Update: Qatar ontkent beschuldigingen: 'We ondernemen de nodige stappen'
Zondag, 29 juli 2018 om 15:34 • Chris MeijerLaatste update: 15:31

Qatar heeft tijdens de toewijzingsprocedure voor het WK 2022 verschillende mensen betaald om de concurrerende bids in een negatief daglicht te zetten, zo schrijft The Times zondagochtend. De Engelse krant heeft via een klokkenluider uitgelekte e-mails en documenten in handen gekregen waaruit dit blijkt. Op deze manier moest de indruk worden gewekt dat er in onder meer de Verenigde Staten en Australië geen draagvlak bestond voor een WK.

Journalisten, bloggers en andere hooggeplaatste figuren, onder wie voormalig CIA-agenten, kregen een vergoeding uit Qatar om zich in de media negatief uit te laten over de bids van de Verenigde Staten en Australië. Verder kreeg een Amerikaanse professor 9000 dollar, omgerekend ruim 7700 euro, om een vernietigend rapport over het Amerikaanse bid te schrijven. De conclusie van het rapport, dat een WK negatieve financiële gevolgen zou hebben voor de Verenigde Staten, werd vervolgens gretig doorgestuurd naar verschillende media.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Daarnaast werden groepen studenten gestuurd om te demonstreren tegen een WK, bijvoorbeeld in Australië. Op deze manier wilde men ervoor zorgen dat er in de rivaliserende landen geen draagvlak zou zijn voor een eventueel WK, wat een belangrijke eis van de FIFA is. Volgens de regels van de wereldvoetbalbond is het verboden om op een dergelijke manier de andere kandidaten in een negatief daglicht te zetten. Volgens de klokkenluider was er sprake van een gericht en uitgebreid opgezet plan om de andere bids af te troeven.

De strategie van het Qatarese bid is opgezet en uitgevoerd door Brown Lloyd Jones (BLJ), een communicatiebedrijf uit New York. Er zou een e-mail van Michael Holtzman, president van BLJ, zijn uitgelekt, waarin hij schrijft over de strategie. "De afgelopen maanden hebben we een uitgebreide operatie ondernomen om de concurrerende bids te ondermijnen, in het bijzonder Australië en de Verenigde Staten", zo citeert The Times Holtzman. Zowel het bestuur van het Qatar-bid als BLJ heeft niet gereageerd op de aantijgingen van de Engelse krant.

Het is niet de eerste keer dat de kandidatuur van Qatar in opspraak raakt. Eerder deed de FIFA twee jaar lang onderzoek naar corruptie in de toewijzingsprocedure, maar hiervoor werd geen bewijs gevonden. Het is onduidelijk welke gevolgen de onthullingen van The Times hebben voor het WK van 2022, aangezien er volgens de krant nu sprake is van 'hard bewijs'. Naast Australië en de Verenigde Staten waren ook Zuid-Korea en Japan kandidaat voor de organisatie van het eerstvolgende WK.

Update zondag 29 juli 15.34 uur - Qatar ontkent beschuldigingen: 'We ondernemen de nodige stappen'
Qatar heeft zondagmiddag via een officiële verklaring de beschuldigingen die The Times eerder op de dag naar buiten bracht ontkend. De krant stelde dat het land tijdens de toewijzingsprocedure voor het WK van 2022 verschillende mensen betaald zou hebben om concurrerende bids in een negatief daglicht te stellen. Qatar laat echter weten altijd 'aan de hoogste standaarden wat betreft ethiek en integriteit te hebben voldaan': "Als gevolg van de krantenartikelen van vandaag, ontkennen we alle beschuldigingen op krachtige wijze. We zullen de nodige stappen ondernemen om de integriteit van het bid van Qatar te beschermen en onze advocaten verdiepen zich momenteel in de zaak. Het recht om dit toernooi te organiseren is door ons verkregen omdat ons voorstel het beste was en omdat het tijd is dat het Midden-Oosten zijn eerste WK organiseert", leest de verklaring.

 
Wereldkampioenschappen

Poll
Kan het WK nog in Qatar gehouden worden?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties