Arnautovic reageert op verbale uitbarsting: 'IK BEN GEEN RACIST!'
Maandag, 14 juni 2021 om 15:56 • Mart Oude NijeweemeLaatste update: 16:01

In de slotfase van de gewonnen EK-wedstrijd van Oostenrijk tegen Noord-Macedonië (3-1) was het Marko Arnautovic die de aandacht op zich vestigde. De spits kwam een half uur voor tijd binnen de lijnen en besliste het duel in de slotfase met de 3-1. Bij het vieren van zijn doelpunt richtte hij zich tot enkele spelers van Noord-Macedonië. Arnautovic liet zich verbaal gaan en moest worden tegengehouden door zijn aanvoerder David Alaba. Daags na het incident reageert hij via Instagram op zijn uitlatingen.

"Er zijn gisteren enkele verhitte woorden gevallen in het heetst van de strijd", begint Arnautovic zijn reactie. "Ik wil daarvoor mijn EXCUSES aanbieden, vooral richting mijn vrienden uit Noord-Macedonië en Albanië. Ik wil één ding heel duidelijk zeggen: IK BEN GEEN RACIST! Ik heb vrienden in bijna elk land en ik sta voor diversiteit. Iedereen die mij kent weet dat." Arnautovic liet zijn emoties volledig de vrije loop toen hij Oostenrijk op een 3-1 voorsprong had gezet. De aanvaller schreeuwde het uit en moest in bedwang worden gehouden door enkele teamgenoten, onder wie Alaba. De aanvoerder probeerde Arnautovic tot kalmte te manen, waar de aanvaller op zijn beurt weer niet van gediend was.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Servische en Kroatische media melden daags na het veelbesproken incident dat aan de lippen van Arnautovic duidelijk is te zien dat hij 'Ich f***e deine Shiptar-Mutter' riep. Vrij vertaald: 'Ik neuk je Shiptar-moeder'. In het Servisch is Shiptar een denigrerende racistische term voor Albanezen. De spelers van Noord-Macedonië hebben dit nog niet bevestigd en ook de UEFA heeft nog geen melding gemaakt van racistische uitlatingen. Arnautovic is geboren en getogen in Wenen, maar zijn familie komt uit Servië, waar nog veel van zijn familieleden wonen.

Zelf zei hij ooit: "Er zit een Serviër in mij". Zijn vermeende beledigingen na het doelpunt waren waarschijnlijk specifiek gericht tegen Ezgjan Alioski, die voor Leeds United speelt en van Albanese afkomst is. Beide spelers zouden gedurende de wedstrijd al met elkaar in een verbale strijd verwikkeld zijn geraakt. Na de wedstrijd was op beelden te zien hoe Arnautovic en Alioski in alle rust op het veld stonden na te praten. Het etnische conflict tussen Servië en Albanië heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot de Middeleeuwen. Servië erkent Kosovo, waar etnische Albanezen veruit de grootste etnische groep vormen, nog steeds niet als onafhankelijk land.

Arnautovic zorgt voor verbijstering na doelpunt: 'Een klassieke engnek'

Na zijn treffer namens Oostenrijk liet Arnautovic zich zondagavond gaan tegenover een speler van Noord- Macedonië, maar daar was aanvoerder David Alaba niet van gediend.Lees artikel

Ook over een vermeend handgebaar van Arnautovic ontstond veel ophef. De aanvaller maakte een rondje met zijn duim en wijsvinger en spreidde zijn overige drie vingers, wat in de Balkan wordt opgevat als een non-verbale versie van Arnautovic' beledigingen. Het gebaar wordt soms gebruikt als symbool voor witte suprematie. Het is niet bekend of Arnautovic dit ermee bedoeld heeft en of hij bekend is met het gebaar. Arnautovic herhaalde dat zijn woorden na het doelpunt 'absoluut niets met politiek te maken hadden'. "Aan alle mensen die zich aangesproken voelden: het spijt me. Laten we het allemaal vergeten, het maakt geen deel uit van voetbal."

 
EK 2020
 
Oostenrijk
 
Macedonia FYR
 
Servië
 
Albanië

>
European Championship
Oostenrijk
3
1
Macedonia FYR
Zondag, 13 juni 2021 om 18:00
Meer nieuws
   
11:03
11:03
Thiamo (20) lag te huilen en braken van pijn: 'Dat is toch onmenselijk?'
8
   
10:25
10:25
'Wat Cody Gakpo zegt hoeven we niet serieus te nemen'
78
   
09:55
09:55
'Naïeve padvinder' noopte Johan Derksen tot zappen tijdens wedstrijd Ajax
25
   
09:02
09:02
Eljero Elia na veertien jaar terug bij ADO Den Haag
36
   
08:38
08:38
Spaanse media hard voor Barcelona: 'Feitelijk slechts vijf échte basisspelers'
43
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties