Ajax grijpt koppositie na 1300e zege in de Eredivisie

Tegen de enige tegenstander waar Frank de Boer als hoofdcoach van Ajax vaker van verloor dan won (W1, V3), had de thuisploeg het ook zondagmiddag aanvankelijk lastig. FC Utrecht leek beter uitgeslapen op het vroege starttijdstip en begon brutaal. Dat leidde in de openingfase tot twee mogelijkheden voor Kristoffer Peterson, maar de aanvaller schoot naast en over. Ajax schrok pas na een kwartier spelen wakker en sloeg meteen toe. Even nadat Lucas Andersen nog net over had gemikt, knalde Thulani Serero een afvallende bal via het been van Christian Kum en de onderkant van de lat achter de kansloze Robbin Ruiter.

Ajax greep daarna overtuigend de macht. Ricardo van Rhijn had al één minuut na de goal van Serero voor de 2-0 kunnen zorgen, ware het niet dat Ruiter een knappe redding in huis had op de inzet van de rechtsback. Kort daarop was het alsnog raak: Arek Milik vond Davy Klaassen, die eerder bij de bal was dan Ruiten en hard en zuiver afrondde. Daarna leek het wachten op de derde Amsterdamse goal, maar die kwam er, mede door Ruiter, niet. Eén moment van onachtzaamheid betekende zelfs dat de bezoekers er weer een spannende wedstrijd van konden maken. Rubio Rubin ontsnapte aan de aandacht van zijn bewakers en schoof de bal na 35 minuten beheerst langs Jasper Cillessen in de verre hoek: 2-1.

Door die ruststand mocht Utrecht blijven hopen en dat kwam tot uiting in de openingsfase van de tweede helft. Net als in de eerste helft begon de ploeg van Rob Alflen sterk en Ajax mocht van geluk spreken dat de gelijkmaker uitbleef. Zo zag Cillessen tot zijn opluchting hoe een voorzet van Kum op de paal eindigde, terwijl Ramon Leeuwin de bal na een vrije trap van Tommy Oar net naast mikte. Het deed De Boer besluiten om resoluut in te grijpen: de coach haalde Ricardo Kishna en Anderen naar de kant ten faveure van Jaïro Riedewald en Anwar El Ghazi.

Het bleek een gouden greep. Nauwelijks een minuut na zijn entree bekroonde El Ghazi zijn eerste balcontact met een treffer: de vleugelspits trok naar binnen en liet Ruiter met een laag schot in de verre hoek kansloos. Daarmee brak de jongeling meteen ook het verzet van de bezoekers uit Utrecht, die er in de resterende 25 minuten nog maar mondjesmaat in slaagden om Cillessen nog eens serieus op de proef te stellen. Ook het inbrengen van Nacer Barazite, tien minuten voor tijd, bracht daar geen verandering meer in. In de slotfase zorgde De Boer nog voor een klein momentje van opwinding: hij liet zomeraanwinst Richairo Zivkovic voor het eerst in een Ajax-shirt opdraven in de Eredivisie.