Ajax geeft overwinning op Milan in 94e minuut weg

Frank de Boer zat 1027 dagen geleden voor het eerst als trainer in een officieel duel op de bank. Hij won met Ajax met 0-2 in San Siro en dinsdag boekte de coach dus wederom een relatief tevredenstellend resultaat tegen Milan. Met Lesley de Sa in de basiself begon zijn ploeg uitstekend tegen de door blessures geteisterde Italianen. Al na vijf minuten moest Christian Abbiati handelend optreden; hij keerde een schot van Kolbeinn Sigthórsson. Het was een eenzijdig beeld in de eerste helft: de Amsterdammers hadden de bal en Milan had daar vrede mee. Na achttien minuten zorgde Viktor Fischer voor dreiging: hij streepte de bal van afstand rakelings langs de paal. I Rossoneri kropen in hun schulp, kwamen daar niet uit, en waren slechts één keer bij de zestien van Ajax te zien: de fopduik van Mario Balotelli werd weggewoven.

In de 35e minuut creëerde Ajax twee heel aardige mogelijkheden: de vrije trap van Duarte werd door Abbiati gekeerd en een volley van Niklas Moisander zeilde over. De Boer zal in de rust ongetwijfeld enthousiast zijn geweest, maar zal ook gehamerd hebben op efficiëntie voor het doel. De gastheer wist dat er wat te halen viel, maar merkte dat Milan in de tweede helft al wat aanvallender begon. Jasper Cillessen moest redding brengen bij een schot van Riccardo Montolivo en Balotelli mikte een vrije trap over. De Boer voerde na een klein uur de eerste wissel door: Lasse Schöne verving Duarte, die in de eerste helft licht geblesseerd was geraakt. Ajax bleef gedoseerd aanvallen, wat na een klein uur leidde tot een kopkans van Sigthórsson: hij mikte in de handen van Abbiati.

Even later kwamen de Ajacieden met de schrik vrij: Balotelli kapte zich vrij en knalde via de vingertoppen van Cillessen tegen de deklat. De Amsterdam ArenA slaakte een zucht van opluchting, maar de gasten voerden het speltempo wel wat op en werden gevaarlijker. Die periode duurde echter niet langer dan tien minuten. Bij Ajax kwam na 65 minuten Lucas Andersen in de ploeg voor Europees debutant De Sa en niet veel later werd de derde en laatste wissel noodgedwongen verbruikt. Moisander raakte geblesseerd en werd vervangen door Mike van der Hoorn. Massimiliano Allegri hoopte ook wat te forceren en bracht Alessandro Matri ten koste van de onzichtbare Robinho. Ajax liet in het laatste kwart van de wedstrijd in aanvallend opzicht weinig zien.

De huidige nummer vier van de Eredivisie verloor bovendien de controle over het duel. Milan, dat het zonder onder anderen Kaká en Stephan El Shaarawy moest stellen, dook vijf minuten voor tijd weer gevaarlijk op voor de goal van Cillessen, maar Balotelli's schot werd gepakt door de goalie. De aangever bij die kans was Urby Emanuelson, die bij zijn entree werd toegejuicht door het Amsterdamse publiek. Nadat een doelpunt van Siem de Jong werd afgekeurd, kwam Ajax in de slotfase alsnog op voorsprong door een kopgoal van Denswil uit een hoekschop. De drie punten leken in de tas, maar Van der Hoorn trok Balotelli naar de grond, waarna Super Mario vanaf elf meter geen fout maakte: 1-1. Het gelijkspel zal bij Ajax aanvoelen als een nederlaag.