwege hun overbekende arrogantie. Over het algemeen zijn Ajacieden erg zeker van hun zaak en vertellen zij met veel zekerheid en vertrouwen over de toekomst. Daar staan de supporters uit de havenstad Rotterdam recht tegenover. De aanhang van Feyenoord staat ten opzichte van haar tegenpool bekend om haar flegmatische en fervente houding. De rivaliteit is zodoende deels gebaseerd op de houding van de rivalen. In het verleden waren de klassiekers tussen deze twee ploegen de wedstrijd waar het gehele seizoen naar uitgekeken werd. Deze match moest gewonnen worden en dan voelde de aanhang zich onderling tevreden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Desondanks deze houding was er vrij weinig narigheid of ellende aanwezig tijdens deze wedstrijden. Alleen gaat het de laatste twintig jaar steeds vaker verkeerd. Er ontstaan gevechten en rellen, er wordt hevig gebruikt gemaakt van vuurwerk, mishandeling en vandalisme is overmatig aanwezig en het lijkt eerder routine dan een uitzondering dat er mobiele eenheid te pas moet komen aan het temperen van de losgeslagen aanhangers. Het is toch krankzinnig dat mensen elkaar te vuist gaan en elkaar de dood in wensen, omdat zij niet dezelfde clubvoorkeur delen. Supporteren is het aanmoedigen van een club waar jij voorkeur voor hebt en deze trachten te schreeuwen naar de overwinning. Bij Feyenoord is dit over het algemeen een pré wanneer je een wedstrijdkaartje koopt. Deze aanhang is zo gemotiveerd, zo aanwezig, zo trouw dat je hier niks anders dan respect voor kan hebben. Het legioen is natuurlijk het symbool van Feyenoord en dit zal haar gehele bestaan zo blijven. Het is daarom des te meer verbijsterend wanneer je de 'eisen' van de harde kern uit Rotterdam aanhoorde. Zij eisten dat er verloren moest worden van Twente om de eeuwige aartsrivaal geen ticket naar het kampioenschap cadeau te doen.

Het feit dat de Feyenoord aanhang Ajax de landstitel niet gunnen valt te begrijpen. Het cadeau geven van punten of doelpunten onderling past niet binnen de verhoudingen tussen deze twee prestigieuze Nederlandse clubs. Het ligt daarom voor de hand dat zij hopen dat Twente kampioen gaat worden voor het eerst in haar bestaan. Het enige struikelblok naar deze triomf is dat er nog een wedstrijd op het schema staat tussen De Tukkers en Feyenoord. Waar ligt dus de voorkeur van een echte Feyenoord supporter qua resultaat? Waarschijnlijk hoopt de 'normale' supporter op een overwinning van zijn club en daarnaast puntverlies van Ajax.

Het is mogelijk D-day en voor de Ajacieden is het te hopen dat Feyenoord haar sportieve plicht vervuld. Ajax speelt deze middag tegen Heracles en weet de strategie van haar tegenstander te pareren en uiteindelijk speelt zij dominerend de wedstrijd uit tot een 4-0 overwinning. Nu is het hopen op goed nieuws uit Enschede. Er is nieuws, maar geen goed nieuws voor de Ajacieden. Feyenoord toonde een matte houding op het veld en liet Twente komen wat uiteindelijke resulteerde in een 2-0 nederlaag.

Menig Ajacied heeft zich tijdens of na de wedstrijd tussen Twente en Feyenoord negatief uitgelaten over de houding van Feyenoord met betrekking tot deze wedstrijd. Een groot deel van de Ajax aanhang is overtuigd dat de harde kern van de Feyenoord hun selectiespelers hebben gedemotiveerd en dat Feyenoord expres de Amsterdamse concurrent heeft laten zegevieren. Het is echter oneerbiedig tegenover Twente om het mogelijke kampioenschap van toe te wijzen aan de overwinning die behaald is op de ploeg uit Rotterdam. Er wordt namelijk het gehele seizoen al degelijk gevoetbald. Het is alleen niet op de manier die Ajax juist prefereert. Er wordt bij Ajax de nadruk gelegd op aanvallende impulsen, de wedstrijd domineren en sprankelend en publiekvermakend voetbal tonen aan de bezoekers. Voetbal moet vooral mooi zijn is de theorie welke door de jaren heen veelal gehanteerd wordt in het vlaggenschip van Ajax.

De Tukkers eindigden vorig jaar nog verrassend, maar knap op een tweede plaats in het eindklassement. Twente was de weg naar succes ingeslagen. Het jaar ervoor werd namelijk een duidelijke visie en een strategie uitgestippeld, het stadion werd uitgebreid, een goed scoutingbeleid aangesteld en er werd een gerenommeerde coach aangetrokken. Wanneer je zo kijkt naar het de club kan je dus eigenlijk niks meer dan lof over hebben voor deze club. Binnen zo een kort termijn van regionale subtopper naar mogelijke aansluiting tot de Nederlandse top. Het is echter nog de vraag of zij volgend jaar dit niveau aankunnen houden, aangezien het verleden van AZ nog fris in het geheugen zit.

De harde kern van Feyenoord heeft zijn zin gehad, maar de ploeg van Mario Been heeft zeer zeker niet geluisterd naar deze 'fans', maar is gewoon de mindere gebleken tegen Twente. Het is gebleken dat rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord niet alleen ter sprake is in geval van de Klassieker, maar tegenwoordig ook ver hier buiten. De rivaliteit heeft zijn top bereikt wanneer een deel van de Feyenoord aanhang dit soort situaties wenst en de vraag is dan ook wanneer bestaat de rivaliteit weer uit gezonde sportieve aspecten? Ajax, de ploeg die dit jaar met het aantrekken van Martin Jol aan een tocht naar eremetaal is begonnen heeft een uitstekend seizoen tot dusverre en ook hier zou de schaal niet onverdiend zijn. Wie er echter uiteindelijk met de titel vandoor gaat zal de tijd ons leren. In ieder geval zal ik de eerste zijn wie Twente zal feliciteren voor hun prestaties in plaats van ze af te kraken als een teleurgestelde supporter, want er is echt wel iets om voor te juichen bij Ajax.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties