Advocaat en 'Nederlands' Newcastle blijven maar verliezen

Bournemouth - Sunderland 2-0
Tegen promovendus Bournemouth moest het maar eens gaan gebeuren voor Sunderland, maar al binnen tien minuten stond de ploeg van Advocaat op een 2-0 achterstand. Callum Wilson opende bij de eerste kans van de wedstrijd de score, toen hij na een passje van Dan Gosling slim wegdraaide bij zijn bewaker Younes Kaboul en hard binnen schoot. Matt Ritchie verdubbelde niet veel later de marge met een fantastisch doelpunt: hij controleerde een afgeslagen hoekschop op de borst en ramde de bal vervolgens met een heerlijke volley binnen. Sunderland leek dus al snel een kansloze middag tegemoet te gaan en Marc Pugh had er nog 3-0 van kunnen maken, maar hij kopte over.

Sunderland kwam hierna eindelijk beter in de wedstrijd en Jermain Defoe kreeg twee goede kansen, maar de spits wist de aansluitingstreffer niet op het scorebord te brengen. Een klein kwartier na rust leek Jeremain Lens (overigens net als Patrick van Aanholt in de basis begonnen bij Sunderland) dat wel te doen, maar de rake kopbal van de Nederlander kon niet gevierd worden, omdat het doelpunt onterecht werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Fabio Borini kwam even later nog dicht bij met een knappe volley, die echter over het doel van Bournemouth ging, en meer kansen kwamen er niet. Een kwartier voor tijd kwam Sunderland ook nog eens met tien man te staan, omdat Kaboul zijn tweede gele kaart pakte, en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Namens Bournemouth raakte Marc Pugh nog de lat.

Newcastle United - Watford 1-2
Tim Krul, Janmaat en Georginio Wijnaldum stonden in de basis bij Newcastle United, terwijl Vurnon Anita en Siem de Jong op de bank moesten beginnen. Vanaf die positie zagen zij Newcastle voor rust op een 0-2 achterstand komen tegen Watford: Odion Ighalo maakte beide doelpunten voor de bezoekers. Bij de eerste treffer was Massadio Haidara slordig bij het uitverdedigen, waarna de bal via meerdere Watford-spelers bij Ighalo terecht kwam. Janmaat wist zijn schot in de korte hoek niet te blokken. Even later had Troy Deeney na een lange bal van achteruit een uitstekende controle op de borst en dito steekpass in huis, waarna Ighalo Krul omspeelde en zijn tweede van de middag maakte.

Newcastle moest in de tweede helft in de achtervolging en De Jong kwam in het veld voor de tegenvallende Papiss Cissé. Met vier Nederlanders binnen de lijnen kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd dankzij een treffer van Janmaat, die op rechts het strafschopgebied in rende en kon scoren nadat Moussa Sissoko de bal met een sliding had teruggelegd. De druk op het doel van Watford werd hierna opgevoerd en Newcastle kreeg een aantal kansen op de gelijkmaker, waarbij de grootste mogelijkheid ruim tien minuten voor tijd voor De Jong was. De voormalig Ajacied stuitte echter op voormalig PSV'er Heurelho Gomes, die zo de zege voor Watford veilig stelde.

Stoke City - Leicester City 2-2
Leicester City staat knap tweede in de Premier League, maar wist niet te winnen bij Stoke City. De ploeg van Mark Hughes startte uitstekend aan de wedstrijd. Binnen twintig minuten stonden the Potters reeds met 2-0 voor. Op aangeven van Marko Arnautovic luisterde de volledig herstelde Bojan Krkic zijn eerste basisplaats in de Premier League sinds januari op met de 1-0. Jonathan Walters profiteerde daarna van een te zwakke terugspeelbal van Wes Morgan op Kasper Schmeichel: 2-0. Leicester City kwam na rust goed terug: Riyad Mahrez benutte een strafschop in de 49e minuut en twintig minuten later profiteerde Jamie Vardy van voorbereidend werk van Robert Huth en Mahrez. Het duel werd in een hoog tempo afgewerkt, maar de laatste twintig minuten leverden geen winnaar op. Stoke wacht nog altijd op de eerste Premier League-zege.

Swansea City - Everton 0-0
De ploegen van Garry Monk en Roberto Martinez hadden in het merendeel van de eerste helft moeite om voor gevaar te zorgen. De beste kansen waren voor Bafetimbi Gomis, die een acrobatische inzet gestopt zag worden door Tim Howard. Een tweede kans eindigde naast het doel van the Toffees. Richting de rust nam de druk op het doel van Lukasz Fabianski ietwat toe, maar Steven Naismith, Arouna Kone en Ross Barkley kregen het scorebord niet in beweging. Na de onderbreking speelde Everton aanvallend voetbal, zeker na de entree van Gerard Deulofeu, maar een verdiend doelpunt bleef uit. Zo voorkwam Ashley Williams in de doelmond een treffer van Romelu Lukaku, die later in het duel ook nog op Fabianski stuitte.

Aston Villa - West Bromwich Albion 0-1
Bij West Bromwich Albion was in de afgelopen weken veel te doen over Saido Berahino, die een transfer naar Tottenham Hotspur in het water zag vallen en vervolgens aangaf dat hij onder voorzitter Jeremy Peace nooit meer voor the Baggies wilde spelen. Daar kwam de aanvaller echter op terug en tegen Aston Villa maakte hij het winnende doelpunt. Een plaatje was het niet: Berahino stak zijn been uit bij een schot van James Morrison, waarna de bal van richting veranderde en Brad Guzan een antwoord schuldig moest blijven. Villa hoopte hierna nog een gelijkmaker te kunnen forceren, maar dat lukte niet. Bij de thuisploeg stond Leandro Bacuna in de basis: een kwartier voor tijd werd hij vervangen voor Carles Gil.