Engeland wordt wereldkampioen
Door Respect2al
Vrijdag, 11 juni 2010 om 09:09 • Machiel

Het wereldkampioenschap staat weer voor de deur. Met vuvuzela's en dansers wordt dit evenement op 11 juni geopend op een traditioneel Zuid Afrikaanse wijze. Het belooft een waar festijn te worden waarbij we allemaal gaan genieten. De grote vraag is natuurlijk wie het WK gaat winnen.

In deze column ga ik jou proberen te overtuigen dat Engeland wereldkampioen gaat worden. Het is natuurlijk altijd moeilijk dit soort dingen van te voren te zeggen, omdat er altijd factoren zijn waar je geen rekening mee kan houden. Er zijn scheidsrechterlijke dwalingen, blessures en vele andere kleine dingen die een rol van betekenis kunnen spelen. Maar stel je voor dat niemand geblesseerd raakt, alle scheidsrechters foutloos fluiten en ook alle kleine dingetjes goed gaan. Dan zijn er landen die een grotere kans hebben om het WK te winnen. Spanje, Engeland en Duitsland zijn mijn grote favorieten. Ik zou zelf mijn geld op Engeland als winnaar zetten om enkele redenen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Naar mijn mening is Engeland het raarste voetballand ter wereld. Niet omdat ze rare spelers of een raar spel hebben, maar omdat ze niet kunnen presteren. De Engelse competitie heeft de laatste jaren gedomineerd. Waarom kan het Engelse team dan niet presteren? Op het miraculeus gewonnen WK in 1966 na zijn ze op een WK nooit verder gekomen dan de kwartfinale en op het EK zijn ze één keer tot de halve finale gereikt. Veel mensen roepen als tegen argument dat dit komt omdat de Engelse ploegen geen Engelse spelers opstellen. Ik ben het daar niet mee eens. John Terry, Ashley Cole en Frank Lampard horen zeker bij de beste spelers van Chelsea, hetzelfde geldt voor Steven Gerrard bij Liverpool. Wayne Rooney en Rio Ferdinand zijn de beste spelers van Manchester United. Daarnaast, de verdere selectie bestaat verder alleen maar uit spelers die ook in Engeland spelen!

Engeland kon dus niet presteren terwijl ze altijd bij de kanshebbers behoorden. Elk WK en EK kwam Engeland als potentiële winnaar uit de koker rollen maar nooit konden ze aan deze verwachtingen voldoen. Veel mensen wijden dit aan pech of een slechte mentaliteit. Ik denk dat de echte reden is dat Engeland nooit een hecht team kon vormen. Daarnaast hebben ze ook nooit een coach gehad die dit kon doen waardoor ze niet zoals Duitsland voor elke bal konden vechten, elke wedstrijd 110% konden geven en konden ze ook geen wedstrijden puur op mentaliteit winnen. Gelukkig is daar sinds de mislukte kwalificatie voor het EK van 2008 verandering in gekomen.

Na de rare Zweed Sven-Göran Eriksson en de op dat moment nog redelijk onervaren Steve McClaren, hij had pas hij één club als hoofdtrainer gewerkt, kreeg de Engelse bond eindelijk door dat het tijd was voor verandering. Dit keer geen Engelsman maar een Italiaan. Fabio Capello werd ondanks successen ontslagen bij Real Madrid. Men verweet hem dat hij een te defensieve speelstijl had. Een perfecte trainer voor Engeland. De Engelsen maakt het nou eenmaal niet zo veel uit hoe ze winnen, als ze maar winnen. En winnen was wat hij deed. De statistieken liegen er niet om, in de kwalificatie speelde Engeland tien wedstrijden. Negen werden gewonnen, één ging verloren en daar moet dan nog bij gezegd worden dat Engeland al geplaatst was terwijl de tegenstander, Oekraïne, nog in een hevige strijd was voor een play-off ticket.

Het zit nu dus wel goed met de coaching, maar hoe zit het nou met het team? Engeland heeft de laatste jaren altijd keepersproblemen gehad. Vele keepers hebben het de laatste jaren geprobeerd, maar niemand kon echt laten zien waarom hij in het Engelse elftal thuis hoorde. Bij dit WK is het anders. De altijd als groot talent te boek staande Joe Hart heeft dit jaar laten zien wat hij in huis heeft. Hoogstpersoonlijk leidde hij Birmingham City naar een knappe zevende plaats. Met kattige reddingen en geweldige reflexen heeft hij dit seizoen echt laten zien dat ze in Engeland wel degelijk keepers kunnen voortbrengen. Veel mensen denken dat hij het niet aankan om het doel te verdedigen in Zuid-Afrika. Ik zeg gewoon doen. Ten eerste denk ik dat hij zeker de kwaliteiten heeft om zich staande te houden. Ten tweede krijgt Engeland hier laten alleen maar profijt van. David James en Robert Green zijn de toekomst van Engeland niet terwijl Joe Hart pas 23 jaar oud is en nog vele jaren mee kan.

Met de verdere selectie zat het altijd wel snor, zo ook dit jaar. Jamie Carragher heeft zich over laten halen om nog één WK mee te gaan en Wayne Rooney is weer helemaal hersteld van zijn blessure. Dit is natuurlijk erg belangrijk omdat de in bloedvorm verkerende Rooney de aanvalsleider van Engeland moet zijn. Wie naast Rooney gaat spelen is nog niet helemaal bekend. Er zijn drie kanshebbers die allemaal van gelijk niveau zijn, maar wel twee niveaus onder Rooney. Ik denk zelf dat Jermain Defoe daar gaat spelen. Hij is net wat beter dan Emile Heskey, die onder Capello opeens weer werd opgeroepen, en een heel andere type dan Peter Crouch, die waarschijnlijk meer als pinchhitter gaat fungeren.

Nu heb ik dus verteld waarom Engeland wereldkampioen gaat worden. Toch had ik er een tijdje terug een heel hard hoofd in. Er brak namelijk een groot schandaal los in de Engelse selectie. Bij Ashley Cole ging het helemaal verkeerd met zijn vrouw, maar bij John Terry was het nog veel erger. De aanvoerder en vader van het jaar in 2008 was namelijk vreemd gegaan. Dit zou niet heel erg zijn voor het Engelse team ware het niet dat het met de vrouw van een andere speler uit de Engelse selectie was geweest, namelijk de vrouw van Cityzen Wayne Bridge. Dit is naar mijn mening goed opgelost door Capello. Rio Ferdinand is tot nieuwe aanvoerder benoemd terwijl Wayne Bridge uit zichzelf niet mee gaat naar het WK.

Ik denk dus dat Engeland wereldkampioen gaat worden. Maar dit hoop ik natuurlijk niet! Voor mijn part heb ik het helemaal fout. Ik hoop natuurlijk met alle vezels in mijn lijf dat Nederland wereldkampioen gaat worden. Hup Holland Hup!

 
Engeland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties