Dit MOET nooit meer gebeuren!
Door Suarez 7
Donderdag, 13 december 2012 om 16:50 • Suarez 7

Het is zondagmiddag, 16:30. In Eindhoven wordt er een einde gemaakt aan de indrukwekkende reeks van minuten stiltes in de Eredivisie. Blauwe papieren gaan omhoog met de indrukwekkende tekst 'zonder respect geen voetbal'. De emotie komt naar boven in mij, maar ik ben dan ook een emotioneel mens. Een minuut stilte is afgelopen en maakt plaats voor de topper tussen PSV en FC Twente.

In het Philips Stadion worden de beslissingen van de scheidsrechter weer aangeklaagd en het publiek fluit als nooit tevoren alsof er niks is gebeurd. En dit gebeurde niet alleen in Eindhoven, maar bij zoveel duels. In Amsterdam beklaagden spelers van FC Groningen zich over de penalty die Ajax kreeg. Het was een onterechte strafschop maar in principe had Virgill Van Dijk er met rood afgemoeten. En bij de tweede (terechte) strafschop, beklaagden de spelers van FC Groningen zich ook bij scheidsrechter Richard Liesveld.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Jongetjes van elf, twaalf jaar zagen dat en namen dat mee in hun ontwikkeling. Een goed voorbeeld van zulk soort gevallen is mijn bloedeigen neefje. Hij was een superfan van Luis Suaréz en bij elk tikje of bij elk zuchtje wind zocht hij het gras al op. Een paar jaar later valt dat wel mee, maar heeft hij de enorme drang om te winnen nog steeds en maakt hij van tijd tot tijd een schwalbe.

Zo gaat het ook met zeuren op de scheidsrechter. Kleine jongetjes zien hoe spelers als Kevin Strootman en Theo Janssen zeuren om een vrije trap, en gaan dit nadoen. En ook wij, dan spreek ik voor de ouders onder ons, doen goed mee. De emotie is groot bij de ouders, die de jongetjes de nieuwste scheldwoorden leren en leren hoe ze de scheidsrechter aanspreken. ''Heb je poep in je ogen, scheids?'', het was een tekst die een jongetje van de WVV E1 uitsprak en waar de vader blij om was en zelfs om kon lachen. ''Ja, dat is mijn zoon''. Kinderen worden opgeleid met het idee dat de scheidsrechter een universele vijand is.

Scheidsrechters zijn belangrijker dan de spelers geworden, anno 2012. Coaches en spelers die onder druk staan wijzen naar één persoon, de scheidsrechter. Scheidsrechters zijn algemeen bekend in Nederland. Als ik Pieter Vink of Kevin Blom zeg, weet iedereen wie zij zijn. Vroeger zag je op het veld wel wie de scheidsrechter was. Tegenwoordig word er op elke gerenommeerde voetbalsite over gesproken en er wordt zelfs berekend wie de beste scheidsrechter voor welke club is.

Richard Nieuwenhuizen, de man die mij heeft overtuigd om dit stuk te schrijven, is er niet meer. Alleen omdat hij heel misschien op een verkeerd moment zijn vlagje omhoog heeft gehouden. Dat brengt mij direct bij het volgende punt, digitalisering. De taken van scheidsrechters en grensrechters zijn eigenlijk onmenselijk. De scheidsrechter moet op bijna elk soort vorm van een overtreding letten, terwijl 22 mensen om hem heen van alles doen wat hij onmogelijk kan zien. Scheidsrechter Björn Kuipers werd kwalijk genomen dat buiten zijn blikveld Danny Hoesen in het gezicht werd geslagen door Marcelo.

Daarom pleit ik voor doellijntechnologie. Een scheidsrechter kan onmogelijk zien of de bal over de lijn is en de grensrechter loop zo ongelooflijk veel en kan ook te laat zijn. De zesde man wordt ook vaak bekritiseerd, maar die moet op zoveel dingen letten en binnen een fractie van een seconde bepalen of de bal over de lijn is of niet. Het maakt mij niet uit welke techniek wordt gebruikt, als er maar doellijntechnologie komt. Er is door de doellijntechnologie ook één ding minder om over te klagen.

Ik pleit er ook voor dat de grensrechter op houd met haar bestaan. Een mooie taak voor de liefhebber, maar in het topvoetbal is het een moeilijke taak om te vlaggen. Ik stel voor dat computers analyseren of een speler buitenspel staan of niet. Anders moet de grensrechter een oortje hebben waarin word ingefluisterd of een speler buitenspel staat of niet. Mensen boven in het stadion moeten met behulp van tv-beelden dit kunnen zien. De grensrechter heeft nu namelijk een onmogelijke taak, van laatste man naar laatste man hollen, letten op wie de pass geeft en wie diep loopt, of er overtredingen worden gemaakt, ik zou er een bos grijze haren van krijgen!

De scheidsrechter blijft bestaan, want hij begrijpt het spelletje en weet wanneer hij moet handelen. Hij moet echter ook geholpen worden door mensen boven in het stadion die hem via een oortje influisteren hoe de scheidsrechter moet ingrijpen.

De nieuwe regelingen kosten veel geld, maar als Michel Platini de premies van de Champions League omlaag doet, de Youth League stopt en de Next Gen Series laat doorgaan dan word er al veel geld bespaard. Het EK 2020 hoeft ook niet in meerdere landen worden gehouden, besteed dat geld maar aan het eerlijk maken van het voetbal. En ik hoop dat op het WK van 2022 in Qatar er eerlijke wedstrijden zijn en dus minder onnodige emotie wordt gewekt die jongetjes tot domme daden leid. De dood van Richard Nieuwhuizen is dom, onbegrijpelijk en superstom, maar moet wel leiden tot nieuwe dingen. Dit MOET nooit meer gebeuren! RIP Richard! En laat je onbegrijpelijke dood toch nog tot nieuwe dingen leiden.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties