Drogba, niet de beste wel de meest complete
Door sofian1234
Zaterdag, 7 november 2009 om 17:46 • Sofian1234

Er zijn er maar weinig van; sterke, irritante, snelle en sluwe spitsen. Vrijwel elke aanvaller bezit wel een of twee van deze eigenschappen, echter eens in de zoveel tijd staat er een spits op die ze allemaal bezit. Toevallig voetbalt er een bij Chelsea; ik heb het natuurlijk over de Ivoriaanse krachtpatser Didier Drogba.

Didier Yves Drogba Tébily werd geboren in Abidjan in Ivoorkust. Didier ging al op jonge leeftijd met zijn moeder naar Frankrijk en begon vrijwel direct met voetballen bij de plaatselijke fc. Le Mans ziet in dat de bonkige spits meer is dan alleen een talent en hapt al snel toe, een pareltje is aan de haak geslagen blijkt later. Hij werd achtereenvolgens speler van Guingamp, Marseille en nu Chelsea.

In zijn beginperiode, bij Le Mans, moest Drogba het vooral doen met een aantal invalbeurten. Guingamp had grotere plannen met de jonge Drogba en kocht hem over. Vooral in het tweede seizoen bij de kleine stad in Frankrijk maakt Drogba furore. Hij scoort op 23-jarige leeftijd zeventien goals in 34 wedstrijden bij de Franse middenmotor. Zijn knappe prestaties bleven niet onopgemerkt, en de Franse topclub Marseille koopt de jonge Ivoriaan voor circa 3,5 miljoen pond over. Drogba zou echter niet lang in Marseille blijven: direct een seizoen later verhuist die voor een recordbedrag van 24 miljoen pond naar Chelsea. Ondanks dat Drogba maar een seizoen voor de Franse topclub heeft gespeeld, zijn de fans nog altijd weg van hun voormalig sterspeler.

Drogba is niet de meest productieve spits op deze aardkloot, dat blijkt wel uit zijn cijfers. Desondanks zijn er niet veel verdedigers die ervan houden om tegen de fysiek sterke spits te spelen. Hij heeft al vele topverdedigers nachtmerries bezorgd door ze geen enkele kans te geven. Eenmaal aan de bal is Drogba onhoudbaar, teveel fysiek contact met de spits en je brengt hem ten val , of hij laat zichzelf vallen. Daarom is Didier ook bijzonder irritant, je denkt de bal veroverd te hebben maar je krijgt een vrije trap tegen. Verder zet hij bij hoge ballen altijd zijn rug sterk tegen het lichaam van de tegenstander, als aanvaller kun je dan onmogelijk een overtreding begaan, als verdediger des te meer.

Het seizoen 2005/06 was het absolute hoogtepunt in de carriére van Drogba, hij maakte wonderschone doelpunten en won de Premier League. Hij bezorgde Chelsea ook nog de League Cup door in blessuretijd toe te slaan tegen Liverpool. Het daaropvolgende seizoen werd Drogba topscorer in Engeland met 20 doelpunten, sindsdien ging het steeds bergafwaarts met de spits. Vormcrisis, blessures en schorsingen gooiden roet in het eten van de ambitieuze aanvaller.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ondanks deze vormcrisis maakte Drogba zijn reputatie als 'big-game player' toch weer waar. Hij scoorde in bijna elke topwedstrijd. De Champions League finale en het vorige seizoen zijn echter de dieptepunten uit zijn loopbaan. Hij kreeg rood voor een tikje op Vidic en onder Scolari zat hij soms niet eens bij de wedstrijd selectie. In de Premier League kwam hij 24 keer in actie en scoorde die het miezerige aantal van 5 doelpunten.

Onder Guus Hiddink, de opvolger van Scolari, kwam Drogba weer tot leven en scoorde hij maar liefst 5 keer op rij in de Champions League. Cluj (1 keer), Liverpool (2 keer) en Juventus (2 keer) moesten er allen aan geloven. Tegen Barcelona moest Drogba Chelsea eigenlijk richting Rome schieten, kansen waren er wel maar het was het bewijs dat die niet de meest productieve spits is op Aarde. Hij bleek wel een plaag te zijn voor de defensie van de Catalanen maar doelpunten bleven ongelukkigerwijze uit. Tot overmaat van ramp liet Drogba zich ook nog eens al dan niet terecht gaan tegen de van dienstdoende scheidsrechter Tom Henning Ovrebo. Een schorsing van 3 wedstrijden volgde.

In het seizoen 2009/2010 is Drogba weer in topvorm en scoorde die al 12 keer in 13 wedstrijden, hij gaf daarbij ook nog eens 8 assists. Betere statistieken dan Van Persie, Ibrahimovic, Torres en alle andere topspitsen. Zo gaf hij 2 assists in de gewonnen wedstrijd tegen Liverpool (2-0), en scoorde hij een prachtig doelpunt tegen Stoke.. Voor morgen staat het duel met Manchester United op het programma, de landskampioen reist af naar Stamford Bridge als runner-up en kan bij een overwinning de koppositie overnemen. De Mancunians zijn echter gewaarschuwd, want op dit moment is niemand beter en completer dan Didier Drogba.

 
Chelsea

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties