Ajax bereikt achtste finales na overwinning in stil Warschau

Ajax maakte voor rust al korte metten met de kampioen en koploper van Polen. Iets meer dan tien minuten waren er gespeeld, toen Milik zijn landgenoten net als in het thuisduel pijn deed. Jasper Cillessen trapte uit en de spits nam de bal ongeveer rond de middenlijn aan. Hij stoomde weg richting doel, zag dat Júnior en Lukasz Broz hem niet aanpakten en haalde maar door het midden uit. Zijn fraaie schot ging binnen en zette Ajax op rozen in Warschau. Vervolgens viel ook de 0-2 al snel. Ricardo Kishna draaide een vrije trap van afstand met links in en Joël Veltman dook vlak voor de Poolse doelman op.

De bal caramboleerde omhoog en Viergever kopte binnen voor zijn eerste Europese doelpunt voor Ajax. Legia kwam er niet aan te pas en had meerdere overtredingen nodig om de bezoekers uit Nederland af te stoppen. Verdedigend had Ajax het redelijk onder controle, al kwam Legia er wel zo nu en dan uit. Tien minuten voor rust ontstond de beste mogelijkheid voor de Poolse gastheren. Dat kwam door miscommunicatie achterin bij Ajax. Ricardo van Rhijn wilde de bal met de borst afgeven aan Cillessen, maar die was zijn doel al uitgekomen en kon niet meer recupereren. De bal rolde richting het lege doel, maar met een ultieme sliding voorkwam Van Rhijn een eigen doelpunt.

Direct werd weer de aanval gezocht en claimde Ajax een strafschop, toen Kishna in de zestien meter over het been ging bij Guilherme. De scheidsrechter gaf die niet, maar met de rust in zicht kwam de 0-3 er toch. Een uittrap van Legia werd door Veltman in de voeten van Kishna gekopt en die maakte ongestoord enkele meters. Daarna gaf hij een prima steekpass aan Milik, die een ultieme tackle ontweek en de bal onder de doelman binnenschoof. Frank de Boer kon zijn ploeg in de rust waarschijnlijk alleen maar complimenten maken en zal gezegd hebben, dat zijn spelers zich vooral heel dienden te houden in aanloop naar de kraker van zondag tegen PSV.

Ajax hoefde zich na rust niet bovenmatig in te spannen, om een comeback van Legia te verijdelen. Daley Sinkgraven was er bij de hervatting al ingekomen, ten faveure van Davy Klaassen die zijn taak had gedaan. In de weinig verheffende tweede helft mocht ook Mike van der Hoorn invallen: De Boer haalde Veltman eruit om ook hem niet te veel minuten te laten meedoen met de wedstrijd tegen PSV in gedachten. Binnen de lijnen gebeurde er weinig meer, ook doordat Legia het nauwelijks serieus meer probeerde.

Met nog een minuut of twintig op de klok lieten de Polen wel een dot van een kans liggen. Cillessen trapte onder druk slecht uit en leverde de bal zomaar in bij Michal Kucharczyk. Die had voldoende tijd om de eretreffer op zijn naam te schrijven, maar hij haalde van te overziene afstand veel te wild uit en schoot huizenhoog over. Het was ook meteen de laatste kans voor de Polen, die het in de eerste helft al compleet verloren en klaar zijn. De focus kan nu op de prolongatie van de titel in eigen land.