Ajax houdt Willem II van zich af en is nog ongeslagen

Ajax had weinig last van Willem II in de eerste helft en toonde gretigheid richting het doel van Kostas Lamprou. Riechedly Bazoer testte de Griek een keer, Davy Klaassen schoot over na een ingestudeerde hoekschop en Jairo Riedewald zag de keeper pakken bij een poging van afstand. Willem II stoorde wel in de opbouw van Ajax, maar was aanvallend onmachtig. De bal ging bij de thuisclub makkelijk rond, al was het niet steeds zuiver en bleef een grote kans achterwege. De eerste ging er echter meteen in, in minuut achttien.

Jordens Peters verdedigde slordig uit, waarna Nemanja Gudelj de bal bezorgde bij Klaassen: uit diens voorzet kopte Milik gedecideerd de 1-0 binnen. Na die goal, zijn eerste in de Eredivisie die Milik met het hoofd maakte, drukte Ajax niet door en dat bood Willem II de gelegenheid orde op zaken te krijgen. De Tricolores noteerden een poging van Lesly de Sa en een omhaal zonder kracht van Erik Falkenburg, maar kwamen er niet aan. Ook de allerbeste kans was niet raak, net voor rust: Bruno Andrade kopte na een voorzet vanaf links al vliegend op de lat, toen Jasper Cillessen al geklopt was.

De laatste minuut voor rust was een voorbode van een actief en aanvallend spelend Willem II in de tweede helft. Richairo Zivkovic ging er al na een paar minuten vandoor en zag een schot geblokt worden door Mitchell Dijks: later kreeg De Sa een schietkans, maar via de vingertoppen van Cillessen ging de bal over. Tussentijds had Nemanja Gudelj het doel van Lamprou een keer onder vuur genomen met een vrije schop van ver, maar de keeper zag de bal ruimschoots op tijd aankomen en werd dus niet in verlegenheid gebracht. Bij het ingaan van het laatste half uur zag Ajax er kwetsbaar uit en kreeg Willem II meer en meer het gevoel dat er iets te halen viel, op z'n minst een punt.

Dat beeld kantelde vervolgens helemaal. Bij een goede aanval stuitte Daley Sinkgraven eerst op de vuisten van Lamprou en vervolgens trof El Ghazi tot zijn eigen frustratie de paal. De daaropvolgende aanval werd wél afgemaakt: Bazoer pingelde wat over rechts en speelde El Ghazi aan, die zijn man uitkapte en de bovenhoek vond: 2-0. In de resterende tijd ontstonden voor beide doelen geen echte kansen meer. Vaclav Cerny mocht zijn Ajax-debuut nog maken en loste Bazoer af, terwijl Jordy Vleugels als vervanger van De Sa zijn eerste minuten bij Willem II maakte.

Net nadat de blessuretijd was ingegaan tekende El Ghazi na een snelle aanval nog voor zijn tweede en Ajax' derde van de avond. Zijn schot werd verkeerd beoordeeld door Lamprou, die de bal feitelijk het eigen doel in sloeg. Voor El Ghazi betekent de dubbelslag dat hij na twee competitieduels al vier doelpunten op zijn naam heeft staan: daarmee is hij topscorer van de Eredivisie. Na de ontmoeting met FK Jablonec zal Ajax proberen de ongeslagen status voort te zetten tegen NEC en daarbij weer de nul te houden.

Groot applaus in de Amsterdam ArenA! Silvano Vos uit de E1 van Ajax moest noodgedwongen stoppen met hooghouden omdat de wedstrijd Ajax - Willem II ging beginnen! 3.178 keer, alltime record!