Youth League maakt het voetbal kapot
Door Suarez 7
Zaterdag, 22 december 2012 om 15:07 • Suarez 7

Financial Fair Play komt eraan en dus dacht ik dat de UEFA eindelijk het gat tussen kleine clubs die winst maken en grote clubs die enorme verliezen maken kan verkleinen. Maar niks blijkt minder waar, want een paar weken geleden kwam de aankondiging van Michel Platini om de jeugdspelers hun eigen Champions League te geven. Niks mis mee, dacht ik, tot ik las wat Platini van plan was.

De Youth League, zoals de Champions League voor A-junioren gaat heten, levert alleen clubs die meedoen aan de Champions League. Een club als Manchester City waar de jeugd geen kans krijgt mag wel structureel meedoen, een club als Feyenoord waar jeugd zich ontwikkelt en beter wordt, zal moeten hopen op een wonder.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Je kunt je jeugdspelers wel zo goed opleiden, maar ook de beste talenten hebben grote tegenstanders nodig. Tegenstanders, tegen wie ze zich kunnen door ontwikkelen. In Nederland hebben we veel talenten, maar de meeste hebben één ding gemeen: fysiek is het niet in orde. Als je deze spelers in een eigen Champions League laat spelen zullen ze breder worden en zal de weerstand van de voetballer verhogen. De spelers ontwikkelen zich eerder en worden veelzijdiger en beter.

Jeugdspelers van Manchester City zullen dus een voordeel hebben in hun ontwikkeling. Dat is mooi voor de jeugdspelers, maar wat hebben ze eraan als ze geen kans krijgen. Door Financial Fair Play zullen de clubs wel moeten oppassen, maar als sponsor kan die sjeik van City nog doen wat hij wil en kan City dus elk jaar weer spelers aantrekken die de jeugd in de weg staan.

Bij Feyenoord krijgen de jeugdspelers één keer in de zoveel tijd de kans. Ze lopen zo achter en kunnen wel in de competitie komen, maar missen kwaliteiten die ze hadden kunnen ontwikkelen in de Youth League. Daardoor blijft de kwaliteit in de Eredivisie rond hetzelfde niveau liggen. Ajax en PSV zullen de jeugdtalenten wel kunnen stallen in Europa, maar ik vrees dat vooral de laatstgenoemde de jeugdspelers toch niet voor de leeuwen gooit.

De Eredivisie blijft zo op hetzelfde niveau liggen en dat is schrikbarend. Op dit moment worden we ingehaald door landen die vroeger niet eens in de buurt van ons kwamen. De tijd van kwartfinales of halve finales in Europa is afgelopen als het zo doorgaat. De mastercompetitie van vijf landen die acht clubs afleveren komt dichterbij aangezien grote clubs klagen over de lage tegenstand en dus het mindere geld wat er te verdienen valt. De start van een dergelijke competitie zou voor mij een tragedie zijn!
Ik pleit ervoor dat we hetzelfde systeem hanteren als in de echte Champions League. Er zijn voorrondes, play-offs, en clubs worden geselecteerd op de klassering in de competitie. Wel zou het misschien ook goed zijn om een coëfficiëntenlijst voor landen te maken. Op die lijst staan de landen waarvan de (A1) clubs het beste presteren in Europa en de jeugdopleidingen het best zijn. Clubs uit landen als Rusland en Engeland weten dat dit slecht is voor hun reputatie zullen misschien wakker schrikken en jeugd de kans geven. Het zou een zegen voor het voetbal zijn.

Platini zegt dat deze huidige regelingen goed zijn voor het voetbal, maar de UEFA is op maar één ding uit: geld! Een club als Manchester City waar de jeugd geen kans krijgt, levert toch meer kijkcijfers op dan een club als Feyenoord, waar goed beleid wordt gevoerd. Geld krijgen is wel leuk, maar de UEFA is een voetbalbond. Die moet ervoor zorgen dat er een eerlijk speelveld voor clubs word ontwikkeld. Dat het veel geld verdiend is een leuke verdienste, maar bij de UEFA lijkt het wel business en dat is schrikbarend. Voetbal moet voetbal blijven.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties