Marco van Basten maakt opvallende shortlist voor Ballon d'Or-winst
Maandag, 29 november 2021 om 09:30 • Tom RofekampLaatste update: 09:37

Marco van Basten heeft zijn topfavorieten voor de winst van de Ballon d'Or, die maandagavond wordt uitgereikt, genoemd. De drievoudig winnaar van de prestigieuze trofee ziet de top drie bestaan uit Mohamed Salah, Robert Lewandowski en Romelu Lukaku, zo vertelde hij zondagavond bij Rondo. Lionel Messi, winnaar van de meest recente editie, verdient de prijs ditmaal niet volgens de analist.

"Wie van de twee?", opende Wytse van der Goot de discussie, waarmee de presentator doelt op Messi en Lewandowski. De Argentijn wist de Ballon d'Or vooralsnog zes keer in de wacht te slepen; Lewandowski behoorde zelfs nog nooit tot de top drie. "Messi?", vroeg Van Basten zich hardop af. "Die heeft toch totaal geen goed seizoen gedraaid?" De oud-spits noemde vervolgens zijn topfavoriet. "Salah speelt geweldig. Ik zou niet weten wie hem zou moeten verslaan."

Het artikel gaat verder onder de video
PSG wint maar vreest voor zware blessure Neymar | Saint-Étienne - PSG | Highlights
Meer videos

"De afgelopen maanden is hij bijna wekelijks uitblinker", lichtte Van Basten zijn keuze toe. "Echt indrukwekkende goals maakt hij ook, en Liverpool doet het goed." Salah wist dit seizoen over alle competities vooralsnog zeventien keer te scoren in achttien wedstrijden; zijn club staat derde in de Premier League en is nog in de race om alle prijzen. Van Basten noemde daarop de nummers twee en drie van zijn lijstje: "Lewandowski heeft natuurlijk ontzettend goed gepresteerd met Bayern München, die doet ook werkelijk goede dingen. En ook Lukaku heeft het afgelopen jaar zoveel doelpunten gemaakt. Hij is zo belangrijk geweest."

Tafelgenoot Aad de Mos vindt de keuze niet al te moeilijk. "Er valt toch niet te discussiëren over de status en de cijfers van Lewandowski? Daar word je toch bang van?" Ronald Waterreus sloot zich daarbij aan. "Ik vind het om het maar eens in goed Nederlands te zeggen: no contest. De belangrijkste reden waarom hij moet winnen is omdat hij vier prijzen heeft gewonnen afgelopen kalenderjaar."

Van Basten kanaliseerde de discussie door een reeks 'Ballon d'Or-criteria' op te stellen. "Je moet een grote trofee winnen en je moet gewoon een heel goed seizoen spelen. Deels met je club en deels individueel moet je echt iets hebben geboden." "Maar dan zou Jorginho (de middenvelder van Chelsea, red.) de prijs toch moeten winnen?", merkte Van der Goot terecht op. "Ik hoef niet te kiezen", reageerde Van Basten. "Ik zou Salah, Lewandowski of Lukaku nemen. Een van die drie."

 
Nederland

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties