Advocaat ontsnapt aan nederlaag, Ierland verplettert Gibraltar

Armenië - Servië 1-1
Armenië trad zonder zijn beste drie spelers Henrikh Mkhitaryan, Yura Movsisyan en voormalig Ajacied Aras Özbiliz aan, maar Servië had het in de eerste helft wel lastig met de nummer 41 van de wereld. De ploeg van Advocaat domineerde weliswaar, maar doelman Roman Berezovsky liet zich niet passeren. Dusan Tadic schoot net naast, Branislav Ivanovic kopte over en Nemanja Matic en Zoran Tosic stuitten op Berezovsky. Armenië werd slechts één keer gevaarlijk, maar keeper Vladimir Stojkovic pareerde op slag van rust een poging van Marcos Pizzelli.

Bij Serviër moest Lazar Markovic overigens al na 25 minuten afhaken met een spierblessure. Servië ging in de tweede helft op jacht naar de openingstreffer, had ook een overwicht, maar tot grote kansen kwam men steeds niet. Na 73 minuten kreeg het Balkanland het deksel op de neus: Robert Arzumanyan kopte van dichtbij een voorzet van Taron Voskanyan in het doel. Marcos Pizzelli had het duel even later op slot kunnen gooien, maar zijn strafschop werd gekeerd door Stojkovic. In de negentigste minuut schoot Tosic de 1-1 in de kruising.

Ierland - Gibraltar 7-0
Ierland had de voorronden voor het EK niet beter kunnen beginnen. De eilandbewoners wonnen met 1-2 van Georgië en hadden zaterdag geen kind aan de amateurs van Gibraltar. Keane vestigde de schijnwerpers op zich door binnen achttien minuten een hattrick te maken. De spits scoorde op aangeven van Aiden McGeady, gleed na een klein kwartier de 2-0 binnen na een pass van Wes Hoolahan en completeerde zijn drieklapper door een strafschop te benutten. De score had voor rust nog veel verder kunnen oplopen, maar onder anderen Hoolahan en James McClean lieten goede kansen liggen.

In de tweede helft liep Ierland verder weg van Gibraltar. James McClean scoorde één minuut na rust op aangeven van uitblinker Keane en in de 51e minuut leverde een kolderiek eigen doelpunt van doelman Jordan Perez de 5-0 op. McClean benutte even later een rebound voor de 6-0 en het slotakkoord was aan Hoolahan. Gibraltar kreeg één kans om het leed enigszins te verzachten, maar een kopbal van Joseph Chipolina werd over de lat getikt door David Forde.

Roemenië - Hongarije 1-1
Roemenië won vorige maand krap in en tegen Griekenland en leek ook nu weer aan de haal te gaan met een minimale zege. Op slag van rust nam Raul Rusescu de 1-0 in de Arena Nationala in Boekarest op zich: hij anticipeerde goed op een pass van Razvan Rat en schoot zijn land vlak voor de pauze naar 1-0. Tien minuten voor het einde tekende Balázs Dzsudzsák echter voor de onverwachte 1-1, na slecht verdedigen van het thuisland. Het was pas de eerste serieuze poging op van de bezoekers, die het punt uitermate goed kunnen gebruiken. Vorige maand werd immers al verloren bij Noord-Ierland en nu staat men in elk geval op één punt. Over drie dagen zal de eerste overwinning geboekt moeten worden op bezoek bij de Faeröer Eilanden. De nog foutloze Roemenen nemen het dan in Helsinki op tegen Finland.

Schotland - Georgië 1-0
Bondscoach Gordon Strachan begroette de zeer welkome eerste drie punten zaterdagavond. Zijn team had het moeilijker dan gedacht met Georgië, dat sterk tegenstand bood maar na bijna een half uur spelen door een eigen doelpunt de Schotten op voorsprong hielp. Doelman Giorgi Loria duwde een hoge bal weg uit zijn doelgebied, maar op de rand van de zestien wachtte Shaun Maloney al om de afvallende bal weer op goal te vuren. Loria duwde de inzet tegen de benen van verdediger Akaki Khubutia aan en via hem vloog de bal binnen. Steven Naismith had de kans er 2-0 van te maken en Maloney kreeg ook kansen Georgië de nek om te draaien, maar het bleef bij slechts 1-0.