Alleen gemeente kan ADO Den Haag nog redden van ondergang
Woensdag, 6 oktober 2021 om 16:44

ADO Den Haag heeft in een ultieme poging de KNVB-licentie te behouden steun gezocht bij de gemeente Den Haag. Dit blijkt uit een brief die is verstuurd aan de gemeenteraad en in handen is van Voetbal International. De huidige bestuurders zien geen andere uitweg meer, want het water staat de club inmiddels aan de lippen.

ADO leverde al twee keer geen sluitende begroting in bij de KNVB en kreeg daardoor vorige week definitief als straf zes punten in mindering. De nieuwe termijn om alsnog een kloppende begroting in te dienen, verloopt maandag 11 oktober. Als het dan opnieuw niet lukt om aan de voorwaarden van de licentiecommissie van de KNVB te voldoen, waar het alle schijn van heeft, dreigt de club voor de derde keer drie competitiepunten in mindering te krijgen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Mocht de Haagse club op 1 november de begroting nog steeds niet op orde hebben, komt zelfs de KNVB-licentie in het geding en kan betaald voetbal op de korte termijn verleden tijd zijn. Gesprekken met meerdere grootaandeelhouders om de club over te nemen, liepen in de afgelopen maanden spaak, waardoor ADO nog steeds met een hoge schuldenlast zit. De nood blijkt inmiddels zo hoog te zijn dat de club voor financiële steun heeft aangeklopt bij de gemeente Den Haag.

Burgemeester Jan van Zanen heeft dinsdag 5 oktober een brief gestuurd naar de gemeenteraad. Hierin gaat hij uitgebreid in op de financiële problemen van de club. "Op 4 oktober 2021 heeft ADO ons een hernieuwd verzoek gedaan. ADO verzoekt deze keer om directe financiële ondersteuning. De reden hiervoor is dat de KNVB voor 1 november 2021 een sluitende begroting of een garantstelling van 5,1 miljoen euro eist. ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen. Als ADO niet aan deze eis voldoet, zal de KNVB de licentie intrekken en zal ADO geen betaald voetbalorganisatie meer zijn."

Het komt erop neer dat de ADO het zonder (tijdelijke) financiële steun van de gemeente niet gaat redden. Het stadsbestuur lijkt bereid te helpen, maar wil eerst complete duidelijkheid hebben over de financiële situatie en de financiële vooruitzichten bij de club. "Zonder dat inzicht kan de gemeente niet acteren op basis van feitelijkheden, noch een beredeneerde inschatting maken van de omvang van het vraagstuk. De komende dagen zullen wij actief met ADO spreken om volledige transparantie te krijgen in de financiën", zo schrijft Van Zanen aan de gemeenteraad.

De burgemeester geeft in de brief bovendien aan dat mocht blijken dat toekomstbestendige bedrijfsvoering mogelijk is, de gemeente gaat kijken of en hoe op het verzoek van ADO om financiële steun kan worden ingegaan. Op sportief gebied gaat het de ploeg van trainer Ruud Brood wel voor de wind. Afgelopen speelronde wonnen de Hagenaren de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. Door de zes punten in mindering moet ADO het echter doen met een achtste plaats op de ranglijst.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

 
Keuken Kampioen Divisie
 
ADO Den Haag
 
Ruud Brood

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties