Ajax trakteert hard spelende Brazilianen op nederlaag

Ajax speelde afgelopen vrijdag met 2-2 gelijk tegen Flamengo, waarna het de strafschoppenserie die volgde met 4-3 verloor. Ten Hag gaf nagenoeg al zijn basisspelers toen rust, maar voor het duel met São Paulo besloot de oefenmeester terug te vallen op de vertrouwde namen. Ajax speelde echter niet in de hoogste versnelling en had het lastig met het fysiek sterke spel van de Braziliaanse opponent. Hakim Ziyech was na twee minuten voetballen nog wel gevaarlijk geweest met een voorzet die bijna een treffer opleverde, maar verder wist de Eredivisionist in de openingsfase weinig kansen te creëren.

São Paulo maakte er als gezegd vooral een fysieke strijd van en wist na 22 minuten zowaar op voorsprong te komen. Daley Blind verdedigende onvoldoende uit met het hoofd, waarna Pablo Felipe Teixeira in het strafschopgebied oog had voor Hernanes. Laatstgenoemde was weggelopen bij Matthijs de Ligt en vuurde vanaf een meter of dertien uiteindelijk overtuigend raak: 1-0. Ajax maakte daarna jacht op de gelijkmaker, maar São Paulo verdedigde gegroepeerd en behield zijn voorsprong voor rust, mede doordat doelman Jean in de veertigste minuut een vrije trap van Lasse Schöne uit de hoek ranselde.

Ajax begon na de onderbreking sterk aan de tweede helft. Van de Beek had al snel voor de gelijkmaker kunnen zorgen, maar hij stuitte na een fraaie aanval op invaller Tiago Volpi. Aan de overzijde kon Nenê André Onana niet verschalken met een lobje. Ajax drukte São Paulo steeds verder achteruit en wist na 57 minuten verdiend op gelijke hoogte te komen. Noussair Mazraoui bereikte met een crosspass de ingevallen Rasmus Kristensen, waarna de Deen Van de Beek in staat stelde van dichtbij de 1-1 tegen de touwen te lopen. Ajax leek vervolgens door te pakken, maar zeven minuten na de gelijkmaker van Van de Beek wist São Paulo opnieuw op voorsprong te komen.

Léo wist na een actie over de linkerflank Brenner Souza da Silva te bereiken, waarna de pas achttienjarige aanvaller Onana kansloos liet met een schot vanaf ongeveer vijftien meter. Ook Ajax wist echter snel wat terug te doen: Dolberg verdiende een strafschop na een duel met Igor Liziero, waarna Tadic het buitenkansje benutte. Een kwartier voor tijd nam Dolberg zelf de 2-3 voor zijn rekening. Na voorbereidend werk van Frenkie de Jong en Tadic volleerde de spits van dichtbij overtuigend raak. In de laatste tien minuten werd er nog volop gewisseld bij Ajax, maar de zege werd uiteindelijk niet meer uit handen gegeven. Steker nog: via Neres scoorden de Amsterdammers in de blessuretijd voor een vierde keer. De Braziliaan rondde met enig fortuin af na een fraaie assist van Jurgen Ekkelenkamp.