BV Veendam: geen geld, is er nog wel toekomst?
Door AjaxCapeTown
Donderdag, 7 januari 2010 om 00:57 • Martijn Folkers

Waar ik de voorgaande bijdrage berichtte over het feit dat BV Veendam stappen moet gaan zetten om niet in de situatie te komen waarin clubs als RKC Waalwijk en HFC Haarlem terecht zijn gekomen, is nu de situatie daar. De Parel van de Veenkoloniën heeft problemen om de salarissen te betalen en het water staat de club wederom tot aan haar lippen. Voorzitter Max Becherer geeft weliswaar aan 'dat er achter de schermen hard wordt gewerkt', maar ook hij zal zeker beseffen dat je van niets heel moeilijk iets kunt maken.

Ondertussen is hoofdsponsor Gjaltema niet te spreken over de gang van zaken. Directeur Koos Gjaltema legt de vinger op de zere plek en vindt het bestuur 'amateuristisch te werk gaan'. Daarnaast zegt Gjaltema dat hij er weinig vertrouwen in heeft dat BV Veendam de situatie meester wordt. Hij wil weliswaar garant staan voor een bedrag van 25.000 euro, maar stort dit bedrag alleen als er meerdere sponsoren zijn die de club willen steunen. Dat de hoofdsponsor de club zo in zijn hemd zet, geeft aan hoe nijpend de situatie op dit moment is.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook de gemeente Veendam trekt zijn vingers af van BV Veendam. Wethouder Henk Jan Schmaal geeft aan dat de gemeente de club niet opnieuw financieel zal gaan ondersteunen. Daarnaast suggereert Schmaal dat project omtrent het nieuwe stadion ook doorgang zal vinden als BV Veendam niet mee gaat doen. De wethouder houdt in dit geval rekening met het feit dat de club er in 2015, als het complex verrezen zal worden, niet meer zal zijn. Het gebouw zelf zal er zeker komen, het is alleen afwachten of ruimte zal worden gecreëerd voor een voetbalclub.

De club zelf kampt nu met grote problemen. Ik ben weliswaar geen boekhouder, maar als ik lees dat de salarissen niet betaald kunnen worden, dan is er iets goed mis. De enige oplossing in mijn ogen is om de spelers met transferwaarde in de markt te zetten en voor een goed bedrag te verkopen. BV Veendam staat weliswaar op een keurige zevende plek, maar de toekomst van de club gaat boven het succes op korte termijn. Er komen regelmatig scouts van diverse BVO's en ook bestuurslid technische zaken Henk Veldmate van FC Groningen vertelde in RTV Noord's 'Sport om Toavel' dat bijvoorbeeld Michael de Leeuw een speler met doorgroeimogelijkheden. Eind vorig seizoen waren er clubs die de ontwikkeling van Martijn van der Laan in de gaten hielden en daarnaast is Anco Jansen ook iemand die zich in de kijker heeft gespeeld.

Ik ga er niet vanuit dat BV Veendam ze allemaal kan verkopen, gezien de financiële crisis die het voetbal in zijn houdgreep houdt. In mijn ogen kan een speler als Michael de Leeuw voor ongeveer 300.000 euro wel verkocht worden. De selectie verliest dan weliswaar een meer dan vaardige speler, maar de club kan met dit geld hard aan de slag om de tekorten op te vullen. Daarnaast houd ik de situatie in het seizoen 2006/07 tegen het licht. In de winterstop van dat seizoen verruilde Marnix Kolder de Langeleegte voor de Euroborg. BV Veendam hield er een mooie som geld aan over en men plaatste zich aan het einde van het seizoen alsnog voor de play-offs, ondanks het feit dat Kolder niet meer meedeed en de andere belangrijke aanvaller Kassim Bizimana zwaar geblesseerd raakte.

Ook met een eventueel vertrek van bijvoorbeeld De Leeuw kan de club verder. Als we in de selectie kijken hebben we nog een meer dan vaardige nummer tien, namelijk oer-Veendammer Erwin Buurmeijer. Buur is een speler met diepgang, ziet het spelletje goed en stond niet voor niets in de belangstelling van SC Cambuur-Leeuwarden in de winterstop van het vorige seizoen. Daarnaast kan talent Gersom Klok er spelen, zo bewees hij in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard dit seizoen, waarin Klok scoorde en een uitstekende wedstrijd speelde.

Mocht de club er niet in slagen een belangrijke pion voor een goed bedrag te verpatsen, dan zie ik de toekomst somber in. Door de financiële crisis haken sponsoren af en BV Veendam kan daardoor zelf nauwelijks het hoofd boven water houden. Er is al een tekort en die zal in de toekomst alleen maar oplopen, mocht dit zich doorzetten. De gemeente zal niet gaan bijspringen en de club zal gaan afzakken naar de Topklasse. En gezien het verleden is het misschien wel een plek waar de club thuishoort. Om dit te voorkomen moet het bestuur het beleid veranderen. Het is mij nog steeds een doorn in het oog dat Ruben Schaken gratis de Langeleegte uitwandelde en nu in de Eredivisie bij VVV-Venlo basisspeler is. Als een speler in de belangstelling staat, moet de club in mijn ogen het gesprek openen en deze voor een goed bedrag verkopen. De kans op eventuele play-offs zal daardoor niet stijgen, maar de club heeft zo wel een extra financiële buffer en heeft daardoor meer kans op overleven. Het gaat om de toekomst van onze BV Veendam. Bestuur en directie, werk aan de winkel!

 
SC Veendam

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties