O, wat zijn we toch weer zielig!
Door Ajacied023
Vrijdag, 3 september 2010 om 16:39 • Daan de Winter

Zelden schrijf ik een column waarvan ik van tevoren weet dat hij me waarschijnlijk veel meer kritiek en verbale agressie zal opleveren dan me lief is. Nog minder vaak schrijf ik er één die eerder mede-Ajacieden zal beledigen dan supporters van andere, rivaliserende clubs. En het is helemaal uitzonderlijk dat ik, als ik me ervan bewust ben dat mijn mening op dat moment niet erg populair is, ervoor kies om 'm toch op te schrijven. Ik hou mijn trouwe lezers namelijk liever te vriend.

Daniël Dekker, voorman van de supportersvereniging Ajax, lijkt mij een prima vent, en bovendien ééntje met hart voor de club. Mogelijk heeft hij zelfs veel meer hart voor de club dan ik, volgt hij Ajax al vele jaren langer en heeft hij meer verstand van voetbalzaken dan ik ooit zal krijgen. Bovendien is hij vertegenwoordiger van een nog veel grotere (85.000 man) groep supporters, en daarom spreekt hij dus niet alleen voor zichzelf, maar vooral ook voor een grotere groep teleurgestelde fans. Samen met Patrick van der Meer, AFCA supportersclubvoorzitter, heeft Dekker dankzij zijn positie het volste recht om zijn mening over de keuzes van het management te ventileren. Ik bedoel, als ik het al mag, dan mogen Dekker en Van der Meer het zeker. Maar in de afgelopen week hebben deze twee heren toch een beetje afgedaan voor mij.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Eerder deze week werd namelijk bekendgemaakt dat Ajax de prijzen voor het bezoeken van Champions Leaguewedstrijden voor het komende toernooi stevig heeft verhoogd. Zo is de prijsstelling voor de passe-partoutkaarten bepaald op gemiddeld € 30 - € 75 euro per wedstrijd en kost het bezoeken van losse duels zelfs nog meer. Natuurlijk is dat veel geld, en het is uiteraard niet leuk dat het bezoeken van Champions League-wedstrijden voor hen die ook al een seizoenskaart bezitten nu betekent dat ze nog eens een paar honderd euro extra op jaarbasis in de clubkas dienen te storten. Overal op forums zie je gefrustreerde Ajacieden de parallel met bijvoorbeeld Duitsland trekken, waar de toegangsprijzen structureel een stuk lager liggen (dat de prijzen in bijvoorbeeld Engeland juist weer veel hoger zijn dan hier hoor je uiteraard een stuk minder). Enfin, de rapen zijn een poosje niet zo gaar geweest, bleek al snel.

Want Dekker was niet blij. Dekker vindt zelfs dat het "op deze manier toch niet leuk meer is?". En dus had Dekker meteen maar telefonisch- en e-mailcontact met Henri van der Aat, commercieel directeur van de Amsterdamse club. "Wij hadden verwacht dat Ajax zijn eigen supporters, die zich ook tegen Kiev weer geweldig achter de club schaarden, voor de groepsfase tegemoet zou komen.". Jezus, Daniël, doe eens even niet zo fucking dramatisch, man! Je hebt toch een leuke avond gehad tegen Kiev? Wat had je nou verwacht, dat Ajax, omdat de Champions League is bereikt, ten onrechte zou zeggen dat alle hiervoor ontstane problemen op financieel vlak vanaf dat moment niet meer zouden bestaan? Dat Ajax, omdat ze je zo dankbaar zijn voor je aanwezigheid, je de volgende keer gratis zouden toelaten? Failliet? Liever Ajax dan ik! Dat lijkt de insteek. Toch een beetje vreemd voor nota bene de voorzitter van de supportersvereniging.

Zijn collega Patrick van der Meer had nog meer zelfmedelijden dan Drama Daniël voor ons in petto. "We krijgen een beetje het gevoel dat de Ajax-directie ervan uit gaat dat het na de groepsfase is afgelopen en er zoveel mogelijk geld binnengehaald moet worden, ten koste van de trouwe supporter. Zij worden op basis van hun emotionele betrokkenheid weer als melkkoe gebruikt." No shit, Sherlock! Wat een ontzettend scherpe conclusie van jou, Patje! Guess what? Er moet ook zoveel mogelijk geld binnengehaald worden! We draaien een structureel verlies van zo'n twintig miljoen euro, pik! Je bent de voorzitter van de AFCA Supportersclub, Patrick "de Melkkoe" van der Meer! Heb je enig fucking idee wat er binnen de club gebeurt op dit moment? Snap je dan echt niet dat Ajax de extra inkomsten die het uit de verhoogde prijzen haalt keihard nodig heeft?

Begrijp me niet verkeerd: ik ben geen fan van de Ajax-directie. Ik vind zeker Van der Aat een knuppel van jewelste, heb mijn twijfels over Jeroen Slop en Rik van der Boog, en ben sowieso niet zo gecharmeerd van mannen in pak die voetbalbeslissingen maken, zeker niet bij mijn club. Maar elke debiel met een lichtknop die van Ajax houdt weet dat we een zware tijd tegemoet gaan als we dit seizoen geen smak geld verdienen. Het verhogen van de toegangsprijzen is gewoon een bittere noodzaak. Ajax zit in een spagaat, gasten! We spelen bijna nooit Champions League! Als jullie die wedstrijden, mooie wedstrijden welteverstaan, zo graag in het stadion willen zien, heb er dan iets voor over! Of kijk ze lekker vanaf de bank zoals zoveel supporters die niet elk weekend in het stadion kunnen zitten dat ook bij competitiewedstrijden doen!

En natuurlijk begrijp ik heus wel dat de fanatieke supporters zich een beetje genaaid voelen door de directie. Zij zitten er altijd, en ze steunen de club door dik en dun. Maar juist voor die supporters moet een beetje opofferingsgezindheid voor de club er toch wel inzitten? Niemand verplicht je om een dure kaart te kopen, hoor! En als het stadion uitverkocht raakt, Ajax er dik op verdient en jullie kunnen als vervelend bijeffect de wedstrijden een keertje niet in het stadion zien, kunnen jullie daar dan geen vrede mee hebben, juist omdat de club er uiteindelijk bij gebaat is? Niemand staat boven de club. De directie niet, maar ook de supporters en hun verenigingen niet. Het is in het belang van Ajax dat er een redelijk financieel resultaat behaald wordt. Heb je het er voor over, koop dan een, inderdaad, nogal prijzige kaart. Vind je het allemaal erg zielig voor jezelf zoals Daniël en Patrick dat vinden, ga dan lekker boycotten en blijf thuis. Zolang het stadion vol zit (en dat zit het heus wel!) zal ik je niet missen.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties