Afgekeurde treffer Elia behoedt Cocu voor nieuwe mokerslag

Na de 2-0 overwinning van afgelopen donderdag in de Europa League op het Slowaakse Spartak Trnava besloot Cocu zijn basiself intact te houden. Dat betekende dat de pas negentienjarige Elif Elmas opnieuw startte, terwijl de aanvalslinie werd geleid door Islam Slimani, tegen Spartak Trnava nog verantwoordelijk voor de gehele doelpuntenproductie. Bij Istanbul Basaksehir keerde Eljero Elia terug in de wedstrijdselectie; de voormalig Feyenoorder kwam vanwege een blessure op 16 september tegen Antalyaspor voor het laatst in actie.

Elia moest nog wel genoegen nemen met een reserverol. Istanbul Basaksehir genoot in de eerste helft het meeste balbezit, maar slaagde er niet in het optisch overwicht uit te drukken in een voorsprong. In de slotfase van de eerste helft stuitte Mahmut Tekdemir op doelman Harun Tekin, terwijl Márcio Mossoró na een hoekschop uit kansrijke positie naast schoot. Namens Fenerbahçe zetten Slimani en Elmas doelman Mert Günok aan het werk in het eerste bedrijf.

Direct na de onderbreking maakte Elia als invaller alsnog zijn opwachting. De Nederlander was na een uur voetballen dicht bij de gelijkmaker, maar schoot vanuit kansrijke positie over. Cocu zag hoe zijn elftal moeite had met het creëren van kansen en bracht onder anderen Yassine Benzia nog binnen de lijnen teneinde daar verandering in aan te brengen. Elmas kreeg twintig minuten voor tijd een goede mogelijkheid, maar de belofte zag zijn schot op het laatste moment geblokt worden door een verdediger.

In de slotfase waren de beste kansen voor Istanbul Basaksehir. Elia dacht acht minuten voor tijd uit te groeien tot matchwinner, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. In blessuretijd miste Visca nog een enorme kans namens het bezoek, waardoor de stadsderby uiteindelijk geen winnaar opleverde.