Arsenals onbekende juwelen deel 1: Chuks Aneke
Door martstolze
Dinsdag, 27 oktober 2009 om 10:50 • Martijn StolzeLaatste update: 11:26

Arsenal staat bekend om zijn fantastische jeugdopleiding. Ik vind het de moeite waard om iedereen op de hoogte te brengen van de talenten die niet iedereen kent. Dus geen Ramsey, Merida, Wilshere, Gibbs of Walcott, maar obscure, jongere ventjes. Deel 1: Chuks Aneke.

Chukwuemeka Aneke kwam op 3 juli 1993 in Newham in London ter aarde, de zoon van twee Nigeriaanse immigranten. Op 1 mei 2001 begon hij te spelen bij Arsenal op het Hale End, de jeugdacademie waar Wenger jaren aan gewerkt heeft. Toen al viel hij op door een buitengewone controle, een krachtige bouw en een elegante, nonchalante stijl van spelen. Liam Brady en Steve Rowley, de twee grote scouts en opleiders van Arsenal, schijnen Chuks (zoals hij genoemd wordt) al jaren te waarderen en proberen hem wanhopig uit de schijnwerpers te houden. Dat is redelijk gelukt. Namen als Ozyakup, Wilshere, Afobe en McDermott zijn beter bekend bij het grotere Arsenal publiek terwijl Chuks toch behoord tot de allergrootste talenten in Engeland. Hij krijgt dan ook steeds meer tijd in de spotlights: hij scoorde vorige maand de winnende goal tegen Portugal voor de Engelse onder-17 jeugspelers en heeft recent de velden bij Arsenal's onder-18s gedomineerd. Dit leidde er dan ook toe dat de Engelse site sport.co.uk, die veel top-10 lijstjes maakt, hem nummer 1 zette in hun lijst van 10 beste talenten die vorig jaar onder-16 speelden in Engeland.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Chuks is een krachtige, lange en 'leggy' middenvelder, die zowel aanvallend als verdedigend kan spelen. Hij is een passer in de trend van Veron, Riquelme en Vieira, maar dan met de kracht en anticipatie van een Essien of Senna. Het liefst speelt hij als centrale middenvelder, of achter de spitsen, maar als spelverdeler naast een balwinnaar in een 4-2-3-1 is hij ook meer dan geschikt. Tegen Portugal bewees hij met een prachtig afstandschot dat hij meer dan goed kan schieten. Hoewel hij zeer krachtig is, is Chuks niet erg snel. Hij heeft een goede dribbel en fantastische controle maar verwacht geen dribbels a la Messi. Hij is meer de krachtige renner die Vieira ook was. Men zegt dan ook wel eens dat Aneke de nieuwe Vieira is: aanvallend sterk, fantastische passes, krachtige, goede runs en domineert het veld. Maar hij is 16. Tot vorig jaar was hij de aanvoerder van de onder-16s, en een regelmatige invaller bij de onder 18s. Nu is hij een van de belangrijkere spelers van de onder-18s, en heeft veel verantwoordelijkheid. Voor de speler die vroeger regelmatig met Jack Wilshere in een team zat, zou je kunnen zeggen dat de groei van Aneke nog meevalt. Hij is immers nog geen speler van het eerste team. Maar Brady weet wat hij doet. Hij moet deze jongen rustig brengen. Voor zover ik heb gezien aan interviews, is Aneke een heel rustige, welbespraakte jongen. Geen bling-bling, geen Kanye West zonnebrillen, maar een beschaafde vent. Hij heeft al een aantal keer met het eerste team meegetraind en naar verluidt was bij de oefenwedstrijdjes alleen Fabregas een betere passer.

In 2007 zei Wenger in een interview dat er twee jongens rondlopen bij Arsenal in de jeugd die 'technisch perfect' zijn en niks meer kunnen leren op dat vlak. Veel namen worden genoemd. Wilshere zou een logische zijn, Afobe ook, maar nader onderzoek heeft geleerd dat het ging om Chuks Aneke en Zak Ansah, een nog jongere spits uit de onder-16s. Als je ziet hoe heel Engeland bij tijd en wijlen kan hypen over Wilshere, zoals afgelopen zomer, wat kan een speler dan wel niet die technisch beter is? Ik laat jullie alvast van hem weten, zodat jullie er op voorbereid zijn. Maar onthoud de naam, want deze juweel gaat ver komen.

 
Arsenal

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties