Femke Halsema doet aangifte tegen aanhangers van Ajax
Vrijdag, 20 mei 2022 om 19:09 • Dominic MostertLaatste update: 20:45

Femke Halsema heeft besloten om bij de politie aangifte te doen van het grote aantal bedreigingen dat de burgemeester van Amsterdam ontving van aanhangers van Ajax. Halsema maakte twee weken geleden op social media al bekend te zijn 'bedolven onder bedreigingen en gescheld'. Dat gebeurde na de aankondiging van de gemeente Amsterdam dat Ajax bij een eventueel kampioenschap alleen in de Johan Cruijff ArenA zou worden gehuldigd.

Door een landelijk tekort aan beveiligers was een huldiging op het Museumplein niet mogelijk, zo meldde de gemeente. Burgemeester Halsema maakte in een statement op Instagram duidelijk dat ze heeft geprobeerd een huldiging op het Museumplein mogelijk te maken. "In 2019 kon het na vele jaren eindelijk weer: de Ajax-huldiging op het Museumplein", schreef Halsema maandag 9 mei in een statement. "Dit seizoen wilden we dat herhalen. We hebben talloze bedrijven gebeld. Er is in heel Nederland een groot tekort aan beveiligingspersoneel. En tot groot chagrijn hebben we samen met Ajax moeten besluiten dat we de huldiging niet veilig konden organiseren. Sinds wij dit bericht naar buiten hebben gebracht, ben ik persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld. Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen: houd je in! Ik ben ook voor het groots vieren van sportieve successen."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"We hebben de huldiging niet voor niets weer naar de stad gehaald in 2019. Ik begrijp de teleurstelling en ik hoop dat Ajax volgend jaar weer op het Museumplein staat. Maar houd het beschaafd en vriendelijk, beschadig onze stad en vooral onze club niet", luidde de oproep van Halsema aan de Amsterdammers. Door de beslissing van de gemeente Amsterdam konden alleen de naar schatting vijftigduizend toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA bij de huldiging, die de woensdag daarna volgde, aanwezig zijn.

"We benadrukken dat het echt eenmalig moet zijn", zei directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam van Supportersvereniging Ajax in een reactie bij AT5. "En dat het personeelsbeleid volgend jaar wel op orde moet zijn, zodat er een huldiging voor alle Amsterdammers kan plaatsvinden."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Femke Halsema | Burgemeester (@burgemeesterfemkehalsema)

 
Eredivisie
 
Ajax

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties