A-ploeg van AZ laat na om PEC Zwolle af te slachten

Na 45 minuten stond het 2-1 in het voordeel van AZ en dat mocht een klein wonder heten. De Alkmaarders waren namelijk oppermachtig in de openingsfase en de ploeg van Advocaat kreeg vanaf het eerste fluitsignaal kans na kans. Het eerste doelpunt liet niet lang op zich wachten: een voorzet van Steven Berghuis werd door niemand aangeraakt en daardoor was keeper Diederik Boeer kansloos. Een paar minuten later werd het ook 2-0. De verdediging van PEC Zwolle lette niet op, meerdere AZ-spelers stonden helemaal vrij en Nemanja Gudelj werkte binnen.

AZ was veel feller dan het slappe PEC en een complete afslachting leek in de maak. Omdat Roy Beerens en Aron Jóhannsson vergaten de trekker over te halen, bleef het bij 2-0. Pas na een ruim halfuur kwamen de bezoekers voor het eerst echt over de middenlijn, maar keeper Esteban stond zijn mannetje. Op een uitstekende kopbal van Mustafa Saymak, even voor rust, was de sluitpost dan toch kansloos en dus ging men rusten met een 2-1 stand. Met name AZ kon daar onmogelijk tevreden mee zijn en na de onderbreking ging het team van Advocaat weer op zoek naar meer.

Jóhannsson verprutste even na de pauze de grootste kans sinds het tweede doelpunt van AZ. De spits mocht aanleggen van elf meter, maar Boer heeft een reputatie op het gebied van strafschoppen en de sluitpost was ook de 23-jarige Amerikaan de baas. Overigens tartte Jóhannsson de aloude voetbalwet, want hij werd zelf gevloerd in het strafschopgebied. De spits speelde een ongelukkige wedstrijd en werd een kwartier voor tijd uit zijn lijden verlost.

Voor AZ was het zaak om in het restant van de wedstrijd niet tegen een tegentreffer op te lopen. Omdat invaller Jóhann Berg Gudmundsson met een fantastische poging niet verder kwam dan de deklat bleef het team van Ron Jans geloven in een gestolen punt. Een rije trap van Maikel van der Werff gaf de ploeg uit Overijssel nog de beste mogelijkheid, ware het niet dat de verdediger niet verder kwam dan de muur.