Waarom Ajax ook dit jaar de titel pakt
Door Ajacied023
Donderdag, 7 juli 2011 om 19:02 • Daan de Winter

Niets vervelender dan misplaatste arrogantie. Vaak is het een wanhopige poging om onzekerheid te verhullen, een manier om niet kritisch naar jezelf te hoeven kijken. Maar wat nou als die arrogantie niet misplaatst is, en in zekere zin terecht? Veel van jullie vinden het dan waarschijnlijk alsnog vervelend. Toch hoop ik dat jullie blijven lezen.

Arrogantie is een subjectief begrip. Er zit een groot grijs gebied tussen het beschikken over een gezonde dosis zelfvertrouwen en vervelende verwaandheid. Een meerderheid van de voetbalsupporters bestempelt Ajacieden als arrogant, wijzelf noemen het liever bluf. Die eeuwige discussie wil ik hier niet verder oprakelen, maar voor de supporters van andere clubs die toch zijn blijven lezen wil ik duidelijk stellen dat ik me besef dat mijn kijk op het komende seizoen misschien niet in alle gevallen realistisch is. Als echte supporter heb je namelijk altijd een bepaalde bril op. Ik zou het leuk vinden als jullie mijn bril, een rood-witte, voor deze column eventjes opzetten. Soms komt ik misschien wat verwaand over, dat is dan misschien die uit onzekerheid voortkomende arrogantie. Alvast mijn excuses.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Voordat ik losbarst in fanatiek geraaskal, wil ik uit beleefdheid eerst eens even naar de concurrentie kijken. FC Twente is er misschien iets minder op geworden qua spelers (hoewel ik denk dat Willem Janssen het erg goed gaat doen), maar met een trainer als Co Adriaanse op de bank ben je zelfs als subtopper titelkandidaat. Bovendien is Twente al titelkandidaat zonder een geschikte ruiter voor de groep, dus dat belooft wat. PSV heeft een paar geweldige spelers binnengehaald waarvan het net als bij mijn club natuurlijk maar de vraag is hoe snel ze zich aanpassen. Voor mijn gevoel was het mislukte seizoensslot (en misschien seizoen) van de Eindhovenaren niet per se te wijten aan Fred Rutten, dus ook dat zit redelijk goed. Maar waarom ben ik er dan, als de beide concurrenten eigenlijk geen fouten maken, toch zo van overtuigd dat mijn club kampioen wordt?

Allereerst de kwaliteit van de selectie. De kern van het kampioenselftal is zowaar nog niet vertrokken, minus Demy de Zeeuw, vorig jaar voor mij echter niet een van de sterkhouders. Maarten Stekelenburg gaat denk ik nog weg, maar gelukkig hebben we Kenneth Vermeer. Jan Vertonghen blijft tenzij er een absolute topclub langskomt. Gregory van der Wiel hoeft nog geen buitenlandse transfer en lijkt zowaar gebrand op eerherstel bij Ajax, Christian Eriksen is verstandig genoeg om zijn ontwikkeling voorop te stellen en Toby Alderweireld is nog niet klaar voor een dergelijke stap, net als in duidelijkere mate Nicolai Boilesen. Miralem Sulejmani wil het dit jaar definitief gaan waarmaken en Vurnon Anita en Siem de Jong zijn ook voor de komende seizoenen vastgelegd. In al deze spelers zit nog genoeg rek en er bevinden zich in de selectie en jeugd nog zat andere jonge jongens met potentie die sowieso bij Ajax blijven.

En dan de aankopen! De beste speler van de Eredivisie, de Jupiler League en Zuid-Afrika, zo hoorde ik het iemand zeggen, zijn dit seizoen voor een handjevol centen in de ArenA te bewonderen. Voor de spitspositie hebben we het grootste IJslandse talent en goaltjesdief van de nummer vier van afgelopen competitie vastgelegd. Ook Belgisch toptalent Mats Rits kwam erbij, wellicht vooral voor de toekomst. Daarmee hebben we de beste selectie van Nederland, mede doordat we kunnen beschikken over de beste keeper, rechtsback, centrumverdediging, twee middenvelders en misschien ook wel twee van de beste aanvallers van de competitie. De transfermarkt is nog even open, maar met de huidige stand van zaken heb ik wat het elftal betreft veel vertrouwen in een hernieuwde titel.

Want waarom zou zo'n selectie niet met overmacht opnieuw kampioen worden? Misschien omdat de trainer vertrokken is? Gelukkig is dat niet het geval. Frank de Boer, misschien wel de grootste uitblinker van vorig seizoen, lijkt bezig met iets heel moois. Elke positie dubbel bezet, elke speler een rol in het team. Ajax is er, een maand voor de start van de competitie, alleen maar beter op geworden. Ik ben er zeker van dat er ook volgend jaar echt een team staat, ondanks de aanwezigheid van spelers met zoveel individuele kwaliteiten. We hebben een coach die dat op zijn conto mag schrijven en die aankomend seizoen kan doorsleutelen aan zijn eigen kampioenselftal, iemand die tot nu toe alleen maar kennis en kunde heeft geëtaleerd in de omgang met spelers, strategie en tactiek. Bovendien zijn het niet de minsten die hem daarin assisteren. Er kan natuurlijk nog van alles gebeuren, maar er wordt mijns inziens qua spelers en technische staf geheel aan de voorwaarden voldaan om de titel te prolongeren.

Met Johan Cruijff binnen de club is het nooit rustig en dat is het bij Ajax sowieso al zelden. Toch baart mij dat in zijn geheel geen zorgen. De Boer heeft afgelopen seizoen bewezen onverstoorbaar te werk te gaan en bovendien geniet hij enorm veel krediet, respect en waardering binnen de club. Met andere woorden, die blijft wel zitten, wat er verder in de Amsterdamse bestuurskamers ook gebeurt. Op dit moment kan niemand hem iets maken, zelfs 'El Salvador' niet. Ik kan me ook niet voorstellen dat de supporters het pikken als hij ontslagen wordt. Nu hoor ik jullie denken dat diezelfde fans na drie nederlagen op rij daar waarschijnlijk het hardst om roepen, maar dat verwacht ik niet.

De Boer heeft ons de derde ster bezorgd, met op momenten aardig en in ieder geval herkenbaar voetbal. Dat deed hij door een hecht collectief te smeden uit een elftal met vooral verdwaalde individualisten. Hij formeerde een kampioensploeg met een gedeelde mentaliteit en strijdlust. Wie daarin niet mee wilde, kon het vergeten. Daarvoor zijn wij Ajacieden hem eeuwig dankbaar, of ik in ieder geval. De Boer wil doorgaan met zijn missie en dat is Ajax zijn aanzien teruggeven. Als wij supporters hem en de spelers ook na een paar mindere wedstrijden blijven steunen, is het wat mij betreft zo klaar als een klontje. Ajax wordt ook dit seizoen kampioen!

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties