Het is 23:55
Door Heavenlyme

Ajax-Feyenoord, 66ste minuut; Gregory van der Wiel verlaat het veld, voor hem in de plaats komt Jasper Cillessen. Het altijd kritische Ajax-publiek begroet deze wissel met een cynisch applaus voor Van der Wiel. Men is ontevreden over de inzet die deze jongen de afgelopen weken laat zien. Over deze wissel heeft iedereen een mening. Ook bondscoach Bert van Marwijk doet zijn zegje. Allemaal zijn ze het er over eens dat een speler hierdoor niet beter gaat spelen en het dat het cynische applaus hem niet over de drempel heen helpt. Ik lees echter nergens in de media de belichting van de andere kant; de supporters. Vandaar dat ik mij geroepen voel om het gevoel van de supporters in deze ClubExpert onder woorden te brengen. Ik ben namelijk van mening dat het cynische applaus en alle kritiek op Van der Wiel volledig terecht is!

Om te beginnen is het algemeen bekend dat het Ajax-publiek kritisch is. Nergens anders ter wereld is het publiek zo kritisch op de eigen spelers als in Amsterdam. Naar mijn idee is hier niks mis mee en is het in dit geval zelfs volledig terecht. Natuurlijk zijn er ook genoeg voorbeelden aan te halen waarin het niet terecht is, maar om niet af te dwalen hou ik het hier even bij Van der Wiel. Een speler die bij Ajax vrij onbekend en onbevangen zijn eerste jaren als rechtsback heeft gespeeld. Zowel in de jeugd als het eerste elftal. Na een aantal jaren ging het zelfs zo goed dat hij ook nog eens de vaste rechtsback van het Nederlands elftal werd. Tot dat moment was er eigenlijk nog niks aan de hand en was iedereen het er wel over eens dat we met van der Wiel gewoon één van de beste rechtsbacks ter wereld in huis hadden.

Hoe anders is dit enkele jaren na zijn doorbraak? Van der Wiel is niet meer de back die moeiteloos zijn man uitspeelde en vervolgens ten strijde trok richting de achterlijn. Vandaag de dag ligt de voorkeur voor van der Wiel bij de R&B-wereld en sociale media als Twitter en Facebook. In plaats van de beelden te analyseren en leren van zijn fouten, lijkt deze jongen het veel belangrijker te vinden om even een 'tweet' te plaatsen. Wanneer hij niet fit genoeg is voor het Nederlands elftal, is hij wel fit genoeg om naar een concert te gaan. Als een klein jongetje te ziek is om naar school te gaan, laat je hem toch ook niet s'avonds wel naar de voetbaltraining gaan?! Het zijn slechts kleine voorbeelden van de neerwaartse lijn die Van der Wiel in het seizoen 2010/11 heeft ingezet.

Toen had iedereen nog zoiets van; hij heeft geen vakantie gehad, het komt wel goed. Dit seizoen was Ajax rechtstreeks geplaatst voor de Champions League en Van der Wiel zou dus volledig fit aan het seizoen kunnen beginnen. De slechte lijn van vorig seizoen trekt hij echter moeiteloos voort. Hij oogt niet fit, lijkt motivatie te missen en wekt totaal niet de indruk trots te zijn om het shirt met drie sterren te mogen dragen! Iets wat ook de supporters niet is ontgaan. Het Ajax-publiek heeft altijd vertrouwen in de eigen spelers, zeker wanneer ze ook nog eens uit de eigen jeugdopleiding komen. Toch is er ook voor deze spelers een duidelijke grens. Die grens is afgelopen zondag in de klassieker Ajax-Feyenoord door het publiek op niet misverstane wijze duidelijk aangegeven.

Van der Wiel komt op mij over als een jongen die wil leven als iemand van 23 jaar; lekker twitteren, uitgaan en met vrienden 'chillen'. Tegelijkertijd wil hij ook nog topsporter bij Ajax zijn. Momenteel doet hij van beide de helft. Waar eerst nog de focus lag op het voetbal en hij nog in de schaduw stond, heeft alle aandacht hem absoluut geen goed gedaan. Het concert, de sociale media en de belangstelling van diverse topclubs; laat het allemaal lekker gaan, is mijn advies. Richt je op Ajax en laat de mensen zien dat je voor de club leeft! Alle krediet is na anderhalf jaar slecht voetbal op. Voor van der Wiel is het momenteel 23:55.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties