UEFA verbiedt 'three little birds' op derde shirt van Ajax
Zondag, 12 september 2021 om 20:20 • Mart van MourikLaatste update: 20:48

Ajax mag van de UEFA voorlopig niet met drie kleine vogeltjes op de rug spelen. Zaterdagavond traden de Amsterdammers op bezoek bij PEC Zwolle (0-2) voor het eerst dit Eredivisie-seizoen aan in het derde shirt. Oplettende kijkers merkten al snel het ontbreken van de three little birds op, daar die op de eerder gepresenteerde shirts wel te zien zijn. Volgens de Europese voetbalbond is het spelen met de icoontjes op het shirt in strijd met de regelgeving.

Ajax Life, de website van de supportersvereniging van Ajax, vroeg bij de club wat de reden is achter ontbreken van de iconische vogels. "De Europese voetbalbond ziet het als een andere uiting dan het clublogo, logo kledingsponsor of mouwsponsor. Andere uitingen zijn niet toegestaan", zo luidt de officiële verklaring van Ajax. Volgens de supportersvereniging was de club verbaasd over het antwoord van de UEFA. "Are you sure that you are not joking?", zou Ajax hebben gevraagd.

Het blauwe uitshirt van Ajax lijkt volgens de richtlijnen van de KNVB te veel op het thuisshirt van PEC, waardoor de Ajacieden in Zwolle aantraden in het derde shirt. Met het tenue, dat half augustus officieel werd gepresenteerd, brengt Ajax een ode aan Bob Marley en zijn nummer Three Little Birds, dat geregeld in de Johan Cruijff ArenA te horen is. Op de achterkant van het originele shirt staan drie vogels afgebeeld, maar vanwege het besluit van de Europese voetbalbond was er tegen PEC echter niets meer dan een zwart vlak te zien boven de spelersnamen op de shirts.

In Europees verband is het dus zeker uitgesloten dat Ajax zal aantreden met de oorspronkelijk gepresenteerde shirts. Ajax Life weet overigens te melden dat de Amsterdammers 'wellicht op een later moment' in de Eredivisie wél met de drie vogels op het shirt mogen aantreden.

 
Eredivisie
 
Champions League
 
Ajax
 
PEC Zwolle

>
UEFA Champions League
Sporting Portugal
1
5
Ajax
Woensdag, 15 september 2021 om 21:00
Meer nieuws
   
19:14
19:14
Vincent Kompany krijgt Nederlandse rechterhand bij Anderlecht
2
   
18:44
18:44
Erik ten Hag reageert op vermeende belangstelling van Barcelona
36
   
18:43
18:43
Ajax moet vijf minuten voor aftrap wijziging doorvoeren in basiself
8
   
18:30
18:30
Live meepraten in LaLiga: Getafe - Atlético Madrid
7
   
18:27
18:27
Laporta komt met videoboodschap: 'We weten wat er moet gebeuren'
41
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties