Ajax start Champions League uitstekend met ruime zege op AEK

Ajax moest het woensdagavond doen zonder aanvoerder Matthijs de Ligt. Hij was op de laatste training voor het duel met AEK geblesseerd geraakt aan zijn knie en moest verstek laten gaan. Zijn plek werd in de achterhoede opgevuld door Frenkie de Jong, waardoor er op het middenveld een plekje vrij kwam voor Carel Eiting, die de voorkeur kreeg boven Van de Beek. Zonder de negentienjarige captain in de ploeg werd de aanval vanaf het eerste fluitsignaal gezocht. Grote kansen leverde dit niet op. De beste mogelijkheid was na dertien minuten spelen nog voor AEK Athene. De Portugese middenvelder André Simoes kopte vanuit een scherp ingesneden vrije trap maar net naast het doel van André Onana.

De ploeg van Ten Hag was in de eerste helft de bovenliggende partij en drong AEK Athene ver terug op eigen helft. Het echte vuurwerk bleef echter uit, want de Amsterdammers hadden alle moeite om zich door de Griekse muur te spelen. Met name vanaf de linkerflank zorgde Ajax regelmatig voor dreiging, maar niet meer dan dat. De eindpass was telkens niet goed, waardoor de bezoekers eenvoudig op de been bleven. Ajax moest daarentegen ook oppassen, want de Grieken kwamen er vanuit de counter een paar keer uit. Onana kwam overigens geen moment in de problemen.

Ajax kwam na de thee sterk uit de kleedkamer en het gewenste doelpunt liet niet lang op zich wachten. Na een afgeslagen hoekschop kwam de bal in de 47ste minuut via De Jong bij David Neres terecht. De Braziliaan slingerde de bal opnieuw voor en bereikte de geheel vrijstaande Tagliafico, voor wie het een koud kunstje was om de bal achter doelman Vasilios Barkas te schieten. De Argentijn keek nog wel snel naar de assistent-scheidsrechter, maar van buitenspel was geen sprake. De verdiende voorsprong was voor Ajax geen teken om het rustiger aan te doen, integendeel. De ploeg van Ten Hag bleef de aanval zoeken en het was wachten op het tweede Ajax-doelpunt. Tagliafico was er na een klein uur spelen héél dichtbij, maar Barkas ronselde zijn kopbal op miraculeuze wijze uit het doel.

Ajax bleef aanvallen, maar moest dat doen zonder Klaas-Jan Huntelaar. De spits viel na een uur spelen uit met een hamstringblessure. Niet Kasper Dolberg, maar Van de Beek kwam voor hem binnen de lijnen. Zonder een aanspeelpunt in het team bleef Ajax de betere ploeg. Op aangeven van Dusan Tadic leek Van de Beek de 2-0 te maken. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Een minuut later werd Neres door Uros Cosic in het strafschopgebied naar de grond gewerkt, maar scheidsrechter Carlos del Cerro Grande weigerde de bal op de stip te leggen. Tot dat moment had AEK aanvallend niets uitgericht. Ook vanuit een vrije trap wisten de bezoekers een kwartier voor tijd niet gevaarlijk te worden.

Niet lang daarna werd de wedstrijd definitief beslist door Van de Beek. Een afgemeten voorzet van Tadic werd onhoudbaar tegen de touwen geknald door de invaller. Na het bereiken van de comfortabele voorsprong werd Kasper Dolberg ingebracht. Hij speelde het laatste kwartiertje mee, een periode waarin Ajax nadrukkelijk zocht naar een derde treffer. Dat derde doelpunt viel uiteindelijk in de negentigste minuut en kwam op naam van Tagliafico, die op fantastische wijze scoorde. Op aangeven van Eiting schoot hij de bal vanuit een moeilijke hoek over de keeper heen. Met zijn prachtige doelpunt werd een prachtige avond voor Ajax in stijl afgesloten.