Bloedcarrousel in openluchtgevangenis
Door staw
Vrijdag, 29 november 2013 om 19:28 • Milan

Terwijl de zweetdruppels op het zand vallen en meteen verdwijnen door de hitte, hoort men de zwepen slaan. Verschillende Aziatische kreten klinken, wanneer er in de brandende zon een stuk materiaal moet worden verplaatst. Na het geprobeerd te hebben, zakt een uitgemergelde Chinees door zijn knieën en raakt bewusteloos. Omringd door landgenoten en andere Aziaten blijkt de man even later overleden te zijn. Nee, dit is geen verwijzing naar Egypte en de tijd waarin de piramides werden gebouwd. Dit is het dagelijkse beeld wat zich nu afspeelt in Qatar, het land waar in 2022 het WK zal plaatsvinden.

Buiten het feit dat iedereen met een gezond verstand kan bedenken dat in de zomer in een land als Qatar het onmogelijk is om te voetballen, zijn er echt nog wel meer obstakels. Vergelijk het met een circusvoorstelling: mensen krijgen alleen de show te zien en veel mooie kunstjes. Maar wat er is gedaan aan voorbereiding of wat er achter de schermen allemaal gebeurd, blijft een goed bewaard geheim. Dit is het verhaal over wat zich nou daadwerkelijk in het circus afspeelt, waar men niet bij stilstaat of wat men niet weet.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Hoe is de show tot stand gekomen? Circus Blatter & Platini verwelkomt u alvast voor 2022 in Qatar. Een land met een heerlijke warme temperatuur en mooie hotels. Tevens een land waar u uw felbegeerde spaarpot kunt leeg strooien. Dat er in ruil voor de stemmen die naar Qatar gingen immense bedragen en afspraken zijn gemaakt, is nooit naar buiten gebracht. Amper een jaar geleden werd er voor het laatst naar gevraagd. Van transparantie was ook toen al geen sprake. Er werd destijds gesproken over 'Qatargate'; dit is de naam van het zestien pagina's tellende dossier dat alle verstopte geheimen blootlegt. Het WK zou verkocht zijn. Dit blijkt ook uit een mail van de secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA. Er worden meer namen door het slijk gehaald, onder meer die van Platini. De man ontkent uiteraard alles; óók de beschreven geheime afspraak in het Elysée, tussen Sarkozy, een Qatarese prins en Platini. Bij deze afspraak zouden de deals zijn rondgemaakt. Onder meer de toenmalige voorzitter van de Aziatische federatie Mohammed Bin Hammam, de Argentijnse bondsvoorzitter en vicevoorzitter van de FIFA Julio Grondona en de voormalig Braziliaanse bondspreses Ricardo Texeira zouden daarbij een duistere rol hebben gespeeld.

De volgende vraag is wat er wordt gedaan aan de voorbereiding voor het circus? Alles wordt uiteraard door Qatar tot in de puntjes geregeld. Zo ook de bouw van de hypermoderne stadions. Huren zij hier Qatarese bouwvakkers voor in? Nee, is het bondige antwoord op deze vraag. Zij gebruiken gastarbeiders uit Aziatische landen, zoals Nepal, India en Pakistan. Deze worden letterlijk als slaven behandeld. Ze krijgen vaak geen eet- of drinkpauze en moeten werken op het heetst van de dag. Ook voordat ze aan de slag gingen met de bouw van stadions, werkten zij al heel hard. Vaak moesten ze winkelcentra bouwen, waar ze naderhand niet zelf naar binnen mochten. Men is in Qatar zo racistisch als de pest. Vrouwen uit Azië die als huishoudster of nanny werken worden vaak verkracht. Het gevolg? Daarvoor krijgen de vrouwen een gevangenisstraf van twee jaar. Waar is de rechtvaardigheid in een land als Qatar?

Tot slot vragen we ons af wat er achter de schermen in dit 'voetballand' gebeurt. Ook dit is nooit openbaar geworden, totdat een voormalig Marokkaanse voetballer, die werkzaam was in Qatar, zijn boekje opendeed. Het gaat hier om Abdeslam Ouaddou. Hij vertelt over het feit dat zijn club hem van de ene op de andere dag niet meer nodig had en hem weigerde te betalen. Hij wilde hier een zaak van maken bij de FIFA. De reactie die hierop volgde was dat hij op het heetst van de dag conditietrainingen moest afwerken en zijn gezin op straat kwam te staan, omdat de club de huur van het huis niet meer wilde betalen. Hij noemt het kafala-systeem als boosdoener en betitelt dit als de apartheid van de 21e eeuw. Hierdoor kan de sponsor of je werkgever voor jou als buitenlander alles bepalen wat er met je gebeurt. Je kunt het land pas uit als zij een visum voor je regelen. Zo kan men als het tegenzit voor altijd vast komen te zitten in deze openluchtgevangenis. Toen Ouaddou dreigde om naar Human Right Watch te stappen kreeg hij gelukkig zijn lang verwachte visum en vertrok hij zo snel mogelijk uit het land.

Vandaag hoorde ik Blatter op televisie praten over deze zaak. Sinds dat Human Right Watch kritiek begint te uiten en andere organisaties dit voorbeeld volgen, trekt hij zijn mond open. Hij ontkent in ieder geval de zaak omtrent de corrupte stemming en de omkoping van FIFA-leden en andere hoge piefen. Hij legt de schuld bij de landen Duitsland en Frankrijk. Deze hebben politieke druk uitgeoefend op de FIFA vanwege economische perspectieven. Blatter en consorten hebben alleen de verantwoordelijke beslissing genomen. Vindt u dit allen een waterdicht argument? Oordeelt u zelf.

Want de vraag blijft: willen wij wel een WK in een land als Qatar, dat in nevelen is gehuld? Waar elk jaar 400 gastarbeiders sterven door onmenselijke behandeling. Over negen jaar, als de stadions klaar zijn, betekent dit dat er zo'n 3600 gastarbeiders om het leven zijn gekomen. Hoe zullen spelers als CristianoRonaldo en Lionel Messi zich voelen wanneer zij op het veld staan. In een stadion dat is gebouwd met het bloed van vele arbeiders. De bloedcarrousel komt nu voorlopig nog niet tot zijn einde. Ach ja, zo lang niemand er maar iets van zegt, toch? De muziek begint te spelen en de lichten gaan aan.

The show must go on, the show must go on..

 
Qatar

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties