Oekraïne moet shirt vlak voor wedstrijd tegen Oranje nog aanpassen
Donderdag, 10 juni 2021 om 11:55 • Dominic MostertLaatste update: 12:02

Vlak voor de start van het EK moet Oekraïne het wedstrijdshirt aanpassen. De eerste tegenstander van het Nederlands elftal presenteerde maandag een speciaal voor het toernooi ontworpen shirt, waarop een silhouet van de landkaart te zien is, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim. Op de achterkant van het shirt is de tekst 'Glorie aan onze helden' en 'Glorie aan Oekraïne' toegevoegd. De zin 'Glorie aan onze helden' moet verdwijnen, maar de andere zin en de kaart mogen blijven staan.

Volgens de UEFA is de slogan, die in de kraag van het shirt geschreven staat, 'duidelijk van politieke aard'. Met de slogan zou verwezen worden naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. Tijdens de Euromaidan-protesten werd de zin gescandeerd door demonstranten. Rusland diende eerder deze week officieel protest in over het shirt. Het land was niet te spreken over de slogans en over de landkaart, maar de UEFA stelt dat de Verenigde Naties 'de territoriale grenzen erkennen zoals die worden weergegeven in het design' en dat er daarom geen wijziging hoeft plaats te vinden aan de voorkant van het shirt. Ook de zin 'Glorie aan Oekraïne' mag blijven staan.

Kort na de introductie van de shirts betoogde parlementslid Vitaly Milonov, van de grootste partij Verenigd Rusland, dat de shirts onreglementair waren. "Als de UEFA niet blind is, dan zal het Oekraïne verbieden om dit shirt te dragen op het EK. Sport hoort zich niet te vermengen met politiek", zei hij. "Wat er op het shirt staat interesseert me eigenlijk niet. Oekraïne is ook slechts een outsider. Na de eerste nederlaag is iedereen ze alweer vergeten, het interesseert niemand wat." Zondag treedt Oekraïne in Amsterdam aan tegen Nederland.

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!

 
EK 2020
 
Oekraïne

>
European Championship
Nederland
3
2
Oekraïne
Zondag, 13 juni 2021 om 21:00
Meer nieuws
   
12:33
12:33
De Ligt reageert op 'meneer Van Basten': 'Ik ben blij met de kritiek'
26
   
12:27
12:27
De man van de wedstrijd was niet Denzel Dumfries of Frenkie de Jong
197
   
11:51
11:51
'Jan Vertonghen kan na achttien jaar afwezigheid terugkeren in België'
14
   
11:33
11:33
Eriksen mag vanwege ICD-kastje waarschijnlijk niet terug naar Inter
74
   
11:20
11:20
Sergio Busquets test negatief en maakt Spaanse selectie weer compleet
34
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties