Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Abramovich laat zich niet wegjagen: faillissement Chelsea staat op het spel

Laatste update:

Abramovich nam Chelsea in de zomer van 2003 voor iets meer dan 160 miljoen euro over. De Russische oligarch bouwde de club de afgelopen twintig jaar op tot een Europese supermacht, die door zakenblad Forbes inmiddels gewaardeerd wordt op 2,8 miljard euro. Abramovich is een invloedrijke speler geworden in het mondiale topvoetbal en laat zich die positie niet zomaar ontnemen. De multimiljardair heeft met 'een verzekeringspolis van enkele miljarden euro's' een belangrijke troef in handen.

Het worst-case scenario voor Chelsea ligt inmiddels op tafel, stelt hoogleraar Maguire. De Londense club heeft namelijk een lening uitstaan aan zijn Russische grootaandeelhouder ter waarde van bijna twee miljard euro, zo blijkt uit de jaarcijfers. "Als Abramovich opkomt voor zijn eigen belangen, kan hij de lening bij Chelsea opeisen", aldus Maguire, specialist op het gebied van voetbalfinanciën. "De club heeft niet de middelen om het geld terug te betalen. Dat zou betekenen dat Chelsea failliet gaat en dat Poetin kan zeggen: 'Jullie zijn hiermee begonnen.'"

Het stelt de Britse regering voor een duivels dilemma. De naam van Abramovich, volgens Forbes goed voor een vermogen van 11,8 miljard euro, viel afgelopen week regelmatig in het Britse parlement. Chris Bryant van de Labour Party onthulde daar donderdag een gelekt document waaruit zou blijken dat Abramovich door het ministerie van Binnenlandse Zaken al in 2019 werd gelinkt aan banden met de Russische staat en 'corrupte activiteiten en praktijken'.

"Dat is bijna drie jaar geleden", aldus de politicus. "En toch is er opmerkelijk weinig aan gedaan. De heer Abramovich zou toch geen voetbalclub meer mogen hebben in dit land? We zouden toch moeten kijken naar het in beslag nemen van een deel van zijn bezittingen, waaronder zijn villa van 180 miljoen euro." Ook wil Bryant dat Abramovich de toegang tot het Verenigd Koninkrijk wordt ontzegd. Dinsdag zei Boris Johnson dat Abramovich 'reeds te maken krijgt met sancties' vanwege banden met de Russische staat, maar dat werd later ingetrokken: de premier zou een fout hebben gemaakt. Abramovich ontkent alle aantijgingen van banden met Poetin of de Russische overheid en vindt dat hij niets gedaan heeft dat sancties tegen zijn persoon zouden rechtvaardigen.

Meer nieuws

VZ Kort: UEFA voert rigoureuze regel in om massaal geklaag tegen te gaan
77
Pak 50x je inzet als Manchester United woensdag minstens een keer scoort!
0
Eerste EK-deelnemer maakt selectie precies een maand voor de start bekend
5
Jouw club in de nieuwste voetbalkleding van adidas? Ontdek adidas TEAM!
0
'Entourage van Ajax-target was afgelopen weekend in de Johan Cruijff ArenA'
12
'Manchester United spot opvolger van Erik ten Hag in de Premier League'
18

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties