PSV: Saai voetbal en resultaten

Zoals gezegd staat er die avond onder andere de wedstrijd PSV - Debreceni op het programma. Kaartjes voor deze wedstrijden zouden 7.50 bedragen. Die prijs typeert misschien wel het voetbal van PSV: saai maar toch meestal met resultaten, want als PSV elke wedstrijd swingend voetbal zou laten zien zouden de kaartjes absoluut duurder zijn. Het is toch een Europa League-wedstrijd en geen nietszeggende vriendschappelijke wedstrijd.

In de middag zou Fred Rutten tegen de media hebben gezegd dat er misschien wel eens een verrassing kan komen in de opstelling in de vorm van Marcus Berg. Hij zou zo goed kunnen opschieten met Jonathan Reis op de training dat Rutten misschien wel eens met beide spitsen in de basis zou gaan beginnen. Voor PSV-supporters zou dit een verrassing zijn, aangezien PSV altijd een 4-4-3 formatie hanteert met alleen Reis als diepe spits en Balázs Dzsudzsák en Jeremain Lens op de flanken. Die avond, rond een uur of acht, maakt Rutten zijn opstelling bekend. Hij heeft alles en iedereen voor de gek gehouden, PSV treedt namelijk aan in een 4-4-3 opstelling zonder verrassingen.

Dan de wedstrijd zelf. Ik had zelf geen kaartje gekocht aangezien ik wel had verwacht dat het een vreselijk saaie pot zou worden. Natuurlijk kan ik dit vantevoren ook niet weten, maar ik gokte er maar eens op. En wat zag ik toen ik na de aftrap de eerste tien minuten? Een PSV dat geen vuist kon maken tegen een goed georganiseerd Debrecen, dat is toch wel een beetje om te schamen denk ik zo. Als PSV thuis speelt in het Philips Stadion moet het gewoon het spel maken, veel kansen creëeren en bovenal de tegenstander onder druk zetten. Maar nee, PSV liet Debrecen het spel maken en zowaar kwamen er wat kansjes tot Ibrahim Afellay de ban brak rond de twintigste minuut: met een bekeken schuiver schoof hij de bal langs de doelman. Na het doelpunt gebeurde tot de veertigste (!) minuut weinig tot niets, totdat PSV eindelijk druk ging zetten op het Hongaarse doel en zie wat er gebeurt: in de slotfase van de eerste helft schiet Reis nog de 2-0 binnen.

De eerste helft was dus eigenlijk een drama, ondanks de twee doelpunten. Er was geen sfeer wat ik opvallend vond aangezien de PSV-supporters altijd wel fanatiek zijn en omdat er 23.000 toeschouwers in het stadion zaten, een behoorlijk aantal. PSV had dan ook slechts twee kansen gekregen en alle twee benut. Natuurlijk is dit kwaliteit, maar je moet ook denken aan de supporters die je elke wedstrijd aanmoedigen en daarom moet je ze goed voetbal laten zien, want normaal gesproken moet PSV de tegenstander, zeker in Eindhoven, negentig minuten onder druk zetten.

De tweede helft begint en de supporters hopen op een betere tweede helft, met mooi en goed voetbal en natuurlijk ook doelpunten. Maar opnieuw was het spel van PSV matig, de opbouw was slordig en er waren geen ideeën. Debrecen kon haar voetbal spelen en kreeg goede kansen met een vrije trap en gevaarlijke schoten. Overigens was Andreas Isaksson hier goed alert op. PSV speelde gemakzuchtig, en weer net als in de eerste helft in een zeer laag tempo: PSV onwaardig.

Uiteindelijk werd de eindstand 3-0 in het voordeel van PSV, waar invaller Stijn Wuytens nog scoorde met een mooie goal, in een opnieuw saaie wedstrijd maar wel weer een resultaat. Het lijkt traditie te worden bij PSV: saai spelen maar wél een resultaat halen. Ik hoop dat Rutten zich dat nu ook eindelijk gaat realiseren, want af en toe is het gewoon niet mijn geld waard wat PSV laat zien. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat PSV ook met goed voetbal kan winnen maar dan zullen er toch echt wijzigingen moeten komen.