Josep Guardiola past 'Mascherano-tactiek' toe: 'Hij is intelligent genoeg'
Zondag, 10 februari 2019 om 10:02

Josep Guardiola is ervan overtuigd dat Fernandinho op 33-jarige leeftijd nog een succes als verdediger kan worden. De Braziliaan speelde in het Premier League-duel van Manchester City met Arsenal (3-1) in een flexibele rol: hij nam plaats naast Nicolás Otamendi op de momenten dat de Londenaren de bal hadden en voegde zich bij Ilkay Gündogan in de fases dat the Citizens balbezit hadden. In de 0-2 zege op Everton had Fernandinho een meer controlerende rol in het team.

Het is niet voor het eerst dat Guardiola een middenvelder omschoolt of om wil scholen tot een centrale verdediger. In zijn tijd bij Barcelona haalde hij Javier Mascherano terug naar de defensie. De oefenmeester is ervan overtuigd dat Fernandinho uit hetzelfde hout is gesneden. "Ik weet het eigenlijk wel zeker, dat hij op die positie kan spelen", stelde Guardiola in aanloop naar de topper tegen Chelsea. "Hij is snel, hij is sterk in de lucht en hij kan het spel voor zich goed analyseren. Naar wie de bal wordt toegespeeld, etcetera. Zijn omschakeling is uitmuntend."

"Hij is intelligent genoeg om te weten wanneer-ie mee naar voren kan of wanneer-ie terug naar achteren moet. Hij begrijpt alles. Hij zal er nog meer op moeten trainen, maar ik denk dat hij het kan. Maar natuurlijk is zijn positie het middenveld." Guardiola zal namelijk geen risico nemen in bepaalde wedstrijden. "Ik weet wat er gaat gebeuren of wat er gezegd gaat worden als we verliezen mét Fernandinho op die positie. Ik ben een genie, hè", doelt de Spanjaard op de massale media-aandacht in Engeland.

"Maar hij kan daar spelen, omdat we zijn capaciteiten analyseren en kijken naar wat we nodig hebben. We hebben iemand nodig die de opbouw begrijpt en dat is de reden waarom we hem gebruiken. Het is altijd beter om iemand altijd op dezelfde positie te laten spelen", besloot Guardiola. "Maar als een voetballend er open voor staat, je het met hem op de training bespreekt, hij zegt: 'Ik kan het', en hij de situatie begrijpt, dan is het geen probleem."

 
Premier League
 
Manchester City
 
Ilkay Gündogan
 
Fernandinho
 
Josep Guardiola

>
Premier League
Manchester City
6
0
Chelsea
Zondag, 10 februari 2019 om 17:00
Meer nieuws
   
19:38
19:38
Koeman kiest in Kiev voor één debutant in ongebruikelijke basiself
10
   
19:20
19:20
'AZ heeft opnieuw concrete interesse in toptalent uit Zweedse competitie'
0
   
19:00
19:00
TOTO's tips: Ajax gaat voor eerste thuiszege in CL in ruim een jaar tijd
0
   
18:57
18:57
Ryan Gravenberch kritisch: 'De trainer liet laatst beelden zien van Klaassen'
16
   
18:44
18:44
Jan Boskamp na ziekteklachten negatief getest op coronavirus
11
Meer sportnieuws
10:21
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties