Aanklager in beroep tegen vrijspraak Sparta-verdediger Marco Pinto
Maandag, 13 september 2021 om 14:37 • Yanick VosLaatste update: 14:38

De tuchtcommissie van de KNVB besloot afgelopen vrijdag dat de rode kaart van Sparta Rotterdam-verdediger Mica Pinto geseponeerd diende te worden. Maandag heeft de aanklager betaald voetbal echter besloten om in beroep te gaan tegen deze uitspraak, zo brengt de Eredivisie-club naar buiten.

De tuchtcommissie betaald voetbal sprak de linksback vrij van ernstig gemeen spel, naar aanleiding van zijn rode kaart tijdens de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Sparta (2-0) voor de interlandperiode, wegens een gebrek aan bewijs. Sparta ging niet akkoord met het schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Pinto kreeg rood in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles na een tackle op Luuk Brouwers. Na het zien van de beelden besloot scheidsrechter Jannick van der Laan hem met rood van het veld te sturen. Omdat Sparta niet akkoord ging met het schikkingsvoorstel, diende de zaak donderdag in Zeist. Daar werd Pinto vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Voor een veroordeling zijn reglementair twee bewijsmiddelen nodig. Naar het oordeel van de tuchtcommissie is het ten laste gelegde ernstig gemeen spel gebaseerd op VAR beelden die niet of niet voldoende door andere bewijsmiddelen, worden ondersteund", meldde Sparta. "De tegenspeler heeft niet meer verklaard dan dat hij door het rechterbeen van Pinto geraakt is op zijn scheenbeen. De verklaring van de scheidsrechter die geheel gebaseerd is op de VAR-beelden is ook onvoldoende. Het ten laste gelegde, ernstig gemeen spel, is volgens de tuchtcommissie dan ook niet bewezen."

Door de uitspraak kon Pinto afgelopen weekend in actie komen tegen Fortuna Sittard (3-1 winst). Nu moet hij alsnog vrezen voor een schorsing. "Volgens de tuchtcommissie is het ten laste gelegde, ernstig gemeen spel, gebaseerd op VAR-beelden die niet of niet voldoende door andere bewijsmiddelen worden ondersteund. In tegenstelling tot de tuchtcommissie is de aanklager echter van oordeel dat er in deze zaak reglementair voldoende bewijs is om tot een veroordeling te komen door de tv-beelden en de afgelegde verklaringen in samenhang te bekijken", aldus Sparta. Tot het moment dat de zaak dient is Pinto gewoon inzetbaar voor de ploeg van Henk Fraser. Een datum voor het beroep is nog niet bekend.

 
Eredivisie
 
Sparta Rotterdam
 
Go Ahead Eagles
 
Michael Gonçalves Pinto

>
Eredivisie
Go Ahead Eagles
2
0
Sparta Rotterdam
Zaterdag, 28 augustus 2021 om 20:00
Meer nieuws
   
20:03
20:03
Memphis Depay: 'Mijn broer weet niet eens meer wat buiten is'
1
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Eredivisie: RKC Waalwijk - Willem II
0
   
19:47
19:47
Karsdorp oogst lof met uitstekende seizoensstart: 'Ik kijk altijd naar hem'
6
   
19:45
19:45
Live meepraten in de EFL Cup: Manchester City - Wycombe Wanderers
1
   
19:45
19:45
Live meepraten in de EFL Cup: Norwich City - Liverpool
2
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties