Acht goals in twee duels voor Luiz Adriano, FC Porto wint en is door

Shakhtar Donetsk - BATE Borisov 5-0
Shakhtar Donetsk wist dat het goede zaken zou doen als het in eigen huis zou winnen van BATE Borisov. De thuisploeg begon in ieder geval goed, want na een klein kwartier opende aanvoerder Darijo Srna de score met een schot van de rand van het strafschopgebied. Opmerkelijk statistiekje: de laatste 29 goals van Shakhtar Donetsk kwamen van Brazilianen (27) of Srna (2). Op slag van rust gebeurde er nog iets wat het verloop van de wedstrijd flink zou beïnvloeden: Anri Khagush van BATE kreeg twee gele kaarten, waardoor de bezoekers de tweede helft met tien man moesten spelen.

Op aangeven van doelpuntenmaker Srna tekende Alex Texeira voor de 2-0, waarna het weer tijd werd voor Luiz Adriano. In het vorige duel maakte de Braziliaanse spits er nu vijf, nu kwam hij tot drie. Na een uur maakte hij een strafschop, zeven minuten voor tijd was het met een heerlijk schot opnieuw raak en met een schuiver tekende hij voor de eindstand van 5-0. In zijn laatste twee wedstrijden in de Champions League heeft Luiz Adriano dus acht goals gemaakt.

Athletic Club - FC Porto 0-2
Er was in de eerste helft maar één ploeg die recht had op minimaal één doelpunt: FC Porto. De ploeg van Julen Lopetegui was zeer superieur aan de Basken, die nauwelijks in balbezit bleven en zich zeer gelukkig mochten prijzen met de doelpuntloze ruststand. Jackson Martinez speelde namelijk een ongelukkig eerste bedrijf. De aanvaller miste na ruim twintig minuten spelen een dot van een kans en enkele minuten mocht hij vanaf elf meter aanleggen, na een overtreding van Mikel Balanziaga op Danilo. De elfmetertrap van de Colombiaan ging echter tegen de lat en zodoende mocht Athletic zich de morele winnaar van de eerste 45 minuten noemen.

Na de onderbreking beet Athletic meer van zich af, maar het was FC Porto dat na een klein uur spelen op voorsprong kwam. Yacine Brahimi was niet te stoppen en uit diens door Andoni Iraola veranderde voorzet kon Martinez de bal achter Gorka Iraizoz werken: 0-1. Het tegendoelpunt deed Athletic veel pijn, maar toch kwam FC Porto goed weg toen Guillermo uit een vrije trap op het aluminium mikte. Een flater van Iraizoz gooide de krachtmeting in het slot. De doelman controleerde een terugspeelbal van Aymeric Laporte niet en Brahimi profiteerde: 0-2. Door de nederlaag is deelname aan de Europa League het hoogst haalbare voor Athletic.