Gueye naar ethische commissie na weigeren van regenboogshirt
Woensdag, 18 mei 2022 om 16:03 • Tom RofekampLaatste update: 16:04

Idrissa Gueye ontbrak zaterdag in de wedstrijdselectie van Paris Saint-Germain omdat hij niet in een speciaal ontworpen regenboogshirt wilde spelen, aldus diverse Franse media. Volgens Le Parisien en L'Équipe zou dat al het tweede jaar op rij zijn dat de 32-jarige middenvelder daartoe besloot. Trainer Mauricio Pochettino liet echter niks over de keuze van Gueye los, en sprak over 'personele redenen'. Er is inmiddels de nodige woede ontstaan bij onder meer de Franse minister van Sport.

Vanwege de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie - die jaarlijks gevierd wordt op 17 mei - speelden alle clubs in de Ligue 1 afgelopen weekend met speciale regenboogshirts en aanvoerdersbanden. Gueye miste vorig seizoen ook al het duel in het betreffende weekend, maar meldde zich destijds af vanwege 'maagproblemen'. Le Parisien en L'Équipe vermoeden echter dat de vork anders in de steel zit.

Een bron binnen PSG zou verteld hebben dat Gueye weigerde het regenboogshirt aan te trekken. Pochettino vertelde na de 0-4 overwinning op Montpellier dat de Senegalees international, die wel was meegereisd met de selectie, niet kampte met fitheidsproblemen. 'Personele redenen' zouden ten grondslag hebben gelegen aan het niet meespelen van Gueye.

Zeker in het geval van zowel PSG als Gueye ligt de kwestie rondom steun voor de LGBTQ+-gemeenschap erg gevoelig. De Qatarese staat is eigenaar van de Franse landskampioen en heeft een wettelijk verbod op homoseksualiteit vastliggen in het land. Ook in Senegal is seksueel getint gedrag met het zelfde geslacht illegaal verklaard. Actiegroep Rouge Direct, die zich inzet tegen homofobie in sport, riep al op tot een straf voor Gueye. PSG heeft vooralsnog zelf geen reactie gegeven op het voorval.

Gueye moet van de Franse bond FFF op korte termijn voor de ethische commissie verschijnen. Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, noemt de houding van de middenvelder betreurenswaardig. "Het dragen van een regenboogshirt lijkt misschien een klein detail, maar het is een belangrijk symbolisch gebaar dat onze jeugd helpt bij het opvoeden. Een speler kan dat weigeren, want we leven namelijk in een democratie, maar ik vind het erg betreurenswaardig", zo klonk het in gesprek met Le Parisien. Valérie Pécresse, president van Île-de-France, de provincie waarin Parijs is gelegen, uitte haar ongeloof via Twitter.

"Spelers van een voetbalclub, en die van PSG in het bijzonder, zijn een rolmodel voor onze jongeren. Zij hebben de plicht om het goede voorbeeld te geven. De beslssing van Idrissa Gana Gueye om niet mee te doen aan de strijd tegen homofobie kan niet zonder gevolgen blijven!" Er is tevens onvrede bij Rouge Direct, een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen homofobie in de Franse sport. "Homofobie is geen mening, maar een misdaad. PSG en de Franse bond moeten Gueye heel snel ter verantwoording roepen. Geef hem desnoods een straf. Er is een golf van haat tegen de LGBT-gemeenschap, we maken ons grote zorgen."

 
Ligue 1
 
Paris Saint-Germain
 
Idrissa Gana Gueye

>
Ligue 1
Montpellier
0
4
Paris Saint-Germain
Zaterdag, 14 mei 2022 om 21:00
Meer nieuws
   
23:30
23:30
Oefenduels Eredivisie: Tannane scoort voor NEC; Sparta wint met 0-24
34
   
23:20
23:20
Sarina Wiegman leidt Engeland op volgepakt Old Trafford naar openingszege EK
15
   
22:47
22:47
De Jong komt met raad voor Xavi Simons: 'Daar moet je mee leren omgaan'
16
   
22:08
22:08
Orkun Kökçü verlaat trainingskamp Feyenoord; Slot roept direct vervanger op
26
   
21:47
21:47
Loïs Openda vertrekt voor tien miljoen euro bij Club Brugge
27
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties