Hoe Benitez een meesterwerk afbrokkelt
Door Gasparroni

De boze woorden van Massimo Moratti spreken boekdelen. Hij is zeer ontevreden en dat verstopt hij niet. Iemand die Moratti goed kent, weet wat er nu in hem om gaat. Hij heeft de laatste jaren geleerd eerst tot tien te moeten tellen en zal dat nu ook zeker doen in dit moment, in de tijd waarin ieder team een zwaar obstakel voor zijn club vormt. Als je hierbij de continue stroom van blessures optelt, is het duidelijk dat Moratti niet tevreden kan zijn. Inter heeft nog uiterst weinig voetbal laten zien, en inderdaad...het seizoen is nog lang en er is nog niets verloren. Wellicht is de Inter fan ook wat teveel verwend geraakt na de succesvolle jaren. Maar het valt niet te ontkennen dat Rafa Benítez een aandeel heeft in de momentele problemen.

Rafa zegt altijd dat de trainingen van zijn spelers niet te zwaar zijn en dat hij ze normaal laat werken. Maar de impressionante stijging van het aantal blessures spreekt boekdelen. Het is te begrijpen dat aan het begin van het seizoen enkele spelers vermoeid zijn en niet in vorm beginnen. Maar de eerste fase van het seizoen is het belangrijkste. Hier wordt het team gesmeden voor het verdere verloop van het seizoen. Inmiddels na drieënhalve maand zou je best iets mogen verwachten en mag je nu best zeggen dat het niet gaat zoals verwacht. Werkelijk alle spelers, op Samuel Eto'o en Phillipe Coutinho na, hebben na drieënhalve maand al te kampen gehad met blessures. Buiten Javier Zanetti, Thiago Motta, Walter Samuel en Marco Materazzi betreft het allemaal spierblessures. Dat wil zeggen dat er iets niet goed gaat. Diego Milito kreeg gisteren te maken met zijn derde spierblessure op rij. Joel Obi met zijn eerste, met amper twee gespeelde wedstrijden...

Benítez verving José Mourinho en toonde eerder al aan intelligent te zijn. Niemand zal twijfelen over zijn theoretische voorbereidingen, maar in de praktijk heeft hij bijna alles nog verloren dit seizoen. Hij begon met het vorig jaar succesvolle 4-2-3-1 systeem, maar in dergelijke variaties dat het gehele team op tilt slaat. Qua spel heeft men tot aan heden nog vrijwel niets gezien. Er spelen veel spelers buiten hun rol en dit zorgt voor veel problemen en onzekerheid binnen het spel. Het is niet toevallig dat Milan met een man minder nog minder moest lijden dan Inter zelf, zo is het ook geen toeval dat Inter in twaalf wedstrijden in de Serie A slechts dertien goals heeft gescoord, nog pijnlijker als je bedenkt dat Inter na vier wedstrijden al acht goals had gescoord. Dit team had nog offensiever moeten spelen dan vorig jaar. Maar het speelt zichzelf kwijt en alle tactische keuzes van Benítez leveren uiteindelijk niets dan ellende op.

Er moet meer motivatie in dit team komen. Er moet een harde hand in de groep komen. Maar dit moet vanuit de coach komen. Het team dat vorig jaar alles won, is bijna volledig verdwenen in enkele maanden tijd. Enkel Eto'o speelt beter dan vorig jaar, maar dit komt slechts omdat hij vorig jaar zichzelf op moest offeren en dit jaar vaker op zijn eigen positie speelt. Obi kreeg eerder niet eens de tijd om te laten zien wat een talent hij heeft. Coutinho die werd gehaald als parel die zelfs verandering in het team kon brengen ook zonder zijn ervaring, wordt hardnekkig onder zijn vorm gehouden door Benítez . Jonathan Biabiany liet vorig jaar bij Parma zien klaar te zijn voor een stap hoger en komt nergens meer uit. Milito en Wesley Sneijder, die vorig jaar hoofdrolspelers waren in het winnen van de prijzen, zijn geen schim meer van zichzelf en bijna onzichtbaar geworden. Santon wordt een plaats op de bank cadeau gedaan terwijl zijn inbreng zeer positief zou kunnen uitwerken op dit team. Maicon raakt geblesseerd aan zijn knie tijdens de Europese Supercup finale tegen Atlético Madrid maar wordt hierna nog ieder duel opgesteld. Maicon speelde wekelijks met hevige pijn in zijn knie en speelde daardoor ver onder de maat. Het was bijna een geluk dat ook hij een spierblessure te pakken kreeg, zodat zijn knie kan herstellen. Benítez kan niet het beste uit zijn spelers halen en kan het team niet laten functioneren zoals het wel zou kunnen. De topspelers gemixt met de jonge talenten worden naar beneden gedrukt door tactische blamages en te zware fysieke programma's.

Al meerdere malen hebben de spelers oog in oog moeten staan met de coach om te overleggen. Onlangs moest Marco Branca van Moratti met harde woorden ingrijpen in de plaats van Benítez . Er heerst allerminst nog de gemoedelijke sfeer van voorheen op het trainingsveld en de boodschap dat de band tussen spelers en de coach niet lekker ligt is zelfs van buitenaf te zien. Het is niet normaal dat zoals gisteren Cambiasso de groep meer stuurt dan Benítez terwijl in de kleedkamer Sneijder en Eto'o het praatje houden voor Benítez. De winnende groep die Mourinho heeft gesmeden, wordt dag bij dag afgebrokkeld door Rafa. Er is weinig hoop in een nog goede afloop tussen beide.

Deze selectie is nog altijd een selectie van eerste klasse. Het is fout om vergelijkingen blijven te maken met het Inter van Mourinho van vorig jaar. Maar het maakt wel duidelijk dat Rafa niet machtig genoeg is om een goede coach te kunnen zijn voor Inter. De lange termijn en het Italiaans voetbal lijkt voor hem niet te zijn weg gelegd. Ook deze Spanjaard weet geen succes te kunnen behalen in Italië, zoals we dat vrijwel nooit zien. Ondertussen gaan er geruchten dat Moratti contact heeft opgenomen met Luciano Spalletti, die onlangs kampioen werd met Zenit. De fans van Inter zullen hopen op dit ingrijpen van Moratti. Want Benítez en Inter lijken niet voor elkaar te zijn geboren. De rode blos op Benítez zijn wangen lijkt de enige kleur die hij in het team kan brengen.

 
Internazionale

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
10:21
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties