Zeker 8 doden en 50 gewonden bij stadionbestorming Afrika Cup
Dinsdag, 25 januari 2022 om 07:02 • Mart Oude NijeweemeLaatste update: 10:06

Voorafgaand aan het Afrika Cup-duel tussen Kameroen en de Comoren (2-1) zijn maandagavond zeker acht mensen overleden toen zij het stadion probeerden binnen te komen. Ook zijn vijftig mensen met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De Confederation of African Football is een onderzoek gestart naar de omstandigheden rond de dodelijke stadionbestorming in het Stade d'Olembe in Yaounde.

Volgens AP zijn zeker acht mensen om het leven gekomen toen zij in de verdrukking kwamen voorafgaand aan het Afrika Cup-duel. Het ging mis toen politieagenten een afzetting probeerden te maken om te voorkomen dat de fans het stadion zouden betreden. Fans die bij de poort stonden werden daarop vertrapt door degenen die het stadion probeerden binnen te komen. Het vervoeren van de gewonden duurde tot zeker 23.30 uur lokale tijd, 3,5 uur na de aftrap. Ook werden enkele supporters ter plekke behandeld.

"CAF is op de hoogte van het incident dat vanavond plaatsvond in het Olembe Stadium tijdens het Afrika Cup-duel tussen gastland Kameroen en de Comoren", luidt een verklaring van het bestuursorgaan van het Afrikaanse voetbal. "CAF onderzoekt momenteel de situatie en probeert meer details te krijgen over wat er is gebeurd. We staan voortdurend in contact met de regering van Kameroen en het lokale organisatiecomité. Secretaris-generaal Veron Mosengo-Omba is afgereisd naar het ziekenhuis om de slachtoffers te bezoeken."

Medewerkers van het Messassi ziekenhuis in Yaounde hebben tegenover AP verklaard dat zeker vijftig gewonden zijn binnengebracht. Een verslaggever van GOAL, die ter plaatse was, zag hoe medici van het Rode Kruis de slachtoffers in zilverfolie wikkelden. Een tiener werd van de behandelkamer in het stadion per brancard naar een ambulance getild. "Het was een stormloop die we overal zien waar dit soort grote groepen mensen bijeen komen", zei Abel Mbengue, woordvoerder van het organisatiecomité, tegen L'Équipe. "We wachten op betrouwbare informatie over de slachtoffers."

De ramp volgt amper twee dagen na een andere tragische gebeurtenis. Zaterdagavond kwamen minstens zeventien mensen om het leven bij een grote brand in een nachtclub in hetzelfde Yaounde. Het Stade d'Olembe biedt doorgaans plaats aan 50.000 toeschouwers. Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken was het stadion voor tachtig procent gevuld. Het duel werd gewonnen door Kameroen. André Onana en consorten stapten met een 2-1 zege van het veld en strijden op 29 januari in de kwartfinale tegen Gambia.

 
Afrika Cup
 
Kameroen
 
Comoros

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties