Ajax freewheelt ondanks interne onrust naar riante winst op Cambuur

Ajax ging zaterdag rusten met een riante voorsprong, terwijl het toch tot halverwege de eerste helft duurde voor de score werd opengebroken. Klaasen had koppend één kans gekregen en die was naast gegaan, maar na 25 minuten ging het los. Veltman kopte bij de tweede paal een hoekschop van Nemanja Gudelj binnen en gaf het startsein voor bijzondere minuten: Furdjel Narsingh stelde Sander van de Streek snel in staat de 1-1 te maken, waarna Milik het derde kopdoelpunt van de avond maakte na een nieuwe corner. Hij naderde topscorer Anwar El Ghazi (acht goals) daarmee tot op twee doelpunten.

Henk de Jong zag zijn team vervolgens verzuimen om weer snel terug te slaan en daarna was het in een vloek en een zucht eigenlijk al voorbij voor zijn Friese delegatie. Klaassen nam Ajax' derde doelpunt van de avond op zich door tegendraads raak te koppen uit een voorzet van Kenny Tete in minuut 38 en de aanvoerder tekende ook voor de 4-1: op slag van rust schoot hij, uit de draai, binnen in de hoek op aangeven van Thulani Serero. In de tweede helft ging de dadendrang van koploper Ajax gewoon verder en lag de bal er binnen een kwartier opnieuw in. Het zou uiteindelijk de laatste goal zijn.

Veltman, de man van de 1-0, verzond een lange bal op Amin Younes en die bleef oog in oog met Leonard Nienhuis kalm: hij omspeelde de keeper en schoot raak. Op dat moment was Lasse Schöne er ook bij gekomen, als invaller voor Serero. De Deen speelde zijn honderdste wedstrijd voor Ajax en jubileerde dus tegen het arme Cambuur. Dat had heel weinig in te brengen en snakte met nog een half uur te spullen eigenlijk al naar het einde. Frank de Boer besloot Vaclav Cerny erbij te brengen en hem de wedstrijd uit te laten spelen.

John Heitinga was de laatste die erbij kwam namens Ajax: hij loste Gudelj af en speelde zo zijn tweede Eredivisieduel van dit seizoen. Cambuur-trainer De Jong bracht ook nieuwe namen en haalde onder meer Ron Janzen en Dominik Masek van stal, maar dat haalde niet veel uit gezien de 5-1 tussenstand. Ajax kreeg nog wel mogelijkheden om tot een zesde goal te komen, maar maakte ze niet af. De focus gaat nu op de uitwedstrijd tegen Celtic, die gewonnen moet worden om in leven te blijven in de Europa League.