Benítez speelt 1 tegen 100 en zijn escapes zijn op
Door Kasper
Maandag, 16 november 2009 om 13:52 • KasperLaatste update: 09:54

'Here is Carragher, he's trying to stay cool, Mellor lovely pushing header, for GERRARRRD! Oooooh, it's a beauty!!! What a hit son, what a hit!' Dat commentaar van Andy Gray begeleidde de laatste wedstrijd in de poulefase van de Champions League 2004/05 tussen Liverpool en Olympiakos Piraeus. Na een goal van Rivaldo voor Olympiakos in de eerste helft moest Liverpool driemaal scoren in het laatste bedrijf. Sinama-Pongolle, Neil Mellor en Steven Gerrard zorgden voor een geweldige ontlading op Anfield, waardoor The Reds doorgingen naar de laatste zestien. Het was de eerste van vele escapes.

Ontsnappingen, comebacks, een beetje geluk met beslissingen van het arbitrale trio, vechtlust en onberekenbaarheid. Dat zijn de vijf factoren die met name in de eerste drie seizoen onder Rafa Benítez de kracht van Liverpool waren. Na de ontsnapping in de groepsfase van de Champions League volgde de een na de andere escape. De Nacht van Istanbul, het Wonder van Wembley het zouden jongensboeken kunnen zijn. Benítez schreef ze, de uitgever, Liverpool.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Wanneer Benítez echt hulp nodig had keek hij nog eens goed naar zijn horloge en kon hij toveren, alles liep dan in zijn voordeel. 'Heeft Emmanuel Adebayor net de 2-2 gemaakt? Dat is balen, even Ryan aanwijzingen geven.' En Ryan Babel voerde zijn aanwijzingen goed uit, hij versierde een strafschop en schoot zelf ook nog de 4-2 binnen in de kwartfinale van de Champions League tegen Arsenal.

In het seizoen 2008/09 moest hij wel heel vaak teruggrijpen op zijn magie. Tegen Standard Luik begon het al, in de voorronde van de Champions League. In de slotseconde van de verlening kreeg zijn magie Dirk Kuyt te pakken en deze kon de beslissende 1-0 binnen knikken. Benítez besloot zijn magie maar vaker te gaan gebruiken en niet zonder resultaat. Tegen zowel Middlesbrough, Manchester City als Wigan Athletic draaide de ploeg van de Spaanse trainer in de slotfase de boel compleet om, bovendien vaak tegen minder dan elf man.

Op 14 april 2009 kon Benítez wel weer een escape gebruiken, na een 1-3 nederlaag in de kwartfinale van de Champions League tegen Chelsea, moest er in de return minimaal drie keer gescoord worden. Fabio Aurélio en Xabi Alonso zetten binnen een half uur tijd Liverpool op het goede spoor. Maar in de tweede helft gaat het mis voor Benítez en Liverpool, doelpunten van Drogba en Alex zorgen voor 2-2 op Stamford Bridge. Verwoed schudt Benítez nog een paar keer aan zijn horloge om de magie eruit te krijgen, het levert een zeer spectaculaire slotfase op. Als hij na de 4-4 van Lampard teleurgesteld naar zijn horloge kijkt verschijnt het gezicht van Caroline Tensen: 'Je escapes zijn op.'

Benítez speelde zijn eigen versie van 1 tegen 100. Hij, een merkwaardige trainer met zo nu en dan verbluffende resultaten, tegen iedereen die niet gelooft in Benítez: Gillet en Hicks en de talloze media. Steeds als hij een wonder nodig had verscheen er een wonder. Twee weken geleden in Lyon perste Benítez zijn laatste restjes aan escapes eruit. Deze escape heette wederom Babel, die met een ziedend schot weer even lucht leek te geven aan zijn coach. Het restje magie was er alleen niet op berekend om door te trekken tot de slot seconden en Lisandro López maakte de 1-1. Benítez kijkt vijf dagen later nog een keer naar zijn horloge in de laatste minuten van het duel met Birmingham, het staat dan 2-2. Het horloge tikt nog, maar toont geen gezicht en Liverpool wint wederom niet.

De Spaanse wonderdokter is op een moment aangekomen dat er niets meer fout mag gaan, de druk op de positie van Benítez neemt toe en zijn magie neemt af. Hij zal snel met een nieuwe pot magie moeten komen, anders lijkt zijn tijd op Anfield verstreken.

 
Liverpool

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties