ADO Den Haag houdt matig Vitesse van koppositie af

De wedstrijd van woensdagmiddag was een inhaalwedstrijd, omdat het duel tussen ADO Den Haag en Vitesse in de zesde speelronde werd afgelast. Vanwege een defect afwateringssysteem was het veld in het Kyocera Stadion onbespeelbaar geraakt, maar de mat was woensdagmiddag niet veel beter. ADO en Vitesse verschenen op een heus knollenveld en goed voetbal was dan ook niet mogelijk. "Dit is levensgevaarlijk", zei Vitesse-coach Bosz nog tijdens de eerste helft tegen zijn collega Maurice Steijn. Scheidsrechter Eric Braamhaar zag echter geen reden om de wedstrijd te staken en ADO won dankzij goals van Kramer en Gehrt. Voor de ploeg uit de residentiestad betekende het de eerste thuiszege van dit seizoen.

Vitesse slaagde er dus niet in om koploper te worden en zal daarvan balen, maar de bezoekers speelden gewoon niet goed genoeg. ADO verdiende de drie punten meer en begon in een matig gevuld stadion met vooral schoolkinderen als toeschouwers goed. De thuisploeg kwam al na zes minuten op voorsprong, toen Gehrt doorbrak en het overzicht behield. De Deen vond op rechts Dion Malone, die met een lage voorzet Kramer in staat stelde om de score te openen. ADO bleef hierna de betere partij en Mike van Duinen hoopte de 2-0 te kunnen maken, maar Piet Velthuizen kwam op tijd uit zijn doel. De keeper zag Vitesse vervolgens uit het niets bijna op gelijke hoogte komen: een schot van Mike Havenaar raakte de paal, waarna Malone de rebound kon wegwerken. Aan de overkant kwam Gianni Zuiverloon weer dichtbij, maar zijn kopbal ging rakelings naast.

Beide ploegen leden veel balverlies, waardoor de wedstrijd op en neer golfde. Een kwartier voor rust had de gelijkmaker móéten vallen: Gino Coutinho kon een schot van Davy Pröpper niet controleren, waardoor Lucas Piazon de bal kreeg. Hij bood Havenaar een niet te missen kans, zo leek het, maar de spits verprutste de kans toch. Het was al de tweede keer dit seizoen dat Havenaar een lachwekkende misser op zijn naam schreef: eerder deed hij dit al tegen AZ. In de slotfase van de eerste helft had Van Duinen nog de 2-0 moeten maken, maar hij schoot op Velthuizen, en Kramer werd nog gevaarlijk bij een luchtduel. De aanvaller kwam daarbij lelijk neer op zijn schouder, maar Kramer kon na een behandeling wel gewoon terugkeren voor de tweede helft.

De aanvaller kreeg ook de eerste kans na rust. Velthuizen zag er niet goed uit bij een hoge bal, waardoor Kramer kon koppen, maar zijn inzet ging net over het doel. Even later werd de Rotterdammer opnieuw gevaarlijk, maar ditmaal leek de bal door het slechte veld wat op te stuiteren, waardoor Kramer bij de tweede paal niet binnen kon schieten. ADO was de betere ploeg, maar Vitesse kwam op gelijke hoogte, toen Pröpper scoorde met een knappe volley. Een goed resultaat leverde het Vitesse echter niet op, want twintig minuten voor tijd schoot Gehrt de winnende binnen: de bal kwam na een lange bal van achteruit toevallig voor zijn voeten, waarna hij Velthuizen kansloos liet met een schitterende knal van afstand.